Med čiščenjem poplavljenih območij več ljudi zbolelo za leptospirozo

Dan solidarnosti, prostovoljci v Nazarjah
Prostovoljci v Nazarjah na dan solidarnosti (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na NIJZ so avgusta potrdili osem primerov leptospiroze. Vsi oboleli so med inkubacijsko dobo pomagali pri odpravljanju posledic poplav. Gre za bolezen, ki jo najpogosteje prenašajo podgane in poljske miši. Bolniki imajo po okužbi vročino, glavobole in bolečine v mišicah, včasih pa se tem simptomom pridružijo tudi bruhanje, slabost in vnetje očesne veznice.

Pri ljudeh, ki so čistili na poplavljenih območjih, so potrdili leptospirozo, so za N1 potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so kasneje povedali za STA, so avgusta potrdili osem primerov te bolezni, vsi okuženi pa naj bi pomagali pri odpravljanju posledic poplav. Skupno je bilo letos pri nas 11 primerov leptospiroze.

Največ primerov je iz ljubljanske regije, več iz Komende, po eden tudi v Trzinu in Mengšu. Primere sicer vodijo glede na stalno bivališče, tako da bi se oboleli teoretično lahko okužili tudi drugod.

Večina obolelih iz ljubljanske regije je navedla, da so v času inkubacije bolezni čistili poplavljene prostore in okolico hiš. Pri tem so nekateri tudi videli glodalce. Pri delu so nekateri nosili rokavice, nekateri ne, so za STA navedli na NIJZ.

Po poročanju Televizije Slovenija se na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana zdravita dva bolnika, konec tedna jih je bilo še šest. Vsi so živeli ali čistili na poplavljenih območjih.

Po podatkih NIJZ je leptospiroza bolezen divjih in domačih živali. Najpogosteje jo prenašajo podgane in poljske miši. Te s svojim sečem okužijo vodo ali zemljo, kjer bakterije preživijo od tri do šest tednov, s to vodo pa se nato okuži človek. Okuži se lahko tudi z neposrednim ali posrednim stikom z okuženo živaljo oziroma njenimi izločki.

V Sloveniji se bolezen pojavlja predvsem v Pomurju, od koder je običajno tri četrtine vseh prijavljenih primerov. V ostalih predelih Slovenije se pojavlja redko.

Začetni bolezenski znaki so neznačilni, podobni gripi, kot so hitro naraščanje telesne temperature, glavobol, bolečine v mišicah. Pridružijo se jim lahko bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje. Značilen znak, ki pa včasih ni izražen, je vnetje očesne veznice. Zvišana temperatura se po enem tednu normalizira, kar pri manjšem delu bolnikov pomeni konec bolezni. Bolezen sicer zdravijo z antibiotiki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.