Mesec o 800 milijonih za plačno reformo: Mislil sem figurativno

Slovenija 07. Feb 202317:52 7 komentarjev
Luka Mesec
Žiga Živulovič jr./BOBO

Minister za delo Luka Mesec je na Twitterju dodatno pojasnil ponedeljkovo izjavo, da bo reforma plač v javnem sektorju proračun stala 800 milijonov evrov. "Tega ne gre brati kot potrditev, da bo reforma plač stala 800 milijonov evrov. Številko sem ob robu tiskovne konference o vrtcih uporabil figurativno, da bi ponazoril proračunske omejitve," je zapisal.

Minister Luka Mesec je v ponedeljek na novinarski konferenci o podražitvah vrtcev med drugim odgovarjal na zahtevo koalicijske SD, da bi moral strošek vrtca prevzeti proračun, kar je sicer tudi ena od zavez iz koalicijske pogodbe. Dejal je, da bi to pomenilo 209 milijonov evrov dodatne proračunske obremenitve, tega denarja pa trenutno nimamo.

Po tem je naštel večje izdatke, ki so na seznamu pred vrtci, in kot prvo izpostavil reformo plač v javnem sektorju. Kot je dejal, bo ta stala 800 milijonov evrov.

Njegovo izjavo smo povzeli, ker je omenil konkretno oceno finančnega učinka (pri kasneje omenjeni zdravstveni reformi je ni). Pa tudi zato, ker se je številka 800 milijonov evrov v zadnjih tednih že omenjala. Neuradne ocene so bile, da bi za vse plačne zahteve potrebovali dodatnih 400 do 800 milijonov evrov.

Mesec je danes na Twitterju objavil povezavo na članek N1 in zapisal, da zapisa njegove izjave ne gre brati kot potrditev, da bo reforma stala 800 milijonov evrov. “Številko sem ob robu tiskovne konference o vrtcih uporabil figurativno, da bi ponazoril proračunske omejitve,” je dejal. Kot so nam pojasnili na ministrstvu, je minister Mesec v ponedeljek želel reči, da bodo že napovedane reforme imele določen finančni učinek, številke pa so bile zgolj približne. “Koliko bo šlo za posamezni namen, bomo še videli,” so še povedali na ministrstvu.

Meščev tvit je poobjavil tudi vladni Twitter profil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje