Med zasebnimi potovanji prvič po epidemiji covida-19 prevladovala tista v tujino

Slovenija 16. Dec 202212:08 0 komentarjev
Potovanja
PROFIMEDIA

Prebivalci Slovenije so v času poletnih dopustov opravili okoli 2,3 milijona turističnih potovanj, večina je bila ustvarjena v tujini. To se je zgodilo prvič po epidemiji covida-19.

Letos poleti je zasebno potovala več kot polovica prebivalcev Slovenije. V času dopustov so opravili okoli 2,3 milijona turističnih potovanj, večina je bila ustvarjena v tujini. To se je zgodilo prvič po epidemiji covida-19, ko je bilo razmerje obrnjeno. Tudi letos je bila najbolj priljubljena destinacija Hrvaška.

Na vsaj eno potovanje je šlo skoraj milijon prebivalcev Slovenije

Vsaj enega turističnega potovanja, zasebnega in/ali poslovnega, se je v tretjem letošnjem četrtletju udeležilo skoraj milijon oz. 57 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih najmanj 15 let. To je bilo za tri odstotke točke manj kot v enakem obdobju lani. Večinoma je šlo za zasebna potovanja, tako je potovalo 989.000 prebivalcev Slovenije (56 odstotkov). Med tistimi, ki so bili na turističnem potovanju, jih je 10 odstotkov potovalo poslovno.

Največji delež udeležencev turističnih potovanj so predstavljali zaposleni (67 odstotkov), sledili so upokojenci (18 odstotkov), kažejo podatki državnega statističnega urada.

Večina turističnih potovanj, 64 odstotkov, je bila ustvarjena v tujini. Skoraj vsa potovanja so bila zasebne narave, prav tako se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo število potovanj v tujino. Ponovno je bila najbolj priljubljena tuja destinacija Hrvaška, izbralo jo je 70 odstotkov domačih turistov na zasebnih potovanjih.

Prebivalci Slovenije ustvarili 13 milijonov prenočitev

Prebivalci Slovenije so v poletnih mesecih ustvarili skupno več kot 13 milijonov prenočitev. Od tega jih je bilo okoli 2,6 milijona ustvarjenih v domači državi, nekaj več kot 10,7 milijona pa v tujini. Posamezna zasebna potovanja so v opazovanjem obdobju obsegala povprečno šest prenočitev. Zasebno potovanje v Sloveniji je trajalo v povprečju 3,2 prenočitve, v tujini pa 7,6 prenočitve.

Na potovanjih v tujini so domači turisti bivali večinoma v najetih nastanitvenih obratih, v Sloveniji pa v nenajetih.

Na potovanju vsak v povprečju zapravil 67 evrov

Udeleženec zasebnega potovanja je v povprečju porabil 67 evrov na dan. V Sloveniji so njegovi dnevni izdatki znašali 78 evrov, v tujini pa približno 64 evrov. Največ izdatkov so domači turisti namenili za nastanitev, največ pa so potrošili na poslovnih potovanjih. Na teh je povprečna dnevna poraba obsegala 130 evrov. Več izdatkov so imeli v tujini, v povprečju 132 evrov.

Enodnevni izlet v tujino je opravilo devet odstotkov prebivalcev oz. za dve odstotni točki več kot v enakem lanskem obdobju. Med ciljnimi državami enodnevnega turističnega obiska sta prevladovali sosednji Hrvaška (46 odstotkov) in Italija (33 odstotkov).

Najvišje izdatke so imeli domači izletniki v Avstriji (v povprečju 133 evrov) in Italiji (79 evrov), največ pa so v tujini porabili za prevoz.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!