Mojco Šetinc Pašek naj bi na čelu preiskovalne komisije nasledila Tamara Vonta

Slovenija 10. Nov 202318:56 15 komentarjev
Tamara Vonta
Foto: Srdjan Živulović /BOBO

Potem ko je vodja poslancev Svobode Borut Sajovic predlagal razrešitev Mojce Šetinc Pašek s čela parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je zdaj tudi znano, da si vodilni v največji vladni stranki za njeno naslednico želijo Tamaro Vonta.

Parlamentarna mandatno-volilna komisija naj bi na redni seji v četrtek prihodnji teden obravnavala predlog za razrešitev poslanke Svobode Mojce Šetinc Pašek kot predsednice in tudi kot članice komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Namesto nje je Svoboda za novo članico in predsednico omenjene preiskovalne komisije predlagala poslanko Tamaro Vonta. Končno odločitev o zamenjavi bo sicer sprejel državni zbor; pričakovati je mogoče, da se bo to zgodilo na redni seji, ki se bo začela 20. novembra.

Tamara Vonta je sicer sedaj predsednica parlamentarnega odbora za kulturo, a so očitno v Gibanju Svoboda ocenili, da je vodenje preiskovalne komisije pomembnejša naloga. Vonta sodi med poslance, ki veljajo za najbolj zveste premierju Robertu Golobu in njegovemu najožjemu strankarskemu krogu. Po naših informacijah je bila na seji poslanske skupine Svoboda sredi prejšnjega meseca med najbolj glasnimi zagovorniki ideje o zamenjavi Urške Klakočar Zupančič na čelu državnega zbora.

Očitno pa bo Šetinc Pašek pred razrešitvijo vodila še eno sejo preiskovalne komisije. Sklicana je za sredo prihodnji teden, na njenem dnevnem redu pa je zaslišanje nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanije. Njegovo zaslišanje je bilo sicer že večkrat načrtovano, najprej aprila letos, a je prišlo bodisi do preložitve seje zaradi odsotnosti članov komisije bodisi Urbanija na zaslišanje ni prišel.

Kot razlog, da v začetku oktobra ni stopil pred člane komisije, je navedel, da vabila ni dobil. Tokrat takšnega razloga za morebitno odsotnost ne bo mogel uporabiti. Kot smo poročali, mu je namreč poziv na sredino zaslišanje vročil kar detektiv. To je storil v recepciji državnega zbora, ko se je Urbanija udeležil seje odbora za kulturo na temo “čistke na RTVS”, ki jo je zahtevala največja opozicijska stranka SDS.

Šetinc Pašek je v preteklih mesecih večkrat dejala, da na zaslišanju Urbanije ne pričakuje “ničesar posebnega” – preiskovalna komisija išče zgolj nekatera pojasnila o uredbi Ukoma iz časov njegovega vodenja urada, s katero je želel poenotiti oglaševanje ministrstev in vladnih služb.

Državni zbor ima sicer na dnevnem redu seje, ki se bo začela 20. novembra, tudi vmesno poročilo, ki ga je komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, sprejela v ponedeljek. V njem komisija ugotavlja, da “poslovanje in financiranje velike večine aktivnosti SDS poteka po omrežju obvodnih računov, vzpostavljenih na različnih ravneh okoli centralnega računa stranke”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje