Med žrtvami spolne zlorabe na internetu lani 95 otrok

Črna kronika 06. Feb 202318:45 0 komentarjev
zlorabe, splet
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Lani je bilo 95 mladoletnikov žrtev spolne zlorabe na internetu. Iskanje storilcev je po navedbah policije iz leta v leto bolj kompleksno in zahtevno, saj storilci uporabljajo vrsto orodij in aplikacij za zakritje sledi.

Policija je lani obravnavala 163 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ki zajemajo kazniva dejanja spolne zlorabe na internetu. V teh kaznivih dejanjih je bilo 95 žrtev, ki še niso dopolnile 18. leta starosti. Med osumljenci so tudi otroci, ki jih je bilo lani 59.

Preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj, ki jih sicer zajema 176. člen kazenskega zakonika, zahteva usklajeno delo skupine strokovnjakov iz vrst policije, ki so preiskovalci, strokovnjaki za računalniško preiskovanje in analitiki. V preiskavah je treba obdelati številne podatke in obsežno slikovno gradivo, tudi po nekaj tisoč fotografij, več ur video posnetkov in drugih podatkov, so za STA navedli na policiji pred dnevom varne rabe interneta, ki bo v torek in bo v Sloveniji osredotočen na problematiko neprimernih spletnih vsebin.

Preiskave so po navedbah policije iz leta v leto bolj kompleksne in zahtevne, saj storilci uporabljajo vrsto orodij in aplikacij za zakritje sledi.

Preberite še: Spletne spolne zlorabe: na posnetkih identificirali 57 otrok iz Slovenije

Kot so poudarili, sta glede na to zelo pomembna preventiva in ozaveščanje. Starši morajo dati otrokom zgled, jih seznanjati z nevarnostmi, jih voditi, nadzorovati in se pogovarjati z njimi, ker bodo le tako dosegli, da jim bodo otroci zaupali morebitno neprijetno izkušnjo.

Otroci pa se morajo zavedati pomena varovanja osebnih podatkov. Zavedati se morajo, da so na internetu tudi osebe, ki jim želijo škoditi, in se naučiti, da so nezaupljivi do neznanih oseb na internetu. Vedeti morajo, da je tisto, kar objavijo na internetu, skoraj nemogoče odstraniti, in da ne smejo drugemu storiti nič takega, česar ne želijo, da bi drugi storili njim.

Spodaj je tabela s skupnim številom kaznivih dejanj po 176. členu kazenskega zakonika, številom žrtev med otroki in številom osumljenih otrok za ta kazniva dejanja v obdobju od leta 2018 do 2022.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!