Milovićevo svetovanje Elektru Ljubljana pod lupo policije

Slovenija 03. Jun 202305:53 6 komentarjev
Andrej Ribič, Elektro Ljubljana
Žiga Živulovič jr./BOBO

Kaj je nekdanji policijski specialec, ki je brezplačno svetoval aktualnemu predsedniku vlade in kar nekaj ministrom Svobode, naredil za dobrih 300 tisoč evrov, ki jih je v času Andreja Ribiča dobil iz državnega podjetja Elektro Ljubljana, zdaj preiskuje policija. Ribič je danes član uprave Darsa. Pogodba z Elektro Ljubljana pa ni bila edina, ki jo je Miloš Njegoslav Milović sklenil z energetskimi podjetji.

Na policiji so za N1 potrdili, da vodijo predkazenski postopek v zvezi s posli med Elektrom Ljubljana, ki je v večinski državni lasti, ter podjetjem VPS Svetovanje, ki je v lasti Miloša Njegoslava Milovića, bivšega policijskega specialca in varnostnika nekdanjega premierja Drnovška, ki je brezplačno varnostno svetoval sedanjemu premierju Robertu Golobu in kar nekaj ministrom Svobode.

Podrobnosti policija ne razkriva, a dejstvo je, da je Elektro Ljubljana med leti 2011 in 2021, ko je bil predsednik uprave Andrej Ribič, Milovićevemu podjetju plačal 308.000 evrov ali približno 2.400 evrov na mesec. Kaj je Milović, ki je bil na dan volitev povabljen tudi v volilni štab Svobode, za ta denar naredil, ni znano.

“Vso zahtevano dokumentacijo smo predali policiji,” so pojasnili v Elektro Ljubljana.“Nekaj sem slišal o tem,” pa nam je na na vprašanje o predkazenskem postopku odgovoril Ribič, ki je bil predsednik uprave med marcem 2011 in novembrom 2021, ko je bil krivdno razrešen, kasneje pa je bil v ekipi, ki je ustanavljala Gibanje Svoboda. Bil je vodja volilnega štaba, zdaj je član uprave Darsa.

“Vse skupaj se mi zdi smešno. Stvari so čiste. V Elektru Ljubljana imajo vse pogodbe in vsa poročila, čeprav je vodstvo to malo skrivalo,” za N1 pojasnjuje Ribič. Po tem, ko je iz Elektro Ljubljana Ribič odšel, so v tem podjetju po informacijah N1 pogodbo z Milovićem prekinili.

In da je bilo vse skupaj še bolj čudno, je nova posadka v tem državnem podjetju konec lanskega leta sporočila, da pogodb med Elektro Ljubljana in Milovićevim podjetjem ne najdejo. Šele, ko so sprožili postopek notranje kontrole, so jih v arhivu vendarle našli, a še vedno niso pojasnili, kaj točno je Milović za dobrih 300 tisočakov naredil.

Andrej Ribič, Elektro ljubljana
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ribič je pred meseci pojasnil, da je Milović za Elektro Ljubljana opravljal svetovalne storitve, ki so poslovna skrivnost in zato zaupne narave. Da je bilo razmerje med Milovićevim podjetjem in upravo Elektra Ljubljana zaupno, so po Ribičevem odhodu decembra lani povedali tudi v Elektro Ljubljana in dodali, da zato ne morejo komentirati izpolnitve pogodbenih obveznosti.

V pogodbi je bilo določeno, da Milovićevo podjetje vsak mesec predvidoma opravi 25 ur svetovanja, cena svetovalne ure pa je bila 80 evrov. Pogodba je določala “pravno pomoč na področju gospodarskih družb, civilno in stvarno pravnih razmerij ter upravnem področju in storitve svetovanja pri načrtovanju in izvedbi varnostnih načrtov ter javnih naročilih na celotnem območju in vseh področjih njenega delovanja.”

Čeprav imajo na Elektro Ljubljana, kot so pojasnili, pravno pisarno s stalno zaposlenimi tremi pravniki, ki pokrivajo vsa pravna področja. Tudi to, da bi Milović za Elektro Ljubljane opravljal varnostne storitve, novi posadki v tem državnem podjetju ni bilo znano. 

Podjetje je v času Ribiča Milovićevemu podjetju plačevalo na podlagi mesečnih poročil, v katerih pa naj bi vedno pisalo isto, in sicer, da je podjetje VPS svetovalo upravi Elektra Ljubljana, kot določa pogodba, in se udeleževalo sestankov. “Natančnejših poročil o izvedenih storitvah nimamo,” so konec lanskega leta dodali v Elektro Ljubljana. Mesečni znesek 2.400 evrov z DDV je bil pavšal.

Robert Golob, Gen-i
Borut Živulović/BOBO

Vprašanje, kdo plačuje Milovića, se je sprožilo lani, ko se je izkazalo, da je prav Milović predsedniku vlade svetoval, naj svoje varovanje iz policije prenese na generalni sekretariat vlade. Tudi to je bil razlog, da je med premierjem Golobom in tedanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar počilo.

Nato se je izkazalo še, da je Milović varnostno svetoval kar nekaj ministrom Svobode, a vse te storitve, tako za predsednika vlade kot za ministre Svobode je opravil brezplačno. Kdo ga plačuje oziroma v zameno za kaj je Milović delal brezplačno, je zato postalo pomembno vprašanje v javnem interesu.

Poleg Elektra Ljubljana v času Ribičevega vodenja uprave (pred volitvami) je Milović po informacijah N1 sodeloval tudi s Holdingom slovenskih elektrarn (HSE). Pogodbo je v imenu HSE aprila 2011 podpisal takratni predsednik uprave Matjaž Janežič, ki je tako kot Milović Kamničan.

Je pa po naših neuradnih informacijah skoraj enaka tisti, ki jo je Milović imel s podjetjem Elektro Ljubljana. Enaki naj bi bili urna postavka, predvideno število mesečnih ur in področja, na katerih naj bi Milović svetoval. Tudi sklenjeni sta bili skoraj istočasno. HSE je z VPS Svetovanjem sodeloval do avgusta 2015, skupno pa mu je plačal 122.625 evrov.

Kot smo pred nekaj tedni razkrili na N1, pa je imel Milović pogodbo tudi z Gen-I, ko ga je vodil Robert Golob. Milovićevo podjetje je z Gen-I sklenilo sedem pogodb oziroma aneksov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje