Poplavljene garaže, kleti, podrta drevesa …

Slovenija 06. Jul 202208:09 > 12:57 0 komentarjev
Drevo
N1

Zaradi torkove nevihte v Ljubljani so pregorevale linije intervencijskih služb, v regijskem centru za obveščanje so na številko 112 prejeli več kot 600 klicev. Ljubljanska gasilska društva so posredovala več kot stokrat, sodelovalo je 160 gasilcev. Poplavljene so bile garažne hiše, kleti, podrlo se je nekaj dreves.

V torek zvečer je Ljubljano presenetilo neurje. Za Bežigradom je padlo 42 milimetrov padavin, kar pomeni 35 odstotkov mesečnega povprečja, je tvitnil meteorolog Blaž Šter.

Meteorne vode so zalile več objektov, med drugim zdravstvena domova na Viču in v Šiški in del ljubljanskega kliničnega centra. Kot so za N1 pojasnili v UKC Ljubljana, je zalilo del kuhinje in garderobne omare, a je voda sama odtekla, gasilci niso posredovali, posledice pa so že odpravljene.

UKC LJ

Poplavljeni so bili tudi podvozi, kjer je obtičalo nekaj vozil. Zalilo je tudi gimnazijo in dijaški dom Šiška, telovadnico osnovno šole Vita Kraigherja, hotel nasproti Kina Šiška in nakupovalno središče Aleja. Kot so za N1 sporočili iz trgovskega centra,  je nekaj vode med neurjem zateklo v klet garažne hiše. “Vendar imamo sistem črpalk, ki same črpajo odvečno vodo v kanale, kar se je tokom noči že uredilo in imamo vse že v normalnem delovanju,” so še pojasnili.

Neurje je nekaj nevšečnosti povzročil tudi v nekaterih študentskih domovih, kot je za N1 pojasnila Jana Stare iz Študentskega doma Ljubljana, so bili poplavljeni nekateri kletni prostori v domovih na Kardeljevi ploščadi, v Rožni dolini, na Viču in na Poljanski cesti. “Voda je v kletne prostore udarila skozi talne sifone. Po prvih ugotovitvah je bilo zamakanje, tudi zaradi ukrepov, ki smo jih izvedli po zadnjem neurju v lanskem letu, manjše kot takrat,” je pojasnila. Natančnih ocen, koliko materialne škode je pri tem nastalo, še ni znano, saj škodo sproti popisujejo in ocenjujejo.

Močan veter je izruval tudi dve večji drevesi na Šarhovi ulici v Bežigradu. Drevo je med nevihto padlo tudi na Dunajsko cesto, eno glavnih vpadnic v mesto. Promet je bil oviran 40 minut. Medtem sta v Logu pri Brezovici in Triglavski ulici v Ljubljani drevesi padli na osebni vozili.

Drevo Drevo
N1 (Podrti drevesi na Šarhovi ulici)
Drevo Drevo
N1 (Podrti drevesi na Šarhovi ulici)
Drevo Drevo
N1 (Podrti drevesi na Šarhovi ulici)
Drevo Drevo
N1 (Podrti drevesi na Šarhovi ulici)

Kot je za N1 pojasnil Anže Bitenc z Gasilske brigade Ljubljana, so gasilci ponoči posredovali 105-krat. Večinoma je šlo za poplavljene kleti, podrta drevesa in nekaj drugih manjših tehničnih intervencij, sodelovalo je 160 gasilcev iz 18 prostovoljnih gasilskih društev in Gasilske brigade Ljubljana. Po Bitenčevih besedah je bilo najhuje v zahodnem delu Ljubljane, so pa bile težave tudi drugod. Gasilci so bili na terenu tudi v sredo zjutraj, največ dela so imeli s sanacijo podrtih dreves in prečrpavanjem vode iz kleti stanovanjskih hiš.

ljubljana, gasilci, ljubljana, gasilci,
Gasilska brigada Ljubljana (Gasilska intervencija v Vižmarjah).
neurje, nevihta, ljubljana neurje, nevihta, ljubljana
Gasilska brigada Ljubljana (Gasilska intervencija v Vižmarjah).
Gasilska brigada Ljubljana (Gasilska intervencija v Vižmarjah).
Ljubljana, nevihta, neurje Ljubljana, nevihta, neurje
Gasilska brigada Ljubljana

Kot je še pojasnil Bitenc, tokrat ni bilo tako hudo kot lani septembra, ko je med drugim močno deževje poplavilo ljubljansko Dramo. “Osnova je sicer enaka, torej neurje, velika količina dežja, ampak takrat smo v nočnem času imeli 400 dogodkov, danes ponoči pa okrog 100,” je še povedal.

Zaradi sanacije po včerajšnji nevihti je na severni ljubljanski obvoznici zaprt vozni pas med priključkoma Ljubljana sever, Celovška cesta in Industrijska cona Šiška proti Zadobrovi. Nastal je zastoj, potovalni čas pa se lahko podaljša tudi za slabe pol ure.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!