Miloša Milovića, ki je svetoval premierju, pozvali na prestajanje zaporne kazni

Slovenija 14. Sep 202319:26 1 komentar
Okrožno sodišče v Ljubljani
Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Milošu Njegoslavu Miloviću, nekdanjemu policijskemu specialcu in varnostniku nekdanjega premierja Janeza Drnovška, ki je brezplačno svetoval tudi sedanjemu premierju in kar nekaj ministrom Svobode, je ljubljansko okrožno sodišče izdalo poziv na prestajanje zaporne kazni. Obsojeni je zaprosil za odlog oziroma alternativno prestajanje leta in pol zaporne kazni.

Miloš Njegoslav Milović je bil spomladi pravnomočno obsojen na leto in pol zapora ter denarno kazen 15.000 evrov za pomoč pri izvedbi fiktivnega posla v vrednosti 390.000 evrov v letu 2008 med SŽ ŽGP ter podjetjem NB Inženiring.

“Obsojeni je vložil vlogo za odlog izvrševanja kazni zapora, o kateri je že bilo odločeno, odločitev pa še ni vročena. O prošnji za alternativno prestajanje kazni še ni bilo odločeno,” so za Dnevnik pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Glede na višino kazni lahko sodišče obsojenemu odobri alternativno sankcijo v obliki dela v splošno korist ali zapora ob koncu tedna.

Po navedbah Dnevnika je Milovićev odvetnik Miha Šošić že po pravnomočnosti obsodilne sodbe napovedal, da bo na vrhovnem sodišču vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Na podlagi tega se lahko sodišče odloči, da kazen odloži do končne odločitve.

Ime Miloš Njegoslav Milović je v javnosti odjeknilo, potem ko se je izvedelo, da je varnostno svetoval tudi sedanjemu premierju Robertu Golobu in nekaj ministrom Gibanja Svoboda. Ker je to počel brezplačno, je vprašanje, kdo ga plačuje, postajalo vedno bolj vroče.

Dejstvo pa je, da je Milović kot zunanji svetovalec sodeloval z več državnimi energetskimi podjetji. Med drugim, kot smo razkrili na N1, tudi s podjetjem Gen-i v času, ko ga je vodil Golob. Milovićevo svetovanje za Elektro Ljubljana v času, ko ga je vodil Andrej Ribič, kasnejši vodja volilnega štaba Gibanja Svoboda, danes pa član uprave Darsa, pa je trenutno pod drobnogledom policije.

Golobu je Milović svetoval uvedbo novega načina varovanja predsednika vlade, sodeloval je na sestankih, kjer sta se policija in generalni sekretariat vlade dogovarjala o tej spremembi. To je bil tudi eden od razlogov, da je Tatjana Bobnar zapustila položaj ministrice za notranje zadeve, na “neodgovornost” Milovićevega sodelovanja pri teh odločitvah pa je opozoril tudi takratni v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje