Za evropskega poslanca bo kandidiral tudi nekdanji novinar TV Slovenija

Evropske Volitve 11. Feb 202414:29 16 komentarjev
Uroš Lipušček
Uroš Lipušček (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Nekdanji novinar in publicist Uroš Lipušček bo kandidiral na evropskih volitvah. Kot je zapisal na Facebooku, se je za nastop na volitvah odločil, ker ni zadovoljen s pasivno vlogo slovenskih evroposlancev in ker so po njegovem mnenju na obzorju temeljite reforme EU. Za zdaj ni znano, na kateri listi bo kandidiral.

Za kandidaturo na junijskih evropskih volitvah se je odločil tudi nekdanji novinar in publicist Uroš Lipušček. Nastop na volitvah je v soboto napovedal na Facebooku, kjer je pojasnil tudi razloge za to odločitev.

Kot je zapisal, se v boj za sedež v evropskem parlamentu podaja zato, ker ni zadovoljen s pasivno vlogo slovenskih evroposlancev in ker so po njegovem mnenju na obzorju temeljite reforme EU. “Gre za usodno vprašanje, ali bo EU ostala zveza suverenih držav, ki jih združujejo skupni cilji, predvsem demokracija, zavzemanje za človekove pravice, trajnostni razvoj in prizadevanja za mir v svetu,” je zapisal Lipušček.

Prepričan je, da se Unija spreminja v vse bolj avtoritarno tvorbo, v kateri ob podpori najmočnejših članic vse pomembnejšo vlogo dobiva evropska birokracija. Slednjo po njegovem mnenju uteleša neizvoljena evropska komisija, ki si prilašča pristojnosti suverenih držav članic. “Tega državljani EU ne smemo dopustiti,” je še zapisal nekdanji novinar.

Lipušček v objavi ni razkril podrobnosti kandidature. Tako ni znano, na kateri listi bo kandidiral in s kom bi se povezoval. To smo ga želeli vprašati, a se na naše klice za zdaj ni odzval.

Znanih vedno več imen, ki si želijo v evropski parlament

Nekatere stranke so sicer že razkrile svoje kandidate za poslanska mesta v Bruslju in Strasburgu. V torek je svojo kandidatno listo predstavila SDS, ki bo na volitve na prvih dveh mestih poslala dosedanja poslanca Romano Tomc in Milana Zvera. Poleg niju so na listi še nekdanji zunanji minister Aleš Hojs, pa aktualna poslanca Franc Breznik in Branko Grims, nekdanji mariborski župan Franc Kangler, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte in predstavnici strankinega podmladka Karin Planinšek in Zala Tomašič.

V začetku januarja so svoje kandidate razkrili tudi v Novi Sloveniji. Na evropske volitve se pri njih podaja tako predsednik stranke Matej Tonin kot njegova predhodnica in sedanja evropska poslanka Ljudmila Novak. Prav tako bodo kandidirali podpredsednik NSi in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec, poslanka in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič ter župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa. Vrstnega reda kandidatov v Novi Slovenji še niso razkrili, kot smo poročali, pa bo nosilec liste skoraj zagotovo Tonin, trenutna evroposlanka Novak pa naj bi kandidirala na zadnjem, torej devetem mestu.

Svoje nosilce so predstavile tudi nekatere zunajparlamentarne stranke. Kočevski župan Vladimir Prebilič bo nosilec stranke Vesna, medtem ko bo prvi kandidat Slovenske ljudske stranke nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje