Luksuzni obešalnik za 565 evrov odnesel namestnika generalnega direktorja uprave

Slovenija 28. Nov 202316:39 10 komentarjev
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Po včerajšnjem pogovoru ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan in generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) Bojana Majcna se je slednji odločil, da Emanuel Banutai ne bo več njegov namestnik. Razlog: draga oprema, ki si jo je ta omislil za svojo pisarno. Kot smo poročali na N1, je samo obešalnik stal 565 evrov.

V ponedeljek sta se sestala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) Bojan Majcen. Spregovorila sta o težavah, ki obremenjujejo zaporski sistem. “V središču konstruktivnega sestanka je bilo reševanje skupnega cilja, kako s sistemskimi ukrepi za izboljšanje stanja ublažiti prezasedenost slovenskih zaporov, ki je presegla 125 odstotkov, ter spremljajočo kadrovsko stisko, ki je ob naraščanju števila zaprtih oseb še bolj izrazita,” so nam povedali na Ursiksu. Ob tem pa so potrdili, da je Majcen ministrici podal pojasnilo o nedavnem nakupu “manjkajoče opreme za potrebe namestnika generalnega direktorja uprave”.

Kot smo poročali, se je Ursiks konec leta 2019 preselila v sedanje prostore, ki jih je lastnik, ministrstvo za javno upravo, tedaj prenovil in kupil novo opremo. A so sedaj pisarno, v kateri je novi namestnik generalnega direktorja uprave Emanuel Banutai, na novo opremili. Na Ursiksu so konec prejšnjega tedna navedli, da je šlo za nakup manjkajoče in potrebne osnovne opreme in ne za kakršnokoli nadstandardno opremo. A so za mizo, predalnika in obešalnik skupaj z montažo pohištva plačali 2.515 evrov (z DDV), od tega je obešalnik stal 565 evrov.

To je vznejevoljilo poznavalce zaporskega sistema, katerega delovanje je zaradi pomanjkanja denarja močno obremenjeno. Prav tako je informacija o omenjenem nakupu razburila ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. Za N1 je konec prejšnjega tedna poudarila, da o nakupu predhodno ni bila obveščena, saj Ursiks samostojno razpolaga s sredstvi. “Sem pa direktorja že obvestila, da pričakujem pojasnilo, saj sem po avgustovskih poplavah vsem v okviru ministrstva za pravosodje dala izrecno navodilo, da se morajo obnašati stroškovno skrajno racionalno,” je v petek dejala Švarc Pipan. Ursiks je sicer organ v sestavi ministrstva za pravosodje.

Dominika Švarc Pipan
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Po včerajšnjem sestanku pa nam je ministrica za pravosodje dejala, da sta se z generalnim direktorjem Ursiksa pri njej sestala zaradi več aktualnih tem, povezanih z zaporskim sistemom in zakonodajo na tem področju, pogovorila pa sta se tudi “o neracionalnem nakupu”. Ob tem je poudarila, da v primeru tega nakupa nima resnih mehanizmov za ukrepanje – namestnika generalnega direktorja Ursiksa namreč po zakonu imenuje in razrešuje generalni direktor sam. Da bi zaradi enega neracionalnega nakupa pozvala k odstopu generalnega direktorja ali ga krivdno razreševala, pa je Švarc Pipan ocenila kot nesorazmerno. Je pa za N1 povedala, da bo v letu 2024 med redne nadzore uvrščena tudi revizija poslovanja Ursiksa.

“Lahko sicer izpostavim svoj dvom, da je nekdo, ki se takoj ob nastopu vloge namestnika najprej ukvarja s prenovo svoje pisarne, in poleg tega to počne še tako razsipno, dorasel najvišjim uradniškim položajem,” je še dejala Švarc Pipan. In dodala, da je torej odločitev o nadaljnji usodi namestnika “v rokah generalnega direktorja”.

Ta je odločitev že sprejel. Kot so danes navedli na Ursiksu, Emanuel Banutai sicer ostaja njihov sodelavec, bo pa premeščen na drugo delovno mesto. Ob tem so poudarili, da se je generalni direktor Majcen “vedno zavzemal za racionalno porabo sredstev znotraj zaporskega sistema in v tem okviru tudi deloval”. Pa tudi, da sta se s pravosodno ministrico strinjala, da bi posamični kosi pohištva, ne glede na dovoljene proračunske okvire, lahko bili v luči varčevanja izbrani v cenejši različici. “Ministrica je na sestanku izrazila pričakovanje, da do tovrstnih zadev ne prihaja in da se upošteva njeno izrecno navodilo o racionalni rabi javnega denarja,” so še navedli na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje