Golob: Tako kot je Dončić ponosen na svoje trojke, smo mi ponosni na svojo ekipo

Slovenija 07. Maj 202411:22 24 komentarjev

Gibanje Svoboda je na Državno volilno komisijo vložila kandidatno listo, s katero se bo potegovala na junijskih volitvah v Evropski parlament. Nosilka liste je strankina aktualna evropska poslanka Irena Joveva. Predsednik stranke in premier Robert Golob je ob vložitvi dejal, da so v Svobodi na kandidatni listi dali prednost mladim, ki verjamejo v enotno in solidarno Evropo.

Največja vladna stranka Gibanje Svoboda je na Državno volilno komisijo (DVK) vložila kandidatno listo za prihajajoče volitve v Evropski parlament.

Nosilka liste je aktualna evropska poslanka iz vrst Svobode Irena Joveva, sledijo ji predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanka Janja Sluga, nekdanji okoljski minister Jure Leben, poslanka Tamara Vonta, minister za obrambo Marjan Šarec, državna sekretarja v premierjevem kabinetu Maša Kociper in Vojko Volk ter nekdanji minister za okolje Uroš Brežan.

Po vložitvi kandidatne liste, ki se je je udeležil tudi velik del strankine poslanske skupine, je premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob dejal, da so se v stranki po temeljiti in demokratični razpravi odločili, da so pri sestavi liste dali prednost mladim, ki verjamejo v enotno, solidarno Evropo.

“Te volitve so pomembne bolj kot katerekoli do zdaj. Prav je, da se jih udeležimo v čim večjem številu, saj bomo na ta način pokazali, v kakšni Evropi si želimo živeti,” je rekel Golob in pozval državljanke in državljane Slovenije, naj se prihajajočih evropskih volitev udeležijo.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da so kandidatno listo za evropske volitve vložili s podpisi 39 poslank in poslancev, kar je najverjetneje prvi takšen primer v zgodovini Slovenije. Zatrdil je, da v poslanski skupini trdno in enotno stojijo za kandidati za evropske poslance, saj jih dobro poznajo in jim zaupajo.

“Ponižno pozivam vse, ki ste nas na volitvah podprli, da podprejo kandidatke in kandidate v Evropi, ki so zazrti v prihodnost in ne preteklost, ki so za reševanje izzivov na področju varnosti, stabilnosti, pravne države, demokracije zelenega prehoda in samooskrbe,” je dodal Sajovic.

Po mnenju nosilke liste Irene Joveva se je Evropska unija znašla pred velikimi izzivi, ki pa jih lahko rešujejo zgolj zmerne, konstruktivne in napredne sile. Kot je dejala Joveva, to v EU predstavlja zavezništvo liberalcev Renew, v Sloveniji pa Gibanje Svoboda.

“Ponosna sem, da sem na čelu liste, ki ji je mar za ljudi in temelji na vrednotah, na katerih je zgrajena EU,” je poudarila.

Vsak izmed kandidatov Gibanja Svoboda je nato spregovoril nekaj besed o njihovi viziji in o temah, s katerimi se bodo ukvarjali v predvolilni kampanji. Večkrat je bilo mogoče slišati, da se bodo zavzemali za strpno in vključujočo Evropo, ki bo temeljila na varnosti, miru, solidarnosti in socialni pravičnosti.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob ob koncu izjave za medije ni odgovarjal na novinarska vprašanja, dodal je le: “Tako kot je Dončić ponosen na svoje trojke, tako smo mi v Svobodi ponosni na svojo ekipo!”

Spomnimo, da je največja koalicijska stranka imela veliko težav pri sestavljanju kandidatne liste. Najprej se je zapletlo, ko je od kandidature odstopil strankin aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj, ko so ga organi stranke uvrstili na praktično neizvoljivo osmo mesti na kandidatni listi. Grošelj se zdaj spogleduje s kandidaturo na listi stranke Zeleni Slovenije, ki jo vodi nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš, ki je tudi že odprl volilni račun stranke za evropske volitve. Lista mora zdaj zbrati 1.000 podpisov podpore volilcev za vložitev kandidature.

Golob je neuspešno h kandidaturi nagovarjal predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič ter nekdanjo strankino podpredsednico in nesojeno predsedniško kandidatko Svobode Marto Kos.

Kot možnega nosilca liste se je dolgo časa omenjalo tudi ginekologa in direktorja postojnske porodnišnice Aleksandra Merla. Ta je bil pravzaprav že predstavljen kot kandidat Svobode za evropske volitve v začetku aprila na strankinem zborovanju ob Zbiljskem jezeru. A na koncu so organi stranki odločili, da Merlo ni primeren kandidat za nosilca liste, zato so mu ponudili drugo mesto na listi. Merlo se je zaradi tega odločil, da od kandidature odstopi.

Kot je takrat potrdil za N1, je sam pričakoval, da bo nosilec liste, o tem je imel sklenjene tudi že nekatere dogovore.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje