Mesec na GZS o pokojninski reformi: Imamo dva scenarija

Gospodarstvo 14. Feb 202322:13 2 komentarja
Luka Mesec
Žiga Živulovič jr./BOBO

Upravni odbor GZS je gostil ministra za delo Luka Mesca. Pogovarjali so se o napovedanih vladnih strukturnih reformah, zlasti o pokojninski.

Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je na današnji seji gostil ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesca. Govorili so o napovedanih vladnih strukturnih reformah, zlasti o pokojninski, pri kateri želijo biti v gospodarstvu konstruktiven sogovornik, so sporočili iz GZS.

Minister je dejal, da se zaveda zaskrbljenosti gospodarstva nad napovedanimi reformami, saj se podjetja še vedno soočajo z nestabilnimi mednarodnimi poslovnimi razmerami. Vendar je izpostavil nujnost predvidljivosti in stabilnosti tudi na politični ravni. Brez te vlada ne bo uspela izpeljati nujno potrebnih reform in sprememb, ki jih pričakuje tudi gospodarstvo, kot je na primer davčna reforma.

Ministrstvo dela na dveh scenarijih pokojninske reforme

Mesec je upravnemu odboru GZS glede načrtov za pokojninsko reformo povedal, da bodo bolj podrobno predstavitev njenega osnutka lahko pripravili čez približno mesec dni. Razkril je le, da delajo na dveh scenarijih, konzervativnem in bolj ambicioznem.

“Predvsem pokojninsko reformo bomo z velikim interesom spremljali tudi v gospodarstvu, kjer želimo biti konstruktiven sogovornik. Za gospodarstvo je ključno, da bo ta reforma zagotavljala finančno vzdržnost pokojninske blagajne, da ne bi breme financiranja prenesli na podjetja,” je poudaril predsednik GZS Tibor Šimonka.

Spomnil je, da so v GZS ob zadnji spremembi pokojninske zakonodaje podprli mehanizme, ki spodbujajo starejše zaposlene, da ostanejo na trgu dela. “A taka odločitev mora biti usklajena in dogovorjena z delodajalcem,” je znova opozoril Šimonka.

Na mizi tudi reforma plačnega modela in zaposlovanje tujcev

Vlada je napovedala tudi reformo plačnega modela v javnem sektorju, kar bo vplivalo na napovedane spremembe zakona o delovnih razmerjih. To je še ena tema, ki je na delovni mizi socialnih partnerjev. “Pri napovedani reformi plačnega modela v javnem sektorju nas veseli napoved vlade, da želi plače v javnem sektorju vezati na rast plač v gospodarstvu, kar od vedno zagovarjamo,” je ponovil Šimonka.

Minister je potrdil, da naj bi bil prvi plačni razred v javnem sektorju vezan na 60 odstotkov povprečne plače v gospodarstvu. Glede zakona pa bo ministrstvo po njegovih besedah le mediator med sindikati in delodajalci, ki se šele dogovarjajo o vsebini pogajanj. Stališče delodajalcev je, da so lahko razni dodatki del pogajanj v okviru kolektivnega dogovarjanja in ne del delavnopravne zakonodaje.

So pa predstavniki gospodarstva pozvali ministra k večji fleksibilnosti trga delovne sile po vzoru nekaterih naprednejših držav.

Glede kadrov je Mesec dejal, da tečejo aktivnosti za lažje zaposlovanje tujcev. V tem kontekstu bo vlada po njegovih besedah posebej naslovila problematiko pomanjkanja specifičnih, visoko usposobljenih kadrov, kot so na primer strokovnjaki s področja informacijske tehnologije ali inženirji, ki jih trenutno v Sloveniji primanjkuje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje