Meteorolog: Zaradi nadpovprečnih temperatur imamo marca aprilsko vreme

Slovenija 17. Mar 202405:30 1 komentar
Ljubljana, Ljudje
Foto: PROFIMEDIA

V sredo bo spomladansko enakonočje, to pa pomeni, da bomo 20. marca tudi uradno vstopili v koledarsko pomlad, ki bo trajala vse do 20. junija. Zaradi nadpovprečno visokih temperatur pa imamo že kar sredi marca aprilsko oziroma majsko vreme. O tem, kakšno vreme nas čaka v naslednjih dneh, je za N1 pojasnil meteorolog agencije za okolje Blaž Šter.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je nad Sredozemljem območje visokega zračnega tlaka. Nad severno Evropo pa je ciklon z vremensko fronto, ki je prešla naše kraje in se pomika nad Balkan. V višinah k nam od severa doteka nekoliko hladnejši in postopno bolj suh zrak. Kako ti vremenski procesi vplivajo na vreme pri nas?

Danes bo vreme sončno in čez dan toplo. Najvišje dnevne temperature bodo do 20 stopinj Celzija. Proti večeru se bo pooblačilo. V ponedeljek bo sledila manjša ohladitev, ki pa ne bo dolgo trajala, bo pa s seboj prinesla krajevne padavine. Jutri bo vreme večinoma oblačno, pojavljale se bodo posamezne plohe, ki bodo popoldne nekoliko pogostejše. V torek se bo na zahodu razjasnilo, drugod bo pretežno oblačno, še bo možna kakšna ploha. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. V torek bo ohladitev sicer izrazitejša v vzhodnem delu države, kjer bo po besedah meteorologa Arsa Blaža Štera čez dan samo do okoli 10 stopinj Celzija.

S spomladanskim enakonočjem v sredo, ko bomo tudi uradno zakorakali v koledarsko pomlad, prihaja tudi lepše vreme. V sredo, četrtek in petek bo sončno in prijetno toplo. Čeprav se bodo jutranje temperature tudi po nižinah približale ledišču – zato se lahko pojavi slana – se bo čez dan ogrelo. Živo srebro se bo gibalo med 17 in 20 stopinj Celzija.

Glede na trenutne napovedi, ki so sicer še nekoliko negotove, pa kaže, da bomo konec naslednjega tedna deležni večje spremembe vremena. Verjetno nas bo namreč od severozahoda dosegla izrazitejša vremenska motnja. V severnem Sredozemlju bo nastal ciklon s hladno fronto, ki nas bo verjetno prešla v nedeljo. Ciklon se bo v ponedeljek, 25. marca, predvidoma začel počasi umikati, napovedujejo na Arsu.

“Prehodno obdobje se je že začelo. Na vreme pri nas pa vpliva tudi dejstvo, da imamo v višinah hladen zrak in že to je dovolj, da nastanejo plohe. To je lahko tudi izziv pri napovedovanju vremena, saj gre za padavine krajevnega tipa. Sicer pa je takšno vreme bolj značilno za mesec april in maj, a se letos, ker imamo nadpovprečne temperature, pojavlja že v marcu,” je za N1 še pojasnil Šter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje