Lovcu so se uresničile sanje, ujel je redek in prav poseben prizor (VIDEO)

N1 video 24. Sep 202305:35
Risi v gozdu
LIFE Lynx

Rise bomo le stežka kadarkoli videli v živo, saj svoj habitat izberejo tako, da se podnevi izogibajo človeka. A kamera lokalnega lovca je ujela neverjeten prizor – tri razigrane mladičke, ki dokazujejo, da je romunski ris Goru dedek.

Lokalni lovec je projektu LIFE Lynx posredoval posnetek samice risa s tremi razigranimi mladiči. Njihova ekipa je hitro prepoznala, da je samica na posnetku potomka romunskega risa Goruja in lokalne samice Teje, ki se je skotila leta 2020, istega leta kot ris Niko.

Svoj teritorij si je kasneje uredila na območju Male gore in Suhe krajine v Sloveniji.

Goru je eden najuspešnejših preseljenih risov, poleg tega pa sta Goru in Teja najpogosteje fotografirani risji par v petih sezonah monitoringa v Sloveniji s skupno 160 dogodki Goruja in 62 dogodki Teje.

Spomladi prihodnje leto se bo projekt Life Lynx, v okviru katerega so v Slovenijo in na Hrvaško preselili 18 risov iz Slovaške in Romunije, zaključil. A s tem skrbi za rise še ne bo konec, saj bo treba vsake dve leti izvajati monitoringe in z njimi spremljati število risov in njihovo genetsko sliko. Kot je za STA povedal vodja projekta Life Lynx Rok Černe iz Zavoda za gozdove Slovenije, bo morala to vlogo zdaj prevzeti država.

Gorujeva hčerka
Gorujeva hčerka. (FOTO: LIFE Lynx)

V kraljestvo risov smo se pred dobrim letom podali tudi s kamero N1. Nekaj mesecev kasneje pa smo v slovenskih gozdovih ujeli še prihod romunskega risjega samca Bliska.