Ministrica Fajon obiskala Etiopijo: “Sprejem obeta dobro sodelovanje”

Slovenija 10. Apr 202307:44 > 18:56 25 komentarjev
Ministrica Fajon v Etiopiji
@mfaethiopia/TWITTER

Zunanja ministrica Tanja Fajon je začela obisk v Etiopiji, v ospredju katerega je iskanje podpore za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. V Adis Abebi jo je gostil zunanji minister Etiopije Demeke Mekonen Hasen, srečala pa se je tudi s tamkajšnjim ministrom za trgovino in regionalno integracijo ter ministrico za zdravje.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se do srede mudi na obisku v Etiopiji. Kot so zapisali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, je glavni namen obiska krepitev odnosov med državama. Po pričakovanjih bo sicer v ospredju iskanje podpore za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2024 in 2025.

Ministrica Fajon se je v Adis Abebi srečala z zunanjim ministrom Etiopije Demekejem Mekonenom Hasenom. Kot so zapisali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, gre za prvi obisk na ravni zunanjih ministrov in pomemben korak pri krepitvi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Etiopijo, tudi v luči skorajšnjega odprtja slovenskega veleposlaništva v Adis Abebi.

“Čeprav sta Slovenija in Etiopija vzpostavili diplomatske odnose že pred 31 leti, sem prva slovenska zunanja ministrica, ki je na obisku v Adis Abebi. Želim si, da bi državi okrepili dvostransko sodelovanje, kar je tudi eden od razlogov za odprtje slovenskega veleposlaništva v Adis Abebi. Poleg tega ima Etiopija pomembno vlogo pri zagotavljanju stabilnosti v regiji,” je poudarila ministrica.

Z etiopijskim zunanjim ministrom je razpravljala tudi o sodelovanju držav v okviru multilateralnih forumov, o aktualnih mednarodnih vprašanjih, pa tudi o slovenskih projektih humanitarne pomoči. Med področji sodelovanja sta posebej poudarila umetno inteligenco, tehnologijo, turizem, izmenjavo študentov in farmacevtsko industrijo.

Skupne točke v čebelarstvu in farmaciji

Pred tem se je srečala tudi z ministrom za trgovino in regionalno integracijo Gebremeskelom Challom, s katerim sta govorila o priložnostih za okrepitev trgovinskega sodelovanja, predvsem na področju čebelarstva.

Z ministrico za zdravje dr. Lio Tadesse pa sta spregovorili o zdravstveni reformi v Etiopiji in dejstvu, da je etiopska Agencija za zdravila dovolila uvoz farmacevtskih izdelkov iz Slovenije.

Obiski slovenskih predstavnikov v Afriki se vrstijo

Dva meseca pred volitvami v Varnostni svet ZN se vrstijo obiski visokih slovenskih predstavnikov v Afriki. Prejšnji teden je državni sekretar na MZEZ Samuel Žbogar obiskal Namibijo in Bocvano, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je bila v Ruandi in Ugandi.

Urška Klakočar Zupančič
Anita Annet Among/TWITTER

Posebni odposlanec zunanje ministrice za kandidaturo za Varnostni svet ZN Franci But prav tako precej časa preživi v Adis Abebi, kjer ima sedež Afriška unija in kjer naj bi v kratkem svoje veleposlaništvo, prvo v podsaharski Afriki, odprla tudi Slovenija.

Slovenija bo sredi aprila znova gostila mednarodno konferenco Dan Afrike, tradicionalni dogodek, na katerem bo tokrat osrednja tema podnebna varnost. Na konferenci, ki bo potekala na Brdu pri Kranju, letos pričakujejo udeležbo zunanjih ministrov več afriških držav.

Za Slovenijo je ključno, da si v prizadevanjih za sedež v Varnostnem svetu ZN, za katerega se poteguje skupaj z Belorusijo, pridobi podporo afriških držav. Glasovanje v Generalni skupščini ZN bo 6. junija, Slovenija pa za izvolitev potrebuje 129 glasov. Ministrica Fajon je pred dnevi v Bruslju dejala, da ostaja zmerno optimistična glede možnosti za izvolitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje