Ministrstvo poziva vodstvo UKC Ljubljana k ureditvi nujne medicinske pomoči

Slovenija 03. Sep 202213:01 0 komentarjev
Urgenca UKC Ljubljana rešilec
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za zdravje je pozvalo vodstvo UKC Ljubljana, da v najkrajšem možnem času uredi problematiko zagotavljanja nujne medicinske pomoči v Ljubljani. Poziv prihaja po tem, ko je Zdravstveni dom Ljubljana obvestil ljubljanski klinični center o spremenjenem načinu dela Splošne nujne medicinske pomoči. Zaradi tega na ljubljanski urgenci pričakujejo večjo obremenitev.

Kot smo poročali pred dnevi, je Zdravstveni dom Ljubljana ljubljanski klinični center obvestil, da bo s 1. septembrom spremenil dosedanji način dela v Splošni nujni medicinski pomoči (SNMP). Po triaži in opredelitvi nujnosti bolnika bodo zelo bolni pacienti takoj preusmerjeni v UKC Ljubljana, so sporočili iz ZD Ljubljana. Doslej so namreč vse paciente obravnavali v SNMP, najbolj bolni pa so bili nato napoteni v UKC Ljubljana, kjer so morali skozi ponovni triažni postopek in dodatno obravnavo.

V ZD Ljubljana so v sporočilu za javnost pojasnili, da se bodo pacienti po novem sistemu dela izognili dvojnemu čakanju na pregled in izvide pri različnih zdravnikih in podvajanju različnih diagnostičnih preiskav. “Sprememba je v tem, da bodo bolj ogroženi in nujni bolniki že takoj obravnavani pri ustreznem specialistu in ne zaporedno pri več zdravnikih, preden pridejo do tistega specialista, ki ga potrebujejo,” so še zapisali.

Ministrstvo za zdravje pa je danes izrazilo pričakovanje, da bo za ureditev problematike zagotavljanja nujne medicinske pomoči v Ljubljani v korist pacientov ustrezno poskrbelo vodstvo UKC Ljubljana. “Zato ministrstvo poziva vodstvo UKC Ljubljana, da to področje nemudoma uredi v najkrajšem možnem času,” so še zapisali na Twitterju.

Mnogi se sicer sprašujejo, ali bo predvidena sprememba s seboj prinesla še dodaten pritisk na že močno preobremenjene urgentne ambulante UKC Ljubljana: Internistično prvo pomoč, ambulantno za urgentna kirurška obolenja in urgentno ambulanto infekcijske in nevrološke klinike.

Po besedah UKC Ljubljana se bodo novemu načinu dela prilagodili, a zaradi povečanja dotoka bolnikov in posledično daljšega časa obravnave prosijo bolnike in svojce za potrpežljivost in razumevanje. “Kolegi na SNMP se bodo potrudili in delali triažo s pomočjo zdravnika, ki bo bolnike usmerjal v ustrezne ambulante. Pričakujem, da to število ne bo tako veliko, kot je videti na prvi pogled,” je pred dnevi povedal vodja internistične prve pomoči UKC Ljubljana Hugon Možina. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!