Ministrica Tanja Fajon: Svet Evrope je pomembnejši kot kadarkoli prej

Slovenija 06. Apr 202319:52 0 komentarjev
MZEZ
MZEZ/TWITTER

Na ljubljanski fakulteti za družbene vede je potekala razprava ob 30. obletnici sprejema Slovenije v Svet Evrope. "Z vstopom v SE smo potrdili svojo zavezanost temeljnim postulatom moderne evropske države, temelječe na varstvu človekovih pravic, demokraciji in vladavini prava," je poudarila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Na okrogli mizi ob 30. obletnici sprejema Slovenije v Svet Evrope (SE), ki je danes potekala na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, je zunanja ministrica Tanja Fajon vstop Slovenije v SE izpostavila kot pomemben korak v procesu uveljavljanja Slovenije kot samostojne in suverene države v mednarodni skupnosti.

“Z vstopom v SE smo potrdili svojo zavezanost temeljnim postulatom moderne evropske države, temelječe na varstvu človekovih pravic, demokraciji in vladavini prava. Ne smemo pozabiti, da je bilo ravno članstvo Slovenije v Svetu Evrope tisto, ki je tlakovalo pot naši pridružitvi Evropski uniji enajst let kasneje,” je v nagovoru dejala ministrica Fajon, kot so sporočili z ministrstva z zunanje in evropske zadeve.

Na okrogli mizi z naslovom Vloga Sveta Evrope v novi evropski in svetovni arhitekturi je tudi izpostavila, da je vloga SE “danes pomembnejša kot kadarkoli prej, saj organizacija še vedno zagotavlja izjemno široko razvejano in nadvse pomembno pravno podstat za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin”.

Glede vrha SE, ki bo maja v Reykjaviku, pa je izpostavila, da bo to šele četrti vrh v skoraj 75-letni zgodovini organizacije in prvi po 18 letih. “To, da smo se vsi skupaj odločili, da je ponovno srečanje najvišjih predstavnikov nujno potrebno, odraža zahtevnost trenutka in časa, v katerem se trenutno nahajamo v Evropi,” je izpostavila.

Na okrogli mizi, ki jo je v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede organiziralo zunanje ministrstvo, je še dodala, da Slovenija od vrha “v prvi vrsti pričakuje konsolidacijo SE po izključitvi Ruske federacije ter ponovno zavezo držav članic tako imenovani vesti Evrope”. “Potrditi želimo vodilno vlogo SE kot varuha človekovih pravic in temeljnih svoboščin na evropski celini,” je izpostavila.

V razpravi so sodelovali profesorica s Fakultete za družbene vede in predsednica Svetovalnega odbora Okvirne konvencije Sveta Evrope za varstvo narodnih manjšin dr. Petra Roter, direktor za demokratično sodelovanje v SE Marko Gruden, članica Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) dr. Neža Kogovšek Šalamon ter Branko Soban, novinar, publicist in poročevalec z zasedanj SE. Prek video povezave sta sodelovala tudi sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Marko Bošnjak in stalni predstavnik Slovenije pri Svetu Evrope Andrej Slapničar, ki je pozdravil zbrane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!