Minister: ZD Ljubljana nima pravega vodenja, a to je vprašanje za Jankovića

Slovenija 13. Dec 202217:37 8 komentarjev

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je dejal, da zdravstveni dom Ljubljana po njegovem mnenju nima pravega vodenja. Poudaril pa je, da zdravstveni domovi niso v pristojnosti ministra, ampak občina. "Upam, da se župan Ljubljane in direktorica zavedata poslanstva, ki ga imata," je povedal.

“Zdravstveni dom Ljubljana je izjemno kočljiva točka s precej kočljivimi vsebinami,” je danes dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. V ljubljanskem zdravstvenem domu imajo namreč velike težave z zdravstvenim varstvom odraslih. Že nekaj let od tam odhaja več družinskih zdravnikov, kot jih pride. V zadnjem času se je ta težava še zaostrila.

Enako kot zdravniki, s katerimi smo govorili, je minister danes odgovornost pripisal vodstvu zdravstvenega doma, torej direktorici Antoniji Poplas Susič, ki zdravstveni dom vodi od aprila lani. Na podlagi pisem, ki jih je dobil, minister z vodenjem zdravstvenega doma Ljubljana ni zadovoljen. “Mislim, da to ni pravo vodenje,” je dejal, “vendar o tem ne odločam jaz, tudi nimam nobenih pristojnosti, da lahko to kakorkoli bolj globoko komentiram,” je dejal. Upravljanje zdravstvenih domov namreč za razliko od upravljanja bolnišnic ni v pristojnosti ministrstva za zdravje, ampak občin. Vprašanje, ali je vodstvo zdravstvenega doma naredilo dovolj, da bi zadržalo zdravnike, je zato po besedah ministra treba postaviti županu Ljubljane Zoranu Jankoviću. Janković je sicer Antoniji Poplas Susič že večkrat izrazil močno podporo.

“Vendarle upam, da se župan Ljubljane in direktorica zavedata poslanstva, ki ga imata,” je danes poudaril Bešič Loredan.

“Verjamem, da bomo do pomladi našli rešitev”

Tik pred nedavnimi volitvami, na katerih je Janković dobil nov mandat, sta župan in minister podpisala dogovor podpisala sporazum o reševanju težav ljubljanskega zdravstvenega doma. Sporazum pa ne vsebuje konkretnih in jasnih rešitev, zato še ni mogoče reči, ali bo prinesel kakšne koristi. Na novinarski konferenci po podpisu Bešič Loredan ni bil kritičen do vodstva zdravstvenega doma.

Ljubljanski zdravstveni dom je posebej problematičen, a spremembe so nujne v družinski medicini na ravni celotne države. Minister je danes poudaril, da so razmere med zdravstvenimi domovi zelo različne, vendar bodo poskusili vse dati na isti imenovalec. “Verjamem, da bomo do pomladi našli skupno rešitev,” je napovedal.

Po njegovih besedah bi v Sloveniji potrebovali dodatnih tristo zdravnikov družinske medicine. Po zadnjih podatkih jih v javni mreži trenutno dela 1153, če odštejemo specializante. Manjkajočih zdravnikov ni mogoče zagotoviti takoj, je opozoril minister. Zato bodo še naprej razmišljali o dodatnih ukrepih, s katerimi bi zdravnike razbremenili določenih nalog. Povišanja normativa, nad katerim lahko zdravniki zavračajo opredeljevanje pacientov, pa ne bo. “Na silo ne bomo delali nič, ker konsenza s kolegi družinskimi zdravniki ni,” je pojasnil.

Na današnji novinarski konferenci je minister pojasnjeval tudi svoje sodelovanje z Milošem Njegoslavom Milovićem, nekdanjim policijskim specialcem in nekdanjim varnostnikom pokojnega predsednika Janeza Drnovška, ter dokument reorganizacije mreže nujne medicinske pomoči z načrtom, ki je razburil številne direktorje zdravstvenih domov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje