Lidija Jerkič: Ali ni škoda milijonov evrov za referendum?

Slovenija 15. Jul 202110:18 > 13:20 3 komentarji
Predsednica ZSSS Lidija Jerkič
Bobo

Pred današnjim glasovanjem predsednica ZSSS Lidija Jerkič še enkrat poziva poslance, naj ne potrdijo zakona o demografskem skladu. Sprašuje se, zakaj ga poslanci Desusa sploh podpirajo.

Državni zbor bo odločal o vladnem predlogu zakona o ustanovitvi nacionalnega demografskega sklada. Iz včerajšnje razprave je bilo razbrati, da ima predlog večinsko podporo, nekaj negotovosti pa je vendarle prisotne. Povzroča jo napoved šestih sindikalnih central, da bodo v primeru potrditve zakona že naslednji dan začele zbirati podpise za zakonodajni referendum. Pri tem jih bodo podprle tudi nekatere opozicijske stranke.

Ugibanja o poslancih Desusa

Mnogi so prepričani, da bi na referendumu proti demografskemu skladu glasovalo zelo veliko ljudi. Na to kažejo velik referendumski poraz vladnega zakona o vodah preteklo nedeljo ter številna kritična mnenja o vladni zamisli demografskega sklada. Nasprotujejo mu ne samo sindikati in parlamentarna opozicija, ampak tudi številni strokovnjaki.

Sindikalne centrale so pogojni začetek zbiranja podpisov napovedale v torek. V tem sporočilu so tudi ponovno naštele svoje pripombe na zakonski predlog. “Svoje argumente na takšne in drugačne načine ponavljamo že zelo dolgo časa,” pravi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič, “Poskusili smo vse, da bi bil predlog poslan v javno razpravo, v zadnjem času pa pozivamo, naj ga poslanci ne potrdijo.” Čeprav njihova prizadevanja niso prinesla preobrata v (javno izraženih) stališčih podpornikov zakona, je prepričana, da je vredno vztrajati. “Zakon je škodljiv. Ali ne bi bilo škoda, če bi ga morali ustavljati z referendumom in milijoni evrov stroškov?” sprašuje.

Za Lidijo Jerkič, tako kot za mnoge druge, je velika uganka, kako razložiti vedenje poslancev Desusa. “Zavezo za zakon o demografskem skladu je v koalicijo pogodbo vnesla stranka Desus,” razmišlja sindikalistka, “Vendar ta stranka zdaj ni več članica koalicije, hkrati pa predloga zakona ne podpira. Zakaj so torej poslanci Desusa za zakon?”

Na včerajšnji razpravi sta poslanca Desusa Robert Polnar in Franc Jurša dejala, da Slovenija demografski sklad potrebuje in da je predlog zakona “nujen kompromis”. Predsednik Desusa Ljubo Jasnič pa je v torek dejal, da bi moralo sporočilo nedeljskega referenduma o vodah sprožiti premislek. S tem je meril (tudi) na današnje glasovanje o demografskem skladu in zakonu o nalezljivih boleznih. Na podlagi tega, kako se bodo poslanci odločili teh na glasovanjih, se bodo organi stranke odločali, kako naprej, je dejal Jasnič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje