Stoletne poplave v Ljubljani: zaliti podvozi, deroča voda in zaprta obvoznica

Slovenija 30. Sep 202111:08 > 15:11 2 komentarja

Zaliti podvozi, deroča voda v Drami in poplavljena severna ljubljanska obvoznica. To je statistika sredinega večernega neurja, ki je zajelo Ljubljano. Gasilci so posredovali več kot 400-krat, nekaj ekip pa je še vedno na terenu.

V sredo zvečer so dele Slovenije zajeli močni nalivi. Največ dežja je padlo v Ljubljani in na severovzhodu Slovenije. Vremenski postaji za Bežigradom in v Sotinskem bregu sta zaznali rekordne količine padavin. Takšno količino padavin v Ljubljani pričakujemo na vsakih nekaj stoletij oziroma enkrat na 200 let.

Zaprti severna ljubljanska obvoznica in podvozi

V glavnem mestu je meteorna voda zalila vse tri večje podvoze, ki povezujejo center mesta s Šiško in Bežigradom. Pod vodo je bil podvoz na Celovški cesti, Dunajski cesti in Zmajev podvoz na Šmartinski cesti. Zaradi tega je bil zvečer močno oviran oziroma ustavljen javni potniški promet v mestu, težave so imeli tudi številni vozniki, ki so morali iskati obvoze.

Nekaj časa je bila zaradi vode na vozišču zaprta tudi severna ljubljanska obvoznica. Zaradi poškodovanega vozišča je tudi danes zaprt vozni pas pri priključku na Celovško cesto proti razcepu Zadobrova. Promet za tovorna vozila nad 7,5 tone je iz Gorenjske in Primorske proti Štajerski preusmerjen na ljubljansko južno in vzhodno obvoznico.

Poplavljen je bil tudi podhod pri železniški postaji. Ker so bili podvozi neprevozni, so številni vozniki vozili kar po pločnikih in kolesarskih stezah.

Deroča voda v ljubljanski Drami

Voda je poplavila tudi stavbo Slovenskega narodnega gledališča Drama. Med predstavo je na oder začela kapljati voda, zato so evakuirali celo stavbo in jo zaprli. Na posnetkih, ki smo jih objavili na N1, lahko vidimo deročo vodo, ki teče po stopnicah. Ker je stavba v slabem stanju, je zaposlene skrbelo, da bi se lahko sesula sama vase.

Meteorna voda je preplavila tudi nekatere prostore in spodnjo dvorano Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani.

Poplavilo je tudi klet predsedniške palače

Meteorna voda je po obilnem deževju zalila številne kleti v stanovanjskih blokih in garažne hiše v Ljubljani. Med drugim je bil poplavljen tudi podhod pri Plavi laguni, pa tudi nekatere šole, med drugim gimnazija na Prešernovi cesti. Deroča voda je poplavila ljubljanski park Tivoli.

Poplavilo je tudi kletne prostore predsedniške palače. V uradu predsednika države pravijo, da trenutno težko ocenijo povzročeno škodo, čiščenje in urejanje poplavljenih prostorov pa še poteka.

Predsedniška palača
Urad predsednika Republike Slovenije

V prostorih vlade na Gregorčičevi ulici pa so bili poplavljeni kletni prostori. Škodo še ocenjujejo.

Z vodo so se borili tudi v UKC Ljubljana

Voda je ponoči začela vdirati tudi v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Kot je zapisala ena od zaposlenih v bolnišnici, so s sodelavci dvigovali naprave na mize, zaščitili napeljavo, umikali bolnike in vso noč sami praznili vedra z vodo.

Gasilci so še vedno na terenu

Na Gasilski brigadi Ljubljana so včeraj zvečer in ponoči opravili okoli 400 intervencij. Kot pravijo, lahko razmere primerjajo le še z intervencijami ob stoletnem žledu leta 2014. Več gasilskih enot pa je še vedno na terenu.

Kleti zalivalo tudi na Štajerskem in v Pomurju

Obilno deževje, ki je včeraj povzročilo poplave v prestolnici, pa je prizadelo tudi dele Štajerske in Pomurja. Vremenska fronta se je namreč pozno popoldne oziroma zvečer pomikala od severovzhoda države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje