Möderndorfer: Financiranje Nove24 zelo spominja na pranje iranskega denarja

Slovenija 15. Apr 202217:19 > 17:52 2 komentarja

Poslanec Jani Möderndorfer je napovedal, da bo tožilstvo obvestil o sumih kaznivih dejanj, povezanih z domnevno previsokimi plačili Telekoma Slovenije za programe Nova24TV. Sumi izhajajo iz ugotovitev parlamentarne komisije, ki je preiskovala domnevno nezakonito financiranje stranke SDS.

Na današnji novinarski konferenci je poslanec LMŠ Jani Möderndorfer dejal, da bo tožilstvu poslal naznanilo suma kaznivih dejanj zaradi poslov, v katere naj bi bili vpleteni Telekom Slovenije, Inštitut za avtorsko pravico, stranka SDS in podjetje NTV24.si. Te domnevno sporne posle je preiskovala parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja tudi z domnevno nezakonitim financiranjem trenutno vladajoče stranke SDS. Möderndorfer, ki je član te komisije, je danes dejal, da je njen predsednik, Gregor Perič iz koalicijske stranke Konkretno, sicer pripravil poročilo o delu. To poročilo pa je po Möderndorferjevih besedah prazno in ne predstavi tistega, o čemer je danes Möderndorfer govoril na novinarski konferenci.

Oškodovanje državnega podjetja

V naznanilu je navedeno, da so osumljeni pri poslih oziroma transakcijah denarja iz Telekoma Slovenije, ki je v večinski državni lasti, do NTV24, ki izdaja televizijske programe Nova24, storili kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, napeljevanja k storitvi tega kaznivega dejanja ter nedovoljenega dajanja daril.

Tožilstvo zaradi teh sumov kaznivih dejanj že vodi predkazenski postopek na podlagi prijave, ki jo je neznani prijavitelj podal februarja letos. Pravna mreža za varstvo demokracije pa je v zvezi s tem poslala pritožbo Evropski komisiji zaradi domnevno nezakonite državne pomoči.

Jedro očitkov je, da naj bi Telekom Slovenije kot telekomunikacijski operater plačeval neupravičeno visoko nadomestilo za vključitev programov Nova24TV v svoje programske sheme. S tem naj bi bila Telekom Slovenije, ki predstavlja državno premoženje, oškodovan.

Po neuradnih informacijah Telekom Slovenije za programe Nova24TV plačuje 60 centov mesečno na vsak priključek. Tako NTV24 od Telekoma vsak mesec dobi 112.000 evrov, je poročal portal Necenzurirano. Plačilo sicer ni neposredno, ampak Telekom Slovenije plačuje Inštitutu za avtorsko pravico, ki nato denar nakazuje podjetju NTV24.si. Inštitut za avtorsko pravico je bančni račun odprl šele 26. marca 2020, torej manj kot dva tedna po začetku mandata te vlade. Pogodbo med Telekomom in Inštitutom za avtorsko pravico pa naj bi podpisali 15. aprila 2020. Ta pogodba je veljala tudi za nazaj, in sicer od 1. aprila.

Telekomunikacijski operater A1 naj bi medtem za programe Nova24 plačeval 10 centov na naročnika na mesec, torej šestkrat manj kot Telekom Slovenije, je danes dejal Möderndrofer. Po njegovem prepričanju Telekom Slovenije pogodbe ni sklenil iz lastnih ekonomskih interesov, ampak zato, da bi financiral televizijo, ki ustvarja vsebine, ki so po volji SDS. “Telekom Slovenije je postal glavni financer SDS-ove televizije,” je dejal.

Dokler je bila SDS v opoziciji, je denar prihajal iz Madžarske

Do takrat, torej dokler je bila SDS v opoziciji, so televizijske programe SDS in druge medije, povezane s to stranko, financirala madžarska podjetja, povezana s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom, je še dejal poslanec LMŠ. Tudi tiste ugotovitve komisije, ki se nanašajo na madžarsko financiranje, je podrobno predstavil na današnji novinarski konferenci. Med drugim je povedal, da tudi za te transakcije očitno ni bilo “ekonomske logike”, ampak je bil njihov namen uveljavljanje madžarskih interesov v Sloveniji. Na te očitke je pred komisijo še najbolj izčrpno odgovarjal Aleš Hojs, minister za notranje zadeve in nekdanji direktor NTV24.si. Med drugim je dejal, da so Madžari na Nova24TV oglaševali, ker so želeli vstopiti na gradbeni trg.

Ob tem je Möderndorfer danes poudaril še, da so metode, uporabljene v poslih, ki jih je preiskovala komisija, zelo podobne tistim iz afere Farrokh. Do te afere domnevnega pranja iranskega denarja prek slovenske banke NLB pa je SDS zelo kritična, je dejal poslanec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje