Zasebni vrtci: minister umirja strasti in pravi, da nima še ničesar v rokah

Slovenija 24. Jan 202405:33 6 komentarjev
Vrtec
Foto: PROFIMEDA

Že po prvem sestanku delovne skupine, ki so jo ustanovili na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, je gradivo z oznako interno prišlo v javnost. Zaradi omenjanja možnosti spremembe pri financiranju otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce, so na nogah predvsem upravljalci takšnih vrtcev in starši otrok, ki zasebne vrtce obiskujejo. A minister Felda je v parlamentu, kjer se je na zahtevo poslanske skupine SDS sestal pristojni parlamentarni odbor, skušal umiriti zadevo. Poudaril je, da gradivo še ne vsebuje končnih rešitev, saj teh še ni.

Parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost in mladino je v torek na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal financiranju zasebnih vrtcev. Minuli teden je namreč med starši otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce, zakrožila informacija, da naj bi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje načrtovalo ukinitev financiranja zasebnih vrtcev. Na ministrstvu so za N1 pojasnili, da so res ustanovili delovno skupino, ki se ukvarja s spremembami zakona o vrtcih, eno od vprašanj, ki ga je treba preučiti, pa je tudi sofinanciranje zasebnih vrtcev.

Zakaj zasebni vrtci motijo vlado, je po objavi informacije na N1 zanimalo SDS. “Demokratična družba ne preprečuje svobodne izbire vzgojnih in izobraževalnih pristopov v institucijah, ki delajo po določilih ministrstva. Z namero ministrstva pa vlada počne prav to. Takšno ravnanje je nedopustno,” je v imenu predlagatelja izpostavila poslanka Alenka Helbl.

Minister delovno skupino ustanovil kot odgovor na stavkovne zahteve Sviza

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na pomisleke odgovoril, da je delovno skupino ustanovil, saj je bila prevetritev zakona o vrtcih ena od stavkovnih zahtev Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). “Odločil sem se, da ustanovimo delovno skupino, ki bo pregledala vse pobude, in ugotovila, kaj je mogoče narediti,” je povedal v parlamentu.

Spomnil je, da je delovno skupino za vrtce, ki naj bi pregledala tudi spremembo 34. člena zakona o vrtcih, ki govori o sofinanciranju zasebnih vrtcev, imenovala tudi nekdanja ministrica Simona Kustec, a da skupina ni dala nobenih zaključkov.

Predloge delovne skupine bodo na ministrstvu pregledali, ko bodo pripravljeni. “Kot minister še nimam ničesar v rokah,” je poudaril Felda. Pričakuje, da bo delovna skupina delovala kot delovna skupina in ne kot odprti forum. “Šele ko bo pripravljena novela zakona, bo besedilo šlo v javno razpravo,” je dodal minister.

Darjo Felda
Minister Felda (Foto: Borut Živulović/BOBO)

V. d. generalnega direktorja direktorat za predšolsko vzgojo Rado Kostrevc, ki je na odboru zastopal delovno skupino, je izpostavil, da so se doslej sestali dvakrat. Prvi sestanek je bil uvoden, na drugem sestanku pa so se seznanili s tem, da je bilo v javnosti objavljeno gradivo, označeno z oznako interno. Poudaril je, da gradivo ne vsebuje končnih rešitev, saj teh še ni. Delovno skupino Kostrevc razume kot instrument za širšo strokovno razpravo. “Vsak posameznik je odgovoren za svoje delo, pričakuje pa se integriteta,” je povedal.

Predstavnica zasebnih vrtcev: Financiranje naj se v celoti prenese na državo

Predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Taja Steblovnik, ki je tudi članica delovne skupine, se s predlogom za ukinitev sofinanciranja ne strinja. Namesto tega predlaga, naj se financiranje predšolske vzgoje v celoti prenese na državo in tako odpravi obstoječo neenakost. Prepričana je tudi, da razprava ne bi smela biti omejena le na delovno skupino, ampak se morajo o predlogu opredeliti tudi lastniki zasebnih vrtcev.

Članica delovne skupine Marija Fabčič iz oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana meni, da bi pravico do sofinanciranja morali vezati na soglasje občine, ki nima prostih mest v javnih vrtcih, za ustanovitev zasebnega vrtca. “Sedanja ureditev, v kateri lokalna skupnost nima vpliva, lahko vodi v neracionalno mrežo vrtcev in neracionalno porabo javnih sredstev,” je dodala.

Vodja iniciative staršev, ki je nastala kot odgovor na delovno skupino, Gregor Bezenšek je ponovil apel, da naj se sofinanciranje zasebnih vrtcev izenači z javnimi. Starši si bodo po njegovih besedah prizadevali, da se financiranje ne ukine, pripravljeni so uporabiti vsa pravna sredstva.

“Nedopusten, eklatanten, izsiljevalski način vplivanja na delovno skupino”

Predsedujoči odboru Robert Janev iz poslanske skupine Svoboda je ravnanje SDS ocenil kot “nedopusten, eklatanten, izsiljevalski način vplivanja na stroko in delovno skupino”. Poudaril je, da poslanci na mizi nimajo materije, o kateri bi lahko razpravljali.

Kljub temu pa je navedel podatek, da je bila delovna skupina prvič sklicana 8. decembra lani, ponovno pa se je sestala 19. januarja letos oziroma dva dneva po objavi informacije, da naj bi imeli na mizi tudi ukinitev sofinanciranja zasebnih vrtcev. Janev je poudaril, da delovne skupine običajno oblikujejo stališča, ki jih posredujejo ministrstvu. To pa ne pomeni, da jih mora ministrstvo upoštevati. “Šele ko gre zakonski predlog na vlado, se začne politika. Drugačen način pristopa vidim kot izsiljevanje. Modus operandi, ki sem ga videl danes, me skrbi,” je dodal.

Robert Janev
Robert Janev (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Janev pa je izpostavil tudi ravnanje iniciative staršev otrok v zasebnih vrtcih. Dejal je, da med svojimi člani iščejo vse morebitne zveze in poznanstva v strankah koalicije, vladi, ministrstvu, osrednjih medijih in pri županih. “V Gibanju Svoboda bomo poslušali vse in sprejeli odločitev, ki bo v dobro vseh,” je še rekel.

O negativnem prizvoku besede “zasebno”

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je kot največji problem prepoznal osovraženost besede zasebno. Izpostavil je, da je v Ljubljani 600 otrok v zasebnih vrtcih, večinoma, ker v javnem niso dobili mesta. “Nekateri si želijo odpraviti konkurenco. A ta spodbuja k izboljšavam. Pomembno je, da imajo starši možnost izbire,” je dejal. Politiko pa je pozval, naj ne politizira vzgoje, saj bo s tem naredila veliko škodo vrtcev, kar da bo vodilo k podražitvi vrtcev.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je poudarila, da imajo starši pravico do svobodne izbire, v kateri vrtec ali šolo vpišejo otroka. Prepričana je, da bi moralo ministrstvo ob prenovi vzgoje in izobraževanja razmišljati o tem, kako izboljšati mrežo javnih vrtcev in vzgojo, namesto da razmišlja o ukinitvi zasebnih vrtcev. “Zakaj ne bi bili vsi vrtci elitni? Vsaka konkurenca je dobra, omejevanje alternative pa za družbo ne bo naredilo ničesar dobrega,” je rekla.

Tomaž Lisec iz SDS je odboru predlagal, naj črta predlog člena, ki v internem gradivu predlaga ukinjanje sofinanciranja zasebnih vrtcev. “Zadeva bi bila tako rešena. Minister bi dobil sklep državnega zbora, ki ga mora spoštovati. Menim, da je slabe ideje treba zatreti že v kali,” je rekel. Vprašal se je, kaj bi ukinitev sofinanciranja pomenila za zaposlene v teh vrtcih.

Helbl je navedla, da župani iz vrst SDS podpirajo zasebne vrtce in ne nasprotujejo temu, da jih morajo sofinancirati iz občinskih proračunov. Lisec pa je izpostavil stališče Skupnosti občin Slovenije, da si želijo nekoliko večje vloge pri ustanavljanju zasebnih vrtcev. V stališču, ki ga je skupnost poslala v državni zbor, so namreč zapisali, da si želijo instrument vplivanja in vodenja politik na področju predšolske vzgoje in oblikovanju mreže vrtcev, ki jo občina potrebuje ter zmore.

Člani odbora zavrnili vse sklepe

SDS je na glasovanje dala dva predloga sklepov, člani odbora so zavrnili oba. Predlog, naj odbor pozove vlado, da nemudoma preneha  namero po ukinitvi zasebnih vrtcev, je podprlo pet poslancev SDS in poslanec NSi. Sedem poslancev Gibanja svoboda je glasovalo proti.

Drugi predlog, da naj odbor pozove vlado k spoštovanju koalicijske zaveze o spodbujanju vključenosti v vrtce, pa je prejel podporo šestih poslancev SDS in poslanec NSi. Sedem poslancev največje koalicijske stranke mu je nasprotovalo.

Poslanski skupini SD in Levica, ki imata v odboru po enega člana, v razpravi nista sodelovali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje