Mladi množično zapuščajo Balkan, odhajajo pa tudi iz Slovenije

N1 video 18. Avg 202113:00 1 komentar
Ljubljana, mesto, stara Ljubljana, Tromostovje
Denis Sadiković/N1

Slab ekonomski položaj, korupcija in klientelizem so glavni razlogi, da se mladi množično izseljujejo iz držav Zahodnega Balkana, je v oddaji N1 STUDIO dejal Faris Kočan, poznavalec Balkana. Tudi Slovenci se izseljujejo iz države, vendar nam te procese zakriva priseljevanje tujih državljanov, pa je povedal socialni geograf Damir Josipovič.

Države Zahodnega Balkana se spopadajo z množičnim izseljevanjem predvsem mlajšega prebivalstva. Kmalu bo v teh državah upokojencev več kot aktivnega prebivalstva, to pa ogroža dolgoročno prihodnost teh držav.

Samo iz BiH se je od leta 2013 do danes izselilo 400 tisoč ljudi, od tega v prvih šestih mesecih letošnjega leta 85 tisoč, je povedala Sanda Arnautović, novinarka N1 iz BiH. Večinoma gre za mlade in izobražene, je dodala.

Faris Kočan, poznavalec Balkana s Fakultete za družbene vede, kot glavni razlog izseljevanja vidi slab ekonomski položaj. “Za kilogram mesa lahko v BiH odšteješ tudi 15 evrov, minimalna plača pa je okoli 400 evrov,” je povedal v oddaji N1 STUDIO.

Poleg slabih ekonomskih razmer je Kočan navedel tudi korupcijo in klientelizem. Politična elita se tam ni menjala, tudi kadri v javni upravi ne, mladi pa tu izpadejo, je dejal. Če nimajo vplivnih staršev, jim ne preostane nič drugega, kot da vzamejo eno od štipendij držav zahodne, srednje in vzhodne Evrope in gredo študirat v tujino, je dodal.

Mladi potem v teh državah – tudi v Sloveniji, kjer je veliko študentov iz Zahodnega Balkana – poženejo korenine, dobijo prve zaposlitve, ki so neprimerno boljše kot v domovini, in se zato ne vračajo, je dejal. “Pošiljajo pa denar, kar lahko pasivizira prebivalstvo Zahodnega Balkana in hkrati dviguje tamkajšnje cene,” je poudaril Kočan.

V Srbiji celotne vasi brez mladih

Tudi v Srbiji je stanje alarmantno. V nekaterih vaseh ni več mladih, je pa veliko praznih lepih hiš, ki čakajo do poletja, da vanje pridejo domačini, ki delajo v Švici, Franciji ali Nemčiji. Več v reportaži Gastarbajterska Srbija: bogata, a zapuščena.

Problematično je predvsem, da mladi, ki se izseljujejo, ne razmišljajo, da bi se vrnili, je v oddaji povedala Zorana Milovanović iz organizacije Evropsko gibanje v Srbiji. Kaže, da gre za izgubljene generacije, je še dejala.

Slovenija ni izjema: “Število državljanov se precej zmanjšuje”

Tudi v Sloveniji imamo podobne procese, vendar nam te kamuflira priseljevanje tujih državljanov, je dejal socialni geograf Damir Josipovič. Največje število priseljencev pa prihaja prav iz BiH, in sicer več kot 50 odstotkov vseh, je še dodal. Kot je povedal, se število slovenskih državljanov skozi čas precej zmanjšuje, narašča pa število tujih državljanov.

Kočan je dejal, da mora Slovenija začeti pripravljati strategijo, kako bomo upravljali mlade kadre. Namesto bega možganov moramo uporabljati kroženje možganov, je dodal. “Ni problematično, če nekdo zapusti državo za nekaj let in se nauči kaj. Problematično je, da ga ne znamo privabiti nazaj,” je poudaril Kočan.


Celotno oddajo o izseljevanju lahko pogledate spodaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje