N1 STUDIO: Zakaj bo vlada ljudem pomagala šele tik pred koncem kurilne sezone?

Slovenija 31. Jan 202218:00 > 21:01 5 komentarjev

Če bi ukrepe za pomoč ob naraščanju cen energentov sprejemali novembra, bi ti koristili špekulantom, tako pa dajemo tistim, ki pomoč res potrebujejo, upokojencem in socialno ranljivim. Tako minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec odgovarja na očitke o zapoznelem vladnem odzivu na naraščajoče stroške energentov.

Čeprav zima ni huda, so razmere na trgu z energenti nekaterim močno zarezale v mesečni proračun.

Vlada je s pomočjo odlašala do tega konca tedna, ko je napovedala:

  • energetske vavčerje v višini 150 evrov za upokojence s pokojninami do tisoč evrov pokojnine, socialno ogrožene, velike družine, rejnike, invalide,
  • znižanje dajatev na položnici za elektriko (omrežnine, prispevka za OVE in SPTE ter trošarine), ki naj bi se na ta račun zmanjšala za okrog 35 odstotkov,
  • znižanje trošarin na pogonska goriva ter kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje,
  • pomoči za podjetja, predvsem za energetsko intenzivne panoge, v skupni višini 70 milijonov evrov.

“Pomagali smo socialno najbolj ranljivim, nismo pa pozabili niti na sistem, na sleherno gospodinjstvo, saj nižamo omrežnino, prispevek za obnovljive vire. Povprečna položnica za povprečno gospodinjstvo se bo znižala za 35 odstotkov,” je v N1 STUDIO povedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec in pojasnil, kako se bo njemu to poznalo na položnici. “Za elektriko plačujem 60 evrov. Izračun kaže, da bom privarčeval od 25 do 30 evrov .”

Podnebni sklad kot vir priporočil Bruselj

Za ukrepe bo predvidoma potrebnih 200 milijonov evrov. Denar za ukrepe bo država dobila iz različnih virov, med drugim iz podnebnega sklada, v katerega se zlivajo plačila 49 upravljavcev naprav, ki morajo kupovati emisijske kupone.

“Samo za bone bo šlo okrog 108 milijonov evrov. Tu ne bremenimo proračuna, ampak se držimo priporočila Evropske komisije, da se lahko ukrepe financira iz podnebnega sklada,” pravi Vrtovec. 

Na kritiko, da je namen sklada boj proti podnebnim spremembam, je dejal, da je tako priporočilo Evropske komisije.

Lahko znižujemo dajatve?

Poleg podnebnega sklada pa bodo ukrepe sofinancirala tudi distribucijska podjetja. Zaradi oprostitve plačila omrežnine se bodo za 50 do 60 milijonov evrov znižali prihodki distribucijskega operaterja (Sodo) in petih elektrodistribucijskih podjetij v državi, zaradi oprostitve plačila prispevka za obnovljive vire (OVE) bodo za okvirno 20 milijonov evrov manjši prihodki podjetja Borzen, je ocenil Vrtovec.

Spomnili smo ga na to, da je sam še pred meseci opozarjal, da teh dajatev ne smemo zmanjševati v času, ko se pripravljamo na zeleni prehod, ki zaradi elektrifikacije zahteva močno omrežje. Na vprašanje, zakaj so zdaj vseeno znižali omrežnino, Vrtovec ni neposredno odgovoril.

Ta trenutek je v podnebnem skladu okrog 250 milijonov evrov,” je dejal. “Mi smo enakega mnenja kot Evropska komisija in druge članice, ki so v krizi ravnale podobno. Gre za sistem, da pomagamo najranljivejšim.”

Bo cena bencina, dizla, kurilnega olja od jutri nižja?

Vlada je med drugim znižala trošarine na pogonska goriva (bencin, dizel) in tudi kurilno olje ter zemeljski plin za ogrevanje.

Na vprašanje, ali in za koliko se bodo cene teh energentov zaradi nižjih trošarin jutri znižale, Vrtovec odgovarja: “To variira, ker imamo tako urejen sistem. Vlada je trošarine znižala z namenom, da se pomaga vsem prebivalcem Slovenije. Zlasti mnogim, ki se še danes ogrevajo na kurilno olje.”

Zakaj pomoč šele zdaj?

Na vprašanje, zakaj se je vlada šele zdaj odločila ukrepati, čeprav so bili nekateri predlogi ukrepov – tudi na Vrtovčevem ministrstvu – pripravljeni že v začetku zime, je minister dejal, da so že decembra (v okviru PKP 10) izplačali solidarnostni dodatek upokojencem, z novim letom se je zvišala minimalna plača.

“Vlada se odziva postopoma. Zdaj pa je napočil čas, da se sistemsko potegne črto in pogleda situacijo ter da se čim širši množici pomaga. Tudi gospodarstvu.”

Na kritike opozicije, da bodo upravičenci denar dobili ob koncu kurilne sezone in tik pred volitvami (nižje dajatve se bodo poznale na marčevskih položnicah, vavčerji bodo izplačani do sredine aprila), je dejal, da ve, da so se odzvali tako kot je prav. “Če bi pomagali novembra, bi to koristilo le špekulantskemu trgu. Tako pa smo dali denar tistim, ki ga ta trenutek najbolj potrebujejo. Upokojencem in ranljivim skupinam.”

Opozorila o nepravičnosti ukrepa

Zakaj upokojencu s tisoč evri pokojnine vavčer, zaposlenemu (brez otrok) s tisoč evrov plače pa ne? Vrtovec je na to odgovoril s pojasnilom, da se položnice za elektriko nižajo za 35 odstotkov za vsa gospodinjstva in tudi podjetja. Dodal je, da predvsem starejši upokojenci nimajo možnosti dodatnega zaslužka ter da so uredili tudi izenačevanje gospodinjskega in poslovnega odjema plina.

Na vprašanje, ali bosta upokojenca, ki živita skupaj in imata vsak po manj kot tisoč evrov pokojnine, dobila dva vavčerja, je odgovoril pritrdilno. Pa samska oseba z minimalno plačo? “Če spada v katero od določenih kategorij,” je dejal minister.

O kritiki malih podjetnikov: Tudi zanje nižje položnice

Med vladnimi predlogi so tudi ukrepi za gospodarstvo. Medtem ko je Gospodarska zbornica SLovenije (GZS) ocenila, da je shema pomoči podjetjem korak v pravo smer,” so na Obrtni zbornici Slovenije (OZS) kritični, da je vlada na male obrtnike in podjetnike pozabila. Na ministrstvo so že naslovili poziv, naj jih vključi.

Vrtovec je povedal, da oprostitev omrežnine velja tudi za poslovne odjemalce. Tudi tem podjetjem se bodo, tako kot gospodinjstvom, položnice znižale za 35 odstotkov, je dejal. Ter dodal, da bodo predlog OZS na ministrstvu preučili.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje