Ljubljanski gasilci upajo, da letos ne bo tako hudo kot lani

Slovenija 16. Jun 202315:18 1 komentar
Gasilci
Simbolična fotografija (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Ljubljanski gasilci sicer letos zaradi napovedane vročine pričakujejo veliko požarov, a upajo, da ne bo "tako hudo", kot je bilo lani, so pojasnili na današnji novinarski konferenci.

Gasilci ljubljanske gasilske brigade poleti pričakujejo veliko požarov v naravnem okolju, saj se po napovedih obeta vroče poletje.

Vseeno pa pričakujejo, da ne bo “tako hudo”, kot je bilo lani, je ob današnjem druženju z novinarji dejal vodja preventivne službe v Gasilski brigadi Ljubljana Iztok Zajc.

Po njegovih besedah se vsako leto soočajo s povečano požarno ogroženostjo.

“Ta je seveda odvisna od vremenskih razmer, prej in večje kot je sušno obdobje, prej lahko pričakujemo razglašeno povečano požarno ogroženost,” je pojasnil. Požarno ogroženost sicer razglasi Uprava RS za zaščito in reševanje na podlagi podatkov Agencije RS za okolje, največkrat pa jo razglasijo le za določeno območje, in ne za celotno državo.

Posamezniki lahko preventivno delujejo tako, da če opazijo kakršenkoli dim, to čim prej sporočijo na center za obveščanje na številko 112, ob majhnem dimu ali ognju pa ga lahko poskušajo pogasiti tudi sami s pomočjo priročnih gasilnih sredstev, kot so pesek, zemlja in mivka, svetuje Zajc. Gasilci pa so tisti, ki morajo čim prej ukrepati in zmanjšati škodo.

gasilci gasilno vozilo 112
Borut Živulović/BOBO

Opozoril je, da je ob povečani požarni ogroženosti prepovedano vsakršno kurjenje. “Če pride do požara in se ugotovi, kdo je ogenj zakuril, je ta kazensko odgovoren,” je povedal.

V Gasilski brigadi Ljubljana delo poteka neprestano, gasilci pa so vedno pripravljeni. V dnevni službi potekajo usposabljanja, vaje in vzdrževanje materialno-tehničnih sredstev, delovne naloge pa prekinejo ob intervencijah, pa je pojasnil svetovalec za javno gasilsko službo Robert Okorn.

Ljubljanski poklicni gasilci največkrat posredujejo v tehničnih intervencijah, kot so odpiranje vrat, puščanje vode ali radiatorjev ter ob neurjih. Okorn je opozoril, da je naravnih nesreč, kor so neurja, vetrolomi in poplave, vedno več, zato poskušajo dobiti primere dobrih praks tudi iz tujine.

Trenutno sodelujejo v projektu Localience, v katerem želijo izboljšati sodelovanje med državnimi institucijami, odgovornimi za obveščanje, zaščito in reševanje, ter organizacijami na lokalni ravni, ki pred in med ekstremnimi vremenskimi dogodki skrbijo za obveščanje ljudi.

Poletje je čas številnih gasilskih veselic, pripravljajo jih tudi ljubljanska prostovoljna društva. Zajc je pojasnil, da je glavni namen veselic druženje krajanov, ob tem pa pridobivanje finančnih sredstev za delovanje društev in nabavo opreme, ki jo potrebujejo.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje