N1 v Kamniku: Podivjana Kamniška Bistrica odnesla most (VIDEO)

Slovenija 04. Avg 202316:00 > 21:48 1 komentar

Vremenska ujma in poplave niso prizanesle niti prebivalcem Kamnika. Kot je s terena v petek poročal novinar N1 Miha Orešnik, so razmere tudi popoldne ostale zaostrene, večji del občine še vedno ni imel pitne vode. Deroča voda Kamniške Bistrice je med drugim odnesla most v Stranjah pri Kamniku, po za zdaj znanih informacijah pa je zaradi naraslih voda na območju Kamnika umrla starejša ženska.

Novinar N1 Miha Orešnik je bil v petek na terenu v občini Kamnik. Kot je pojasnil, v Stranjah pri Kamniku od zgodaj zjutraj vladajo izredne vremenske razmere.

“Podivjana Kamniška Bistrica je ponoči izjemno hitro narasla,” je dejal in dodal, da je deroča voda odnesla tudi tamkajšnji most.

V Kamniku in Komendi motena oskrba s pitno vodo

Kot je javil naš novinar, so razmere na širšem območju Kamnika tudi v popoldanskih urah ostajale močno zaostrene, večji del občine še vedno nima pitne vode, saj je odtrgalo glavno cev pri zajetju Iverje ob Kamniški Bistrici. “Še vedno so razglašene izredne razmere,” je opozoril.

Uporabnike oskrbe s pitno vodo v občinah Kamnik in Komenda, ki se oskrbujejo z vodovodnega sistema Iverje, pristojni obveščajo, da je do nadaljnjega zaradi izrednih dogodkov oskrba s pitno vodo motena, omejena ter da je vodo pred uporabo treba prekuhavati.

Ekipe so na terenu in ugotavljajo obsežnost poškodb na primarnem in sekundarnem vodovodnem omrežju ter v skladu s tem pripravljajo načrt ukrepov za čimprejšnjo vzpostavitev vodovodnega omrežja v normalno stanje. Po zdajšnjih ugotovitvah je primarno vodovodno omrežje zaradi naraslih voda poškodovano na nekaj mestih.

V naselju Bistričica naj bi po prvih informacijah zaradi naraslih voda umrla starejša ženska. “Informacije o tem, kaj se je v resnici zgodilo, da je prišlo do nesrečne smrti, še niso uradno potrjene,” je povedal in poudaril, da več informacij, ki jih bodo posredovali pristojni, še čakamo.

“Škoda je ogromna, sanacija bo trajala več let”

Vodja intervencije v Kamniku Jože Oblak je za N1 pojasnil, da so tamkajšnje vode v popoldanskih urah delno upadle, a jim še vedno precej težav povzroča dež. “Upamo, da se bo deževje premaknilo v Alpe,” je dejal. Po njegovih informacijah so krajani na varnem. “Nimamo informacij, da kdo ne bi bil na varnem,” je dodal. Na terenu je tudi vojska, ki se pomika proti Kamniški Bistrici.

Dodatne težave so po Oblakovih besedah v Kamniku tudi z oskrbo s pitno vodo. “Imamo problem, da so se dovodni vodovodi iz zajetij do Kamnika poškodovali, Komunalno podjetje Kamnik zadevo ureja. Natančnih informacij, kdaj bo urejeno, še nimamo, je pa stvar kompleksna in se rešuje. Delamo na tem, da bi se rezervni dovod vode s Krvavca vpeljal v Kamnik, vendar je to še na nivoju preizkušanja,” je še poudaril.

Kamniški župan Matej Slapar pa je za N1 dejal, da so poplave v Kamniku povzročile ogromno škode in da bo sanacija trajala več let. “Pa vendar, v tem trenutku se lahko zahvalim vsem ekipam, ki so na terenu. Gasilcem in gasilkam, pogodbenim podjetjem, komunalnemu podjetju Kamnik, slovenski vojski in vsem, ki so delali preko noči in zjutraj, da posledice poplav niso še hujše,” je poudaril.

Po njegovih besedah je bil štab civilne zaščite Kamnik, v katerega sodijo gasilska društva in pogodbena podjetja, dobro pripravljen na razmere. Prav tako jim ne primanjkuje peska in protipoplavnih vreč. “Dobili smo še dodatne zaloge iz Ljubljane. Tudi vodo, če slučajno ekipe, ki so aktivne že ves dan, ne rešijo sistema vodovoda,” je pojasnil župan. “Verjamemo, da bomo sistem vzpostavili še danes. Če ne, bomo organizirali, da bodo vsi tisti, ki bodo vodo potrebovali, do nje tudi prišli,” je zagotovil kamniški župan.

Slapar je ob tem občane pozval, naj v izrednih razmerah ostanejo doma, naj poskrbijo zase in pomagajo tistim v svoji okolici, ki pomoč potrebujejo. Torej starejšim in drugim, ki si ne morejo pomagati sami. “Če je pomoč nujna, naj pokličejo 112,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje