Mol ni podal zahteve za kanal C0

Slovenija 10. Avg 202114:07 > 14:49
Povezovalni kanalizacijski kanal C0
Žiga Živulović jr./ BOBO

Mol na ministrstvo za okolje in prostor še ni podal zahteve za integralni postopek za izdajo gradbenega dovoljenja za povezovalni kanalizacijski kanal C0, so pojasnili na ministrstvu. Projekt kanala C0 je del širšega projekta Čisto zate. Kritiki menijo, da bi lahko ogrožal vir pitne vode za celotno prestolnico.

Mestna občina Ljubljana (Mol) na ministrstvo za okolje in prostor še ni podala zahteve za integralni postopek za izdajo gradbenega dovoljenja za povezovalni kanalizacijski kanal C0, so za STA povedali na ministrstvu. Po navedbah časnika Delo 135,6 milijona evrov vreden projekt stoji že skoraj leto in pol.

Mol je decembra lani na Agencijo RS za okolje (Arso) vložil zahtevo za izdajo okoljevarstvenega soglasja za gradnjo povezovalnega kanala C0 na odseku Črnuče–Brod v dolžini 2128,95 metra, so za STA povedali na okoljskem ministrstvu. Arso je zahtevo januarja letos kot nepristojen organ zavrgel. Mol se je na sklep pritožil, a je ministrstvo za okolje maja letos pritožbo zavrnilo.

Kadar gre namreč za objekt z vplivi na okolje in za katerega je predpisana pridobitev gradbenega dovoljenja, o tem ne odloča Arso, ampak je v skladu s prvim odstavkom 50. člena gradbenega zakona treba izpeljati integralni postopek, so pojasnili. V integralnem postopku se izda gradbeno dovoljenje, ki združuje odločitev o izpolnjevanju pogojev za izdajo gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega soglasja.

V integralnem postopku odloča ministrstvo za okolje in prostor. “Mestna občina Ljubljana na ministrstvo za okolje in prostor zahteve za integralni postopek za izdajo gradbenega dovoljenja za navedeni nameravani poseg še ni podala,” so pojasnili na ministrstvu.

Časnik Delo je v ponedeljek poročal, da je okoljsko ministrstvo pod vodstvom Andreja Vizjaka ustavilo kanal C0. Na Molu so za časnik ocenili, da finančne škode zaradi zamude v projektu ni, zagotovili so tudi, da priprava in izvedba projekta potekata v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo. STA dodatna pojasnila Mola še čaka.

Projekt kanala C0, ki je del širšega projekta Čisto zate, že dlje časa razburja del ljubljanske mestne opozicije in nekatere okoljevarstvene organizacije. Kritiki menijo, da bi lahko ogrožal vir pitne vode za celotno prestolnico. Da je treba za projekt, ki vključuje tudi dodatno zaščitno betonsko kineto, opraviti presojo vplivov na okolje, je Arso odločil lani.

Kanal C0 je bil v ospredju tudi ob nedavnem referendumu o zakonu o vodah. Vizjak je namreč pobudnikom referenduma očital, da so bili kritični do predlaganega zakona, ne pa tudi do ideje, da bi prek ljubljanskega vodonosnika speljali kanalizacijski kanal.