Minister: Ne bomo vračali stroškov za alkohol in cigarete, to je nesprejemljivo

N1 video 20. Okt 202319:31 6 komentarjev
Jevšek oddaja
N1

Ali res vsi živimo slabše, ker je vlada močno napihnila poplavno škodo? Tako trdijo v opoziciji in se sprašujejo, od kod zdaj že deset milijard evrov škode. Zakaj bi obnavljali ceste, ki sploh še niso zgrajene, ali pa plačevali alkohol in cigarete, varovanje hiš? Gost oddaje N1 STUDIO je kohezijski minister Aleksander Jevšek, ki je spregovoril o podrobnostih vloge za pomoč iz solidarnostnega sklada EU. Vlada jo je prav danes odposlala v Bruselj.

Na zahtevo Nove Slovenije (NSi) je v državnem zboru potekala nujna seja komisije za nadzor javnih financ. Poslanci opozicije, ki ima v tej komisiji večino, so vladi očitali, da “namenoma napihuje poplavni balon”. Na tej podlagi potem “pripravlja davke na zalogo”, državljani pa bodo zato posledično slabše živeli, je opozarjal predsednik komisije iz vrst NSi Jernej Vrtovec.

V oddaji N1 STUDIO je po seji na očitke odgovarjal minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Udeležbo je sicer potrdil tudi Vrtovec, ki pa je tik pred zdajci sklical še eno sejo komisije – na temo vojaškega resničnostnega šova – ta je potekala takoj po koncu prve seje, zato v studio potem ni prišel.

Jevšek je obtožbe o namernem napihovanju ocene škode zavrnil in poudaril, da je bil izračun narejen na podlagi metodologije, “ki si je ni izmislila Slovenija”. Zakaj tako visok znesek, je ponazoril tudi na primeru 100 let stare hiše, ki je bila uničena v poplavah.

Komentiral je tudi odmevni primer obvoznice v Lučah, ki se je znašla v oceni škode, pa sploh še ni bila zgrajena. Kako je to mogoče, bo imela lahko Slovenija zaradi tega težave v Bruslju?

Kot smo razkrili na N1, so se med intervencijskimi stroški, ki so jih prijavile občine, znašli celo stroški za nakup alkohola in cigaret, za varovanje hiš in nakup novih zemljišč. Upravičenost teh stroškov sicer pregleduje uprava za zaščito in reševanje, ministra Jevška pa smo vprašali, ali je tudi to del skupne ocene škode, ki jo je Slovenija poslala v Bruselj.

Ministrstvo, ki ga vodi Jevšek, je bilo sicer odgovorno za pripravo vloge za pridobitev sredstev iz solidarnostnega sklada Evropske unije (EU). Evropski komisiji je bila odposlana prav danes, zato minister obžaluje, da opozicija s sklicem nujne seje ni še nekoliko počakala, saj da bi lahko veliko odgovorov na svoja vprašanja našla v tej vlogi. Kaj torej piše v njej, kdaj bodo v Slovenijo nakazani prvi evropski milijoni in koliko jih bo?

Za konec smo kohezijskega ministra še povprašali, od česa je odvisno, ali bo Slovenija dobila najvišji možni znesek iz solidarnostnega sklada EU. Prav tako nas je zanimalo, zakaj je lahko sosednja Hrvaška po uničujočih potresih leta 2020 iz tega sklada prejela sorazmerno več denarja, kot ga lahko zdaj prejme Slovenija.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje