Golob: Obljubljene reforme bomo, vsaj v večjem delu, izpeljali do 2. obletnice

Slovenija 26. Jan 202312:47 4 komentarji

Danes mineva natančno leto dni od ustanovitve stranke Gibanje Svoboda. Ob tej priložnosti je predsednik stranke in premier Robert Golob stopil pred kamere. Kot je dejal, so v stilu start upa v dvanajstih mesecih postavili največjo stranko ter prevzeli odgovornost za "največji reformni pritisk kadarkoli".

26. januarja lani je Robert Golob prevzel vodenje stranke Z.Dej, ki jo je maja predlani ustanovil nekdanji okoljski minister Jure Leben. Stranka se je preimenovala v Gibanje Svoboda, na digitalnem kongresu, ki je bil sicer zaprt za javnost, pa je bilo ob ustanovitvi stranke prisotnih 169 delegatov.

Na takratnem kongresu so potrdili tri osnovna programska izhodišča: okoljsko tematiko, zdravstvo in medgeneracijski dialog. Za podpredsednico stranke so tedaj potrdili Urško Klakočar Zupančič, ki je kasneje postala prva predsednica državnega zbora v zgodovini Slovenije, za generalnega sekretarja je bil imenovan nekdanji novogoriški župan Matej Arčon, danes minister brez resorja, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu, predsednica sveta stranke pa je postala zdravnica Mirta Koželj, ki je pred dobrim tednom in pol s te funkcije odstopila.

Ob prvi obletnici je predsednik vlade Robert Golob stopil pred kamere. “V resnici dostikrat rečemo, da čas hitro teče, in tudi v tem primeru čas zelo hitro teče,” je ob prvi obletnici ustanovitve Gibanja Svoboda dejal predsednik stranke Golob.

“Je pa v tem času Gibanje Svoboda prehodilo ogromno pot iz tega, da smo takrat stranko Zelenih Dejanj preoblikovali v gibanje, iz neparlamentarne, skorajda nepoznane stranke smo najprej aprila dosegli zgodovinsko zmago na volitvah, imamo največ poslank in poslancev v parlamentu in postali smo nosilna stranka v vladni koaliciji,” je dosežke zadnjega leta našteval premier. Kot je dejal, sedaj vodijo vlado, ki se je sicer, tako Golob, paradoksalno pred dvema dnevoma tudi uradno formirala.

V stilu start upa do največje stranke

“Ampak v teh dvanajstih mesecih nismo samo iz nič, v stilu start upa, postavili največje stranke, dokazali smo tudi, da smo se pripravljeni soočiti z odgovornostjo in prevzeli smo odgovornost za največji reformni pritisk kadarkoli,” je nadaljeval Golob. Dodal je, da se v Svobodi zavedajo, da iz politične moči, ki jo imajo, izhaja tudi njihova odgovornost do državljank in državljanov. “Zato smo leto 2023 postavili kot ključno leto za izvedbo strukturnih reform države,” je poudaril in napovedal, da bodo do drugega rojstnega dela obljubljene reforme, vsaj v večjem delu, že izpeljane.

“Kar bi rad še podelil, je, da smo zelo veseli, da smo v teh 12 mesecih zrasli tudi kot ljudje in osebe, ne le kot laiki, ki so vstopili v politiko kot novinci, temveč tudi kot osebe, ki se zavedajo potreb današnje družbe in potreb, ki jih izzivi časa prinašajo v prihodnje,” je dejal. Ko pride posameznik do take obletnice, tako Golob, se človek namreč vpraša, ali je bila prehojena pot uspešna. “Kar zadeva Gibanje Svoboda, je odgovor nedvomno da,” je še poudaril predsednik največje koalicijske stranke.

Na novinarsko vprašanje, kakšna bo prihodnost v naslednjih treh letih, je odvrnil, da iz izkušenj, ki jih je pridobil v gospodarstvu, ve, da toliko vnaprej ne more napovedovati. “Najprej hočemo nasloviti akutne težave v zdravstvu, zaradi katerih ljudje nimajo dostopa do osebnega zdravnika in zaradi katerih zdravstvo ne izpolnjuje svojega poslanstva,” je dejal premier. Kot je nadaljeval, želijo prek dobrega upravljanja in centralnih nabav opreme ugotoviti tudi, kolikšne so notranje rezerve v zdravstvu. “Ko bomo videli, kolikšne so, bomo natančno vedeli, kako prestrukturirati zdravstveni sistem,” je bil jasen. “Naš interes je, da ostane košarnica neokrnjena, kaj bo prineslo realno stanje, bomo pa videli.”

Golob je na konferenci še pojasnil, da po odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar decembra lani še vedno ni predlagal novega kandidata oziroma kandidatke za vodenje resorja. Je pa, tako premier, v zadnjih tednih opravil pogovore z morebitnimi kandidati, zato je “čisto možno”, da bo odločitev znana prihodnji teden. Je pa v zaključku Golob dejal še, da je v teh 12 mesecih karakter človeške duše spoznal v vseh širinah. “V politiki ni pomembno, kako blizu ti je prvi dan nekdo, saj to ne pomeni, da ti bo stal ob strani tudi takrat, ko bodo stvari postale resne,” je zaključil premier.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje