Močan veter podiral drevesa in odkrival strehe, zaradi strele zagorelo ostrešje

Slovenija 31. Jul 202308:59 > 11:59 1 komentar
Posledice neurij v Mirni
Posledice neurij v Mirni na Dolenjskem. Foto: PGD Mirna

Nedeljska neurja so največ težav povzročila v Brežicah, Kranju in na Ptuju. Močan veter je podiral drevesa, odkrival strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov, meteorna voda pa je zalivala objekte. Na severu države so močnejši nalivi možni tudi danes popoldne in zvečer.

Tudi nedeljska popoldanska neurja z močnim vetrom in dežjem so ponekod povzročala nevšečnosti. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, je bilo najbolj prizadeto območje Regijskega centra za obveščanje Brežice, posredovali so še na območjih kranjskega in ptujskega centra. Na severu države so močnejši nalivi možni tudi danes popoldne in zvečer.

Močan veter je v nedeljo popoldne podiral drevesa, odkrival strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov, meteorna voda pa je zalivala objekte, so zapisali v poročilu Uprave RS za zaščito in reševanje. V naselju Nova vas pri Lescah v občini Radovljica je zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše, gasilci so požar pogasili.

Skupaj so regijski centri za obveščanje zabeležili v nedeljo 92 dogodkov, za odpravljanje posledic pa je bilo aktiviranih 36 gasilskih enot. Po do sedaj zbranih podatkih so bila prizadeta območja regijskih centrov za obveščanje Novo mesto (43 dogodkov), Brežice (22 dogodkov), Kranj (14 dogodkov), Maribor (štirje dogodki), Celje (trije dogodki), Ptuj (trije dogodki), Postojna (dva dogodka) in Nova Gorica (en dogodek), so sporočili z uprave.

Za odpravljanje posledic neurja so v nedeljo popoldne aktivirali deset gasilskih enot.

Močan dež in veter sta po vremensko pestrem dogajanju v preteklih tednih škodo ponekod po državi povzročala tudi v noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj.

arso
Arso

Za danes je Agencija RS za okolje opozorilo z rumeno stopnjo nevarnosti izdala za severovzhodni in severozahodni del države, tam so namreč popoldne in zvečer lokalno možni močnejši nalivi, piši vetra in udari strel. Hitro lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Danes bo sicer po napovedi vremenoslovcev povečini sončno, več oblačnosti bo na Gorenjskem in Koroškem. Popoldne lahko nastane kakšna ploha. Tudi v torek bodo po večinoma deloma sončnem dnevu popoldne in zvečer na severu nastale plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Ob nevihtah bo zapihal okrepljen severnik. V noči na sredo pa bodo padavine ponehale.

Pretoki rek v večjem delu Slovenije so srednji in se počasi zmanjšujejo ali so ustaljeni. Male pretoke imajo reke v porečju Kolpe in posamezne reke na Notranjskem, poroča Arso.

Danes in v torek čez dan se bodo pretoki rek počasi zmanjševali. V torek popoldne in v noči na sredo bodo reke narasle najprej v severni Sloveniji, nato tudi drugod po državi.

Predvsem v severni polovici Slovenije ter na jugozahodu lahko posamezne reke dosežejo velike pretoke. Ob močnejših padavinah so možna razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanje padavinske vode v več delih države. V sredo čez dan se bodo pretoki rek zmanjševali, so še sporočili z Arsa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje