Sporni milijonski posel: ministrstvo za pravosodje samo ni preverjalo ničesar

Slovenija 12. Jan 202418:25 > 19:28 42 komentarjev
Dominika Švarc Pipan
Foto: Aljaž Uršej/N1

Po tem, ko so kupoprodajno pogodbo že podpisali in že plačali skoraj osem milijonov evrov davkoplačevalskega denarja za stavbo za novo sodno palačo v Ljubljani, na ministrstvu za pravosodje šele zdaj preverjajo vse podrobnosti posla. Sodnemu cenilcu, ki ga je plačal prodajalec, so, kot pravijo, popolnoma zaupali. Ministrstvo bo cenilca kazensko ovadilo, posel pa že preverja tudi NPU. A kako je mogoče, da ministrstvo Dominike Švarc Pipan prav nič ni preverjalo samo?

Po tem, ko je sodni cenilec Anton Rigler novinarjem Tarče dejal, da cenitve, ki kaže, da je stavba na Litijski v Ljubljani vredna skoraj osem milijonov evrov, ni opravil on, pač pa pooblaščena sodna cenilka in njegova sokrajanka Breda Zorko, je za 24 ur zdaj pojasnil, da cenitve res ni opravil sam, a jo je pregledal in še vedno trdi, da je pravilna.

Poudaril je, da je zelo nenavadno, da ministrstvo za pravosodje sploh ni najelo svojega cenilca, “njegovo” cenitev je namreč plačal prodajalec stavbe, primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ministrstvo Dominike Švarc Pipan je sicer že pojasnilo, da svoje cenitve niso naročili, ker je Rigler sodni cenilec (ni pa pooblaščeni cenilec)  in da so želeli tudi tako prihraniti.

A po poročanju portala Necenzurirano se je za to isto stavbo na Litijski v Ljubljani zanimal tudi Diagnostični center Bled, ki pa je najel svoje cenilca, njegova cenitev pa naj bi pokazala, da je stavba vredna vsaj milijon evrov manj, kot je zanjo konec decembra plačalo ministrstvo za pravosodje.

To pomeni, da obstaja velika verjetnost, da je pravosodno ministrstvo za stavbo odštelo precej več, kot bi bil zanjo pripravljen odšteti Diagnostični center Bled in da je “prihranek” z naslova cenitve, ki je sami sploh niso naročili, zanemarljiv.

stavba na litijski cesti, sodna stavba, stavba na litijski cesti, sodna stavba,
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Rigler je priznal, da je le pregledal cenitev pooblaščene cenilke in njegove sokrajanke Brede Zorko, ki se kakršnemukoli pogovoru z mediji vztrajno izmika. “Prekinja, prekinja, nasvidenje,” je dejala, ko smo jo le dobili na telefon, čeprav se je vse odlično slišalo.

Pol minute kasneje se je na njeno telefonsko številko oglasil moški glas in dejal: “Sem v tujini, nasvidenje.” Po tem se na telefonsko številko Brede Zorko ni več oglašal nihče.

A na pravosodnem šele zdaj preverjajo vse podrobnosti posla, ki so ga podpisali in tudi že plačali decembra, ter iščejo načine, kako ga razveljaviti. Riglerja pa bodo, kot so povedali za N1, kazensko ovadili ter kot njegov nadzornik, saj je sodni cenilec, zoper njega uvedli tudi disciplinski postopek. Posel že preverja tudi NPU.

“V luči novih informacij, ki kažejo na to, da naj bi ministrstvo za pravosodje odločitev o nakupu sprejelo na podlagi prirejene cenitve, bo ministrstvo angažiralo državno odvetništvo za pravno svetovanje in vodenje postopkov, potrebnih za razveljavitev kupoprodajne pogodbe. Do zaključka teh postopkov pa tudi na prevzem nepremičnine ne bomo pristali,” pojasnjujejo na ministrstvu Dominike Švarc Pipan.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Primorskemu podjetniku Sebastjanu Vežnaverju, ki mu pripisujejo dobre zveze z nekaterimi na desnem polu slovenske politike, pa je s prodajo stavbe na Litijski v Ljubljani uspel posel življenja. Ko je stavbo leta 2019 kupil na dražbi, je odštel 333 evrov za kvadratni meter oziroma 1,7 milijona evrov. Ministrstvo za pravosodje je za to isto stavbo odštelo 7,7 milijona evrov. Se je pa med prvo in drugo cenitvijo spremenilo število kvadratnih metrov.

Po cenitvi, ki jo je leta 2017 opravila pooblaščena sodna cenilka Breda Zorko, ima stavba 4.603 kvadratnih metrov, od tega je uporabnih površin 2.761 kvadratnih metrov. V cenitvi, pod katero je podpisan Anton Rigler pa so podatki drugačni.

V tej cenitvi je namreč uporabnih površin okoli 4.600 kvadratnih metrov. “Preverili smo, da je cenitev izdelana na podlagi podatkov iz uradnih evidenc (javno dostopnih na Gurs), ki glede površin objekta temeljijo na metodologiji množičnega vrednotenja nepremičnin,” s tem zvezi pravijo na ministrstvu za pravosodje.

Vežnaver je za 24 ur celo dejal, da ministrstvo za pravosodje cenitve ni niti zahtevalo, zato jim je niso poslali, prepričan oa je, da posla ne bo mogoče razveljaviti, kar si po vseh dostopnih informacijah obetajo na ministrstvu za pravosodje.

Očitno pa je že povsem jasno, da na ministrstvu za pravosodje pred sklenitvijo posla in nakazilom sami niso preverjali ničesar. Za cenitev Brede Zorko iz leta 2017 niso vedeli, so priznali za N1, tudi tega niso vedeli, za koliko je stavbo na dražbi kupil Vežnaver, ki bi s prodajo državi v štirih letih zaslužil kar šest milijonov evrov.

Kot kaže zaenkrat, so slepo zaupali, da je s poslom vse v najlepšem redu in tudi zdaj ne bodo šli sami denimo v izmero kvadrature stavbe na Litijski, saj je, kot pravijo, ne mislijo niti prevzeti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje