Ministrstvo “onemogoča” delo kirurga. Klokočovnik: Izpolnjujem vse pogoje

Slovenija 29. Nov 202309:31 > 14:06 0 komentarjev
Tomislav Klokočovnik
Srdjan Živulović/BOBO

Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je pogodba med družbo Kardio Klokočovnik in celjsko bolnišnico, ki je bila sklenjena decembra lani, nična, poroča Delo. Po navedbah časnika je kirurg Tomislav Klokočovnik prepričan, da izpolnjuje vse pogoje za pridobitev dovoljenja za bolnišnično dejavnost, a so zdaj, "da bi ga še naprej onemogočali in zadevo zavlačevali", žogico oz. krivdo preusmerili na celjsko bolnišnico.

Kirurg Tomislav Klokočovnik je začel operirati junija, ko je ministrstvo ugotovilo, da zdravnik potrebuje dovoljenje za bolnišnično dejavnost, je kirurg moral prenehati delo, poroča časnik Delo.

Po navedbah časnika je Klokočovnik prepričan, da izpolnjuje vse pogoje za pridobitev dovoljenja za bolnišnično dejavnost, a so zdaj, “da bi ga še naprej onemogočali in zadevo zavlačevali”, žogico oz. krivdo preusmerili na celjsko bolnišnico.

V zakonu o stvarnem premoženju države in lokalnih skupnosti je določeno, da se uporabnina za oddajo nepremičnega premoženja države določi s cenikom, ki ga sprejme predstojnik upravljavca. Celjska bolnišnica k oddaji premoženja v najem ni pridobila soglasja ministrstva k ceniku uporabnine, zato ministrstvo meni, da pogodba, ki so jo v Celju sklenili s Klokočovnikom, ne izpolnjuje zakonskih pogojev.

Na možnost, da je s pogodbo kaj narobe, do zdaj z ministrstva niso opozarjali. Tamkajšnja podsekretarka je Klokočovnikovemu odvetniku Aleksiju Mužini avgusta celo sporočila, da naj uredijo le še soglasje glede nosilca zdravstvene dejavnosti, potem pa bo nemudoma izdano dovoljenje za opravljanje bolnišnične dejavnosti, poroča Delo.

Klokočovnik je danes za STA povedal, da je doslej moral dokazovati, da ima njegovo podjetje vso potrebno dokumentacijo za izvajanje bolnišnične dejavnosti, za katero je pred 14 leti pridobil tudi koncesijo.

“Podsekretarka na ministrstvu je napisala, da imamo vsa potrebna dovoljenja in soglasja za opravljanje bolnišnične dejavnosti, zato nam bodo izdali odločbo, ki smo jo čakali mesec ali dva. Potem pa so se spomnili, da je celjska bolnišnica naredila napako, ker ni pridobila soglasja ministrstva za oddajo prostorov,” je dejal Klokočovnik.

Meni, da vladi in ministrstvu za zdravje ni v interesu skrajšanje čakalne vrste za operacije na srcu. Doslej bi sicer lahko operiral že 130 bolnikov v celjski bolnišnici, je prepričan Klokočovnik, ki meni, da ga očitno nekdo želi ustaviti.

Medtem pa celjska bolnišnica nadaljuje dolgoletna prizadevanja za pridobitev javnega programa kardiokirurgije. Po navedbah časnika pa so primarno zainteresirani program kardiokirurgije razvijati s Klokočovnikom, ki je po njihovi oceni vrhunski operater.

Kardiolog Klokočovnik je z vodstvom celjske bolnišnice podpisal pogodbo o izvedbi srčnih operacij s svojo ekipo ljudi, lastnimi aparaturami in zdravili. V ta namen mu je bolnišnica odstopila štiri postelje zaradi lažje logistike operiranih bolnikov. V načrtu je bilo, da bi letos naredil 140 srčnih operacij v Celju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!