Muhast april bo v četrtek prinesel obilne padavine, tudi sneg

Slovenija 11. Apr 202311:08 0 komentarjev
Pomladni sneg
Foto: PROFIMEDIA

Za nami je že skoraj mesec in pol meteorološke pomladi, mnogi so avtom že nadeli letne pnevmatike, a zima še ni rekla zadnje besede. V četrtek lahko pričakujemo obilnejše padavine, meja sneženja pa se bo spustila precej nizko.

V četrtek zjutraj bo po večjem delu Slovenije začelo deževati, pričakujemo pa lahko kar obilno pošiljko padavin.

Meja sneženja se bo ponekod spustila tudi na 500 metrov nadmorske višine, nasploh pa se bo gibala med 800 in 500 metri. Snežilo bo v pasu od Gorenjske proti Notranjski in Dolenjski, v Julijskih Alpah pa lahko zapade tudi do 40 centimetrov novega snega, je za N1 povedala dežurna meteorologinja Eva Bezek. To za aprilske razmere v gorah sicer ni nič nenavadnega, je ob tem še dodala.

V noči na petek bodo padavine po vsej državi začele slabeti, na vzhodu Slovenije pa bodo dežnik potrebovali še ves dan. Padavine ne bodo tako obilne kot v četrtek.

V četrtek se bodo temperature v osrednji Sloveniji gibale pri 10 stopinjah Celzija, v petek pa bo še kakšno stopinjo manj. Za zdaj kaže, da bo vreme konec tedna vsaj po temperaturah nekoliko bolj pomladno, a napoved ni gotova.

Da je aprila vreme spremenljivo, smo navajeni, a zakaj je tako? Kot razlaga meteorologinja z Agencije RS za okolje (Arso), gre za kombinacijo tega, da je sonce aprila že dovolj močno, in tega, da zaradi pogostih padavin nastaja vlaga. Posledično prihaja do dviganja zraka oziroma konvekcije (gibanja zraka od Zemljinega površja do višjih plasti ozračja). Na nebu nato nastanejo kumulusni oblaki, ki ob nestabilnem ozračju zelo hitro “zrastejo” v nevihto ali ploho.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!