N1 STUDIO: Hojs in Möderndorfer o proslavah, huliganih in rumenih jopičih

N1 video 28. Jun 202112:55 > 14:57 1 komentar
Rumeni jopiči na Prešernovem trgu
BOBO

Slovenija je 30 let praznovala politično razdeljena. Vladni politiki na državni proslavi na Trgu republike, opozicijski voditelji – z izjemo Alenke Bratušek – pa na Prešernovem trgu, obkroženi z večtisočglavo množico protivladnih protestnikov. Gosta v oddaji N1 STUDIO sta bila notranji minister Aleš Hojs in poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

V petek ob dnevu državnosti, ko je Slovenija dopolnila 30 let, je na Trgu republike potekala proslava, na kateri so bili poleg številnih visokih tujih gostov tudi vsi vidnejši politiki koalicije. Opozicijski voditelji – z izjemo Alenke Bratušek, ki se je udeležila državne proslave – pa so večer tridesetletnice preživeli v družbi protivladnih protestnikov na alternativni državni proslavi na Prešernovem trgu.

Med protestnike na Prešernovem trgu so se pomešali rumeni jopiči, med katerimi so tudi podporniki neonacizma, a jih je policija hitro odstranila s prizorišča. Direktor Policije Anton Olaj je zato odredil nadzor nad delovanjem PU Ljubljana.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na dan proslave na družbenem omrežju Twitter izmenjal še nekaj “krepkih” s poslancem LMŠ Janijem Möderndorferjem. Hojs je namreč Tanjo FajonMarjana Šarca in Luko Mesca označil za huligane, ki motijo državno proslavo. “Pred 30 leti migi in tanki JLA, letos biciklisti pod njihovim patronatom,” je zapisal.

Na ta tvit se je odzval Möderndorfer z besedami: “Ko Aleš Hojs naziva poslance s huligani pokaže svojo pravo naravo in nedostojanstvo, nato pa pričakuje od teh istih ljudi, da se obnašajo dostojno. Res ni vreden ne funkcije ne spoštovanja.” 

Izsledki poročila bodo znani do konca tedna

“Sam sobotnega poročila še nisem videl. Ogledal sem si posnetke, ki sem jih lahko videl na družbenih omrežjih, bodisi na Twitterju bodisi na Facebooku. Računam, da bo poročilo narejeno do konca tega tedna, šele potem bomo lahko delali zaključke,” je o poročilu o ravnanju policije na petkovih protestih dejal Hojs.

“Zdi se mi neverjetno, kako hitro je policija posredovala po pozivu gospoda Jaše Jenulla. Ob ogledu posnetka sem imel občutek, kot da on komandira slovenski policiji. Direktor PU Ljubljana mi je sicer zatrdil, da so posredovali že pred pozivom Jenulla,” je še dodal notranji minister.

Tudi Möderndorfer, ki je bil na Prešernovem trgu, je dejal, da se je policija proti rumenim jopičem na Prešernovem spomeniku premikala že pred pozivi množice oziroma Jenulla. “Čeprav v petek niso bili oblečeni v rumene jopiče, so v preteklosti že večkrat izkazovali simpatije nacizmu, zato je policija ravnala pravilno,” je o pridržanih posameznikih dejal poslanec LMŠ.

Čeprav se je Hojsu prisotnost rumenih jopičev “v tem izrazito sovražnem okolju, ki vlada že leto in pol” zdela nepotrebna, je glede posredovanja policistov dejal, da pričakuje, da bodo imeli “enake vatle za vse”. Dodal pa je, da je takoj po koncu proslave čestital generalnemu direktorju slovenske policije zaradi “odličnega varovanja državne proslave”.

Minister je poudaril, da so bili vsi, ki so se udeležili petkove alternativne proslave, v prekršku, saj je šlo za neprijavljen shod. “Še bolj nesprejemljivo je, da so ti ljudje želeli vdreti na državno proslavo, kar jim ni uspelo zaradi odličnega varovanja policije. S hupanjem in žvižganjem med govorom predsednika, med minuto molka, za tiste, ki so za našo državo dali življenje, med blagoslovom pred tridesetimi leti posajene lipe /…/ pa so jo motili.”

Razdeljenost politike po 30 letih

“Ta vlada s sejanjem sovraštva sistematično razdvaja ljudstvo. Pri tem pozablja, da nobena vlada ni večna. In mi bomo imeli ogromno dela, da bomo popravljali napake te vlade. Govoriti, da je sramotno, da ljudje povedo, da se z nečim ne strinjajo, je stvar osebnega pogleda. A kot poslanec se s tem ne morem strinjati. Na Prešernovem trgu so bili izobraženi ljudje, preprosti ljudje, delavci, ki plačujejo davke, da oba sedeča v tem studiu lahko dobivata plačo,” je povedal Möderndorfer.

“Razočarani smo, da je na ta trg, na katerem je bila pred 30 leti prvič izobešena slovenska zastava in kamor so ljudje takrat prosto prihajali brez kordonov policije, danes skoraj nemogoče priti,” je kot enega od razlogov za neenotnost politike navedel poslanec LMŠ.

“Vrednot, kot so domoljubje in spoštovanje državnih simbolov, zastave in povezovanje, ne morete metati pred tiste vrednote, kot so ’stvari bomo reševali na ulicah in ustanovili ljudsko skupščino ter vladali s ceste’,” je o svoji prispodobi o metanju biserov med svinje povedal Hojs.

“Prostor na državni proslavi je bil namenjen vsem. Seveda pa ne tistim s Prešernovega trga, ki so jo prišli motit,” je dejal notranji minister Hojs. Spomnil je na lanski incident, ko je raper Zlatko vdrl na državno proslavo na Kongresnem trgu. “Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, če bi ta človek imel bombo ali kaj podobnega. Očitno lani policija tega varovanja ni tako dobro odigrala.”

“Sam menim, da je bila letošnja prireditev fascinantna. Pohvale dežujejo z vseh koncev Slovenije, tudi glede števila tujih državnikov, ki so bili prisotni,” je o državni proslavi še povedal notranji minister.

O izjavi prvega predsednika Slovenije Milana Kučana na dan državnosti, ki jo je dal za N1, pa je Hojs dejal, da ga veseli, da je Kučan povedal, da je tam kot zastopnik kolesarjev. “Tako vsaj vemo, kdo stoji za petkovimi protesti,” je dodal.

Oglejte si celotno oddajo N1 STUDIO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje