Potrjeno: Miloš Milović je sklepal pogodbe z Gen-I, ko ga je vodil Robert Golob

Slovenija 02. Maj 202306:00 39 komentarjev
Robert Golob Gen-i
Žiga Živulović jr./Bobo

Po večmesečnem poizvedovanju in čakanju na odgovor, ali je bivši policijski specialec in varnostnik nekdanjega premierja Drnovška, ki je brezplačno svetoval sedanjemu premierju in kar nekaj ministrom Svobode, v času Roberta Goloba sklepal tudi pogodbe z Gen-I, je ta odgovor zdaj tukaj. Bilo je sedem pogodb oziroma aneksov.

Podjetje VPS Svetovanje, katerega solastnik in direktor je Miloš Njegoslav Milović, bivši policijski specialec in varnostnik nekdanjega premierja Janeza Drnovška, je med novembrom 2013 in oktobrom 2017 sklenilo sedem pogodb oziroma aneksov s podjetjem Gen-I, ki ga je v tem času vodil sedanji predsednik vlade Robert Golob.

To so nam potrdili v uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, preko katerega smo podjetje Gen-I že pred meseci zaprosili za pisno dokumentacijo o sodelovanju z Milovićevim podjetjem VPS Svetovanje.

Spomnimo …

Vprašanja, povezana z Milošem Njegoslavom Milovićem so se odprla novembra lani, ko je premierja Goloba v parlamentu pričakalo poslansko vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča.

Zanimalo ga je, ali je res, da si je premier varovanje uredil drugače, s spremembo uredbe o varovanju, ki je varovanje predsednika vlade s policije prenesla na generalni sekretariat vlade. In ali je res, da je za varovanje premierja Goloba zadolžen prav Milović, ki je, kot je tedaj dejal Mahnič, “zanimivo ime, povezano s številnimi aferami”.

Predsednik vlade je poslancu odgovoril, da gre za sistem varovanja, kakršnega je imel tudi nekdanji premier Drnovšek, da za njegovo varovanje skrbi služba na generalnem sekretariatu vlade, ne Milović, ki tudi ni “zaposlen na kakšni funkciji.”

Po tem pa se je več vprašanj odpiralo kot zapiralo. To je bil namreč tudi čas zelo burnega in javnega razhoda predsednika vlade in ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je na koncu s te funkcije odstopila. Danes je zaposlena v uradu predsednice Nataše Pirc Musar.

tatjana bobnar, robert golob
Borut Živulovič /Bobo

Tudi Golob je takrat priznal, da sta se s Tatjano Bobnar med drugim razšla tudi zaradi “varovanja mene in moje družine.” Kaplja čez rob pa, da je bila fotografija njegovega mladoletnega otroka, posneta med Golobovo potjo v Bruselj 23. in 24. junija lani, ki se je pojavila v medijih.

“Takrat, in to je bilo konec junija, sem vedel, da nasveti, naj si organiziram stvari drugače, niso iz trte zviti, ampak da so nekaj nujnega,” je tedaj povedal predsednik vlade ter pojasnil, da so zato 28. junija s spremembo uredbe varovanje predsednika vlade prenesli na generalni sekretariat vlade, kar sta Tatjana Bobnar in tedanji v.d. šefa policije Boštjan Lindav doživela kot nezaupnico delu policije.

Vendar pa se to pojasnilo predsednika vlade ni povsem ujemalo s pojasnili, ki jih je moral zaradi spora med Golobom in Tatjano Bobnar, ki je očitala nedopustno politično vmešavanje v delo policije, Lindav poslati predsedniku vlade.

Lindav je trdil, da je bila odločitev o spremembi varovanja sprejeta že bistveno prej, in sicer dan pred imenovanjem Golobove vlade, torej 31. maja lani.

Boštjan Lindav
Boštjan Lindav (Žiga Živulović Jr./BOBO)

Takrat je bil Lindav skupaj s Tatjano Bobnar pri Golobu in tam prvič videl tudi Milovića. Že 3. junija so imeli nato predstavniki policijskega centra za zaščito in varovanje prvi sestanek z generalnim sekretariatom vlade zaradi spremembe uredbe, naslednji je bil 9. junija, je trdil tedanji v.d. šefa policije.

Ves čas je bil v proces vpleten Milović, kar se je Lindavu zdelo “posebej neodgovorno”, saj je šlo za osebo, ki ni zaposlena niti na policiji niti na vladi, je poročal predsedniku vlade tedanji v.d. šefa policije, ki ga vlada ni hotela imenovati v polni mandat, zaradi česar je med Tatjano Bobnar in predsednikom vlade dokončno počilo. 

Pri Brežanu dvakrat v dveh mesecih v dveh različnih vlogah

Še bolj vroče je nato postalo vprašanje, kdo Milovića, ki ga je Golob spoznal v času Drnovškove vlade, ko je bil državni sekretar, plačuje? Predsednik vlade je dejal, da mu je svetoval brezplačno, enako so trdili tudi nekateri drugi ministri, vsi so iz vrst Svobode, pri katerih je tudi bil in jim varnostno svetoval. Zdravstvenemu ministru Danijelu Bešič Loredanu je denimo dejal, naj si iz varnostnih razlogov preselil svojo pisarno iz enega v drug prostor znotraj stavbe ministrstva.

Z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom pa se je Milović sestal v dveh različnih vlogah. Najprej naj bi mu junija lani kot ministru brezplačno svetoval o varnostnih tveganjih, že naslednji mesec pa se je pri njem oglasil še kot svetovalec občine Komenda.

Skupaj s takratnim komendskim županom Stanislavom Poglajenom in takratno direktorico občinske uprave Majdo Ravnikar se je julija lani namreč Milović prišel z Brežanom pogovarjat o zaprtju odlagališča Suhadole. Nekaj mesecev pozneje je ministrstvo sprejelo rešitev za odlagališče, ki so jo prej pristojni neuspešno iskali 13 let. Občina Miloviću za svetovanje ni plačala še nič, sta za N1 potrdila Poglajen in Milović, ki je dejal, da “delo še ni končano”. Pojasnilom o sodelovanju z Milovićem in plačilih zanj pa se že tri mesece izogiba tudi novi župan Komende Jurij Kern.

Da Milovića nikoli niso plačali za nič, so zatrdili tudi v stranki Gibanje Svoboda, po tem, ko smo na N1 po natančnem pregledu naših posnetkov iz volilnega štaba Svobode razkrili še, da je bil Milović na dan volilne zmage tudi v štabu Svobode v ljubljanski Cvetličarni. Zadrževal se je predvsem na vratih, zato so mnogi menili, da je tam kot varnostnik, a so to v Svobodi zanikali.

Njegovo neformalno svetovanje nekaterim predstavnikom vlade brez pogodbe in brez pooblastil je preverjal inšpektorat za notranje zadeve, a so ustavili postopek, ker Milović ni ponujal svetovanja na področju zasebnega varovanja, temveč je svetoval državi.

“Ogromno ljudem pomagam in za male stvari nisem nikoli nikomur računal,” je pred kratkim dejal Milović na vrhovnem sodišču, kjer se zdaj odvija pravna bitka zaradi njegovega domnevnega sodelovanja v fiktivnem poslu med Slovenskimi železnicami in podjetjem NB inženiring.

Vsaj v preteklosti pa so ga plačevale (tudi) nekatere energetske družbe. Elektro Ljubljana je njegovemu podjetju VPS Svetovanje med aprilom 2011 in oktobrom 2021 plačal 308.000 evrov. V tem času je Elektro Ljubljana vodil Andrej Ribič, kasneje eden od ustanovnih članov Svobode, ki nam je ob tem razkritju dejal, da je šlo za svetovalne storitve, ki predstavljajo poslovno skrivnost ali pa so zaupne narave.

Andrej Ribič
Andrej Ribič in Robert Golob (Žiga Živulovič jr./ Bobo)

Ko je Ribič iz Elektra Ljubljana odšel, je novi predsednik uprave Marjan Ravnikar pogodbo z Milovićem prekinil, ocenil je, da njegovih storitev ne potrebujejo. V podjetju pod novim vodstvom so pojasnili tudi, da ne vedo natančno, kaj je Milović zanje delal. V mesečnih poročilih naj bi vsakič zapisal, da je njegovo podjetje svetovalo upravi Elektra Ljubljana, kot določa pogodba, in se udeleževalo sestankov.

Iz Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) je Milovićevo podjetje dobilo 122.625 evrov. Pogodbo so sklenili aprila 2011, ko je HSE vodil Matjaž Janežič, ki je, tako kot Milović, iz Kamnika. HSE je z VPS Svetovanjem sodeloval do avgusta 2015.

Pogodbi, ki sta ju z Milovićevim podjetjem sklenila HSE in Elektro Ljubljana, sta po informacijah N1 skorajda identični. Določali naj bi, da je urna postavka 80 evrov brez DDV, da se za vsako od teh podjetij opravi 25 ur mesečno pravne pomoči na področju gospodarskih družb in svetovanja pri varnostnih načrtih ter ukrepih.

Od HSE in Elektra Ljubljana je Milovićevo podjetje torej skupaj dobilo 440.000 evrov. Koliko denarja je na podlagi sedmih pogodb oziroma aneksov, sklenjenih med novembrom 2013 in oktobrom 2017, ko je bil predsednik uprave Robert Golob, dobilo iz Gen-I, pa zaenkrat še ostaja skrivnost.

Urad informacijske pooblaščenke, preko katerega smo Gen-I zaprosili za pisno dokumentacijo o njihovem sodelovanju z Milovićevim podjetjem, je namreč zavrnil možnost našega vpogleda v to dokumentacijo z argumentom, da Gen-I v tem času ni bilo podjetje s prevladujočim vplivom države. So pa potrdili, da so pogodbe in aneksi bili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje