N1 STUDIO: Na kaj moramo biti pozorni pri potovanjih?

N1 video 06. Jul 202112:24 > 15:37 0 komentarjev
tolmin
Borut Živulović/BOBO

Tik pred vrhuncem turistične sezone smo v oddaji N1 STUDIO gostili vodjo konzularne službe na zunanjem ministrstvu in vodjo strokovne skupine za covid-19.

Pred vrati je vrhunec turistične sezone. Ukrepi se sproščajo, a zaradi širjenja delta različice koronavirusa in nizke precepljenosti ostaja veliko vprašanj, tudi ukrepi se ponekod znova zaostrujejo. Premier Janez Janša je celo zagrozil, da bo, če do konca poletja ne bo 70-odstotne precepljenosti, jeseni spet vse zaprto. Kakšne so možnosti za to, na kaj moramo biti pozorni na potovanjih?

V oddaji N1 STUDIO smo gostili vodjo konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andreja Štera in vodjo strokovne skupine za covid-19 Matejo Logar.

Logar je povedala, da so številke o okuženosti s koronavirusom v Sloveniji za zdaj precej obetavne. Tudi pri delta različici je pričakovati, da se bo začela širiti eksponentno in bo postala prevladujoča. V zadnjih 14 dneh že opažamo veliko prisotnost delta različice, zato moramo biti zelo previdni in upoštevati ukrepe, je dejala Logar. Vladi je strokovna skupina predlagala spremembo, po kateri državljanom, ki so cepljeni oziroma so preboleli covid-19, ne bi bilo treba v karanteno, če prihajajo iz rdečih in temnordečih držav. Želijo si tudi, da bi ohranili obvezno nošnjo mask v zaprtih prostorih.

Šter je povedal, da digitalno potrdilo za zdaj odpira vrata v večino držav članic EU in schengenskega prostora. Meni, da se bo to uveljavilo in da bo takšen način postal zanimiv tudi za druge države, denimo Izrael in ZDA. Šter je ob tem poudaril, da ni prečkanje meje tisto, kar je nevarno, ampak nerazumno in neprevidno vedenje.

Kartonček o cepljenju za zdaj velja za prehod meje z Madžarsko, Hrvaško in Srbijo, a gre bolj za izjemo kot pravilo.

Znano je, da številne države že zaostrujejo ukrepe ob povečevanju pojavnosti koronavirusa. Šter je povedal, da je to zagotovo ukrep, ki omogoča boljšo varnost državljanov.

Logar je o Hrvaški povedala, da je v zadnjih tednih število testov padlo, število okužb pa je primerljivo s Slovenijo. Hrvaški mediji poročajo o posebej slabem stanju v okolici Zadra in Šibenika. Razmere se slabšajo tudi v Španiji, ki je priljubljena med slovenskimi turisti. Če bomo šli na družinske počitnice, kjer bomo sami, je tveganje za okužbo manjše, če pa bomo hodili na zabave in se družili, bodo najbrž okužbe, je opozorila zdravnica in ob tem pozvala k cepljenju.

“Izbirajmo manj turistične destinacije”

Šter je povedal, da včasih na videz nepomemben dogodek, kot je denimo veliko družinsko slavje, celotno območje potisne v slabše epidemiološko stanje. Zato je vse, ki nameravajo potovati po tujih državah, pozval, naj se pred odhodom pozanimajo o razmerah na svoji destinaciji. Tudi ko se vrnemo s takšnih območij, je dobro, da spremljamo svoje počutje in zdravje, je še pozval Šter.

Spremljati je treba tudi objave o pogojih vstopa v Slovenijo ob vrnitvi, je dejal. Ne gre za kazen ali nagajanje, ampak za to, da bomo čim bolj normalno preživeli prihodnje mesece, je še poudaril Šter. Pozval je, naj izbiramo manj turistične destinacije, kjer je možnost okužbe manjša.

Logar je dejala, da je zalog cepiva v Sloveniji dovolj, in vsak, ki si to želi, se lahko cepi. V zadnjih dneh je po njenih besedah zanimanja spet več. Ponovila je Janševe besede, da se bo ob slabi precepljenosti ponovilo vsaj delno zaprtje države oziroma zaustavitev nekaterih dejavnosti. Najprej je bil cilj 60-odstotna precepljenost, ob pojavu delta različice večina držav spreminja to številko na 80 odstotkov, naš cilj je 70. Po drugih državah trenutno zbolevajo mlajši in tisti, ki še niso bili polno cepljeni. Pri nas ni tako, v bolnišnice še vedno prihajajo starejši od 50 let, je dejala Logar.

Po trenutnih podatkih so vsa cepiva, ki jih v Sloveniji uporabljamo, učinkovita tudi proti delta različici, je dodala zdravnica.

Države lahko omejijo ali pogojujejo tudi vstop cepljenim, bodisi da zahtevajo dodatna potrdila ali predpišejo karanteno, zato je koristno, da se pred potovanji podučimo o pogojih vstopa v državo, je znova poudaril Šter. Dobro se je pozanimati tudi o pravilih letalskih prevoznikov, saj so ta lahko specifična.

“Struktura ljudi, ki potrebujejo nasvet, se je spremenila”

Logar je še povedala, da je strokovna skupina vladi predlagala, da bi morali tisti, ki prihajajo iz rdečih in temnordečih držav, a niso bili cepljeni oziroma covida-19 niso preboleli, v 10-dnevno karanteno, ki bi jo lahko predčasno prekinili z negativnim testom. To naj bi veljalo enako za slovenske državljane in tujce.

Šter je ob tem dejal, da se je struktura ljudi, ki v zadnjem času potrebujejo nasvet in pomoč, spremenila; zdaj jih kličejo študenti, poslovneži in tisti, ki odhajajo na obisk k svojcem. “Treba je razumeti, da ima vsaka zgodba svojo človeško plat, ki jo je treba razumeti, a hkrati moramo vedeti, da je včasih tudi takšno potovanje bolje prestaviti na bolj ugoden čas.”

Na vprašanje, kako bo z obiskom Japonske v času olimpijskih iger, je Šter odgovoril, da je ta država še zelo zadržana pri napovedovanju režima pri ogledu športnih srečanj. “Računati je treba, da bodo potovanja po Japonski zelo obremenjena z omejitvami.”

Logar je zaključila, da je zagotovo prisotna skrb, da bi se turistična sezona pri nas lahko zaključila predčasno. “Delta različica je tista, ki povzroča ponovne skrbi,” je povedala zdravnica. “Tudi na dopustu torej upoštevajmo vse ukrepe in tako omogočimo vsem, da bo sezona čim bolj mirna.”

Celotno oddajo si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!