Ministrstvo bi plače reševalo na pogajanjih. Lah: Ljudje imajo dovolj obljub

Slovenija 11. Feb 202415:05 2 komentarja
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Ministrstvo za obrambo na napovedano stavko operaterjev v centrih za obveščanje odgovarja, da je vlada že decembra lani sprejela pravno podlago za spremembo delovnega mesta – iz operaterja v dispečerja, s čimer bi bili zdajšnji delavci v klicnih centrih upravičeni do višjih plačnih razredov. Prav tako pa so jim na ministrstvu za javno upravo v dopisu že v sredo zagotovili, da bo vladna stran vprašanje plač zaposlenih v klicnih centrih reševala znotraj stebrnih pogajanj o plačah javnih uslužbencev. Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah pa pravi, da so se v stavko kljub tem dopisom podali, saj besede o reševanju plač znotraj stebrnih pogajanj plač v javnem sektorju ni zagotovilo, da bodo nepravilnosti dejansko rešili.

V Sindikatu ministrstva za obrambo so danes, na mednarodni dan številke 112, napovedali stavko operaterjev v centrih za obveščanje. Zahtevajo preimenovanje delovnega mesta iz operaterja v dispečer, s čimer bi bili upravičeni do višjega plačnega razreda, kolektivno pogodbo z Upravo za zaščito in reševanje, prav tako pa ustrezno ovrednotenje novega delovnega mesta. Za primerljivimi dispečerji v javnem sektorju, denimo gasilci in dispečerji v zdravstvu, po njihovih navedbah zaostajajo tudi do šest plačnih razredov.

Z ministrstva za obrambo so za N1 pojasnili, da so po dogovoru s sindikatom z namenom ureditve statusa dispečerjev v dogovorjenih rokih podali predlog sprememb uredbe, ki omogoča umeščanje novega delovnega mesta dispečer v centrih za obveščanje. Uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o notranji organizaciji so 14. decembra lani potrdili na seji vlade, s čimer je delovno mesto dispečer po novem vključeno v katalog delovnih mest.

“To jasno kaže na naše skupno prizadevanje za ureditev primernega statusa zaposlenih v centrih za obveščanje. V trenutnih pogajanjih med sindikati in drugimi partnerji kolektivne pogodbe za javni sektor bi bilo treba delovno mesto uvrstiti v ustrezen plačni razred, kar poteka v okviru celovite prenove plačnega sistema javne uprave,” so zapisali v odzivu.

Kot je razvidno iz dopisa ministrstva za javno upravo, so jim že v sredo zagotovili, da bo vprašanje plač v klicnih centrih prav tako del stebrnih pogajanj plač v javnem sektorju. S tem so jim po navedbah dopisa zagotovili, da bo vlada v okviru pogajanj pripravila predlog odprave nesorazmerij.

Ministrstvo za javno upravo
Foto: BOBO

Marjan Lah: “Ljudje so naveličani teh obljub”

A obljube niso več dovolj. V sindikatu so se kljub tem zagotovilom namreč odločili za napoved stavke, ki bo potekala 19. februarja.

Predsednik sindikata Marjan Lah je za N1 pojasnil, da bi morala vlada že pripraviti predlog odprave omenjenih nesorazmerij, a da tega ni storila. Kot poudarja, besede ministrstva za javno upravo, da bodo plačna nesorazmerja reševali na stebrnih pogajanjih, niso zagotovilo za dejansko rešitev nastale težave. “Odrivamo zgodbo, prenovo plačnega sistema peljemo že od začetka te vlade. Ljudje so naveličani teh obljub,” je dejal.

Želijo si jasnih zagotovil, da bodo nastala nesorazmerja rešili, ob tem pa želijo izvedeti tudi, kako jih bodo rešili. “Mi smo jim poslali predlog za spremembo kolektivne pogodbe, kjer smo jasno navedli zahtevane plačne razrede. Oni na te zgodbe ne odgovarjajo,” pravi Lah.

Čeprav je vlada, kot rečeno, v katalog delovnih mest že vnesla želeni poklic dispečerja, pa ga v klicnih centrih ministrstva za obrambo še vedno ne morejo koristiti. “V tem trenutku so še vedno operaterji. Torej, ministrstvo za obrambo ni niti spremenilo sistematizacije,” je dejal.

Marjan Lah
Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Podrobnosti o napovedani stavki operaterjev v klicnih centrih si lahko preberete tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje