Prebivalce Gorenjske skrbi, kaj bodo prinesle nove padavine

N1 video 04. Avg 202306:33 > 16:53 1 komentar
Škofja Loka
Poplave na območju Škofje Loke (Foto: Posnetki Slovenske vojske)

Slovenijo so znova zajele padavine, ki povzročajo velike težave. V Komendi in Kamniku so razglasili izredne razmere, občane pa pozvali, naj zaradi motenj v oskrbi prekuhavajo vodo. Žiri so odrezane od sveta, gasilci čakajo, da bo gladina vode dovolj upadla, da lahko začnejo črpanje. V Medvodah vse občane prosijo, naj ne zapuščajo domov, če to ni treba, ter naj se umaknejo v višja nadstropja. V Škofji Loki je še vedno na delu več kot 100 gasilcev.

Padavine so zajele več delov države, o velikih težavah med drugim poročajo z Gorenjske. Vodja regijskega centra za obveščanje Matej Kodrič je za drugo jutranjo kroniko na Valu 202 povedal, da so gasilci že do 6. ure posredovali 400-krat. Razmere so se v popoldanskih urah začele nekoliko umirjati, saj je intenziteta padavin upadla, še vedno pa je najhuje na območjih Škofje Loke, Gorenje vasi – Poljan in Tržiča. Evakuacije so zaključene, v teku je vzpostavljanje cestnih povezav.

Po znižanju voda se začenja tudi črpanje vode iz objektov, ne glede na to pa se na Gorenjskem bojijo novih padavin.

Izredne razmere v Kamniku, vrtci zaprti

V Kamniku so občane obvestili, da so razmere zelo resne in da urgentne službe rešujejo življenja. “Če ste ogroženi, se sami umaknite na varno, ostanite doma, ker so vse ceste neprevozne,” so sporočili z občine. Zaradi nevarnosti poplav in plazov so v Kamniku razglasili splošno nevarnost, nekaj cest je neprevoznih. Zaradi razglašene izredne nevarnosti so bili v kamniški občini danes vrtci zaprti. Podivjana Kamniška Bistrica je odnesla most.

Komunalno podjetje Kamnik (KPK) je izdalo nujno obvestilo, da je zaradi izrednih razmer priporočeno preventivno prekuhavanje vode na vseh vodovodnih omrežjih v upravljanju KPK.

“Če ni nujno, se ne odpravite na pot. V nasprotnem spremljajte razmere v prometu ter obvestila o zaporah cest. Upoštevajte navodila policistov in služb za reševanje,” je sporočil Tomaž Tomaževic, predstavnik za odnose z javnostmi ljubljanske policijske uprave. Dodal je, naj se ljudje ne zadržujejo na mostovih ali v bližini poplavljenih območij.

Minister za obrambo Marjan Šarec je v Kamniku v štabu Civilne zaščite.

Komenda pod vodo

V Komendi se je v jutranjih urah že drugič oglasila sirena, ki opozarja na poplave. Ob tem so na portalu Neurje.si objavili tudi posnetek iz Most pri Komendi, ki kaže velike razsežnosti ujme. Kot je malo po 10. uri povedal vodja tamkajšnje intervencije Roman Koncilija, so na terenu že od četrtka zvečer ter spremljajo vodotoke. Pojasnil je, da jih je presenetil predvsem nenaden visok vodostaj.

“To niso petstoletne, to so tisočletne vode. Tudi če bi se želeli pripraviti in obvarovati objekte, ne bi nihče niti pomislil, da bi postavil tako visoko zaščito. Govorimo o dveh metrih, dveh metrih in pol,” je poudaril.

Kot je dodal, so številna intervencijska vozila še vedno odrezana od matičnih društev. “Pomagajo tam, kjer so ujeta. Dobili smo tudi protipoplavne vreče z Roj, prihaja pa tudi pesek,” je dodal in pojasnil, da polnijo in delijo vreče. Soočajo se predvsem z logističnimi težavami, saj nimajo dovolj vozil, za potrebe intervencije pa uporabljajo tudi zasebna vozila, ki jih imajo bodisi gasilci bodisi so jim jih na voljo ponudili drugi prebivalci.

Kot so malo pred 6. uro zjutraj sporočili gasilci iz PGD Komenda, je širše območje Komende pod vodo, ceste so neprevozne. “Prosim, ostanite doma in se ne izpostavljajte nevarnosti. Naše enote se trudijo po najboljših močeh, trenutno so vse enote na terenu,” so še dodali. Poveljnik Gasilske zveze Komenda je razglasil izredne razmere. Prebivalce je pozval, naj ne zapuščajo domov, dokler se vode ne umirijo. Ko se bodo razmere vsaj nekoliko umirile, bodo gasilci začeli izčrpavati vodo, je še dodal.

Občina Komenda. Občina Komenda.
Občina Komenda. (Foto: bralec N1)
Voda v Mostah pri Komendi je zalila stanovanjsko hišo. Voda v Mostah pri Komendi je zalila stanovanjsko hišo.
Voda v Mostah pri Komendi je zalila stanovanjsko hišo. (Foto: Bralec N1)
Občina Komenda. Občina Komenda.
Občina Komenda. (Foto: bralec N1)
Moste pri Komendi, poplave 2023, poplava Moste pri Komendi, poplave 2023, poplava
Moste pri Komendi (Foto: posnetek zaslona/Promet.si)
V občini Komenda so razglasili izredne razmere. V občini Komenda so razglasili izredne razmere.
V občini Komenda so razglasili izredne razmere. (Foto: Občina Komenda)
V občini Komenda so razglasili izredne razmere. V občini Komenda so razglasili izredne razmere.
V občini Komenda so razglasili izredne razmere. (Foto: Občina Komenda)
V občini Komenda so razglasili izredne razmere. V občini Komenda so razglasili izredne razmere.
V občini Komenda so razglasili izredne razmere. (Foto: Občina Komenda)
V občini Komenda so razglasili izredne razmere. V občini Komenda so razglasili izredne razmere.
V občini Komenda so v petek razglasili izredne razmere. (Foto: Občina Komenda)

Na območju Komende je prav tako motena oskrba s pitno vodo. “Motnje bodo nastajale zaradi poškodb na vodovodnih omrežjih, zato žal ni mogoče predvideti, koliko časa bo potekala sanacija. Prav tako je treba vodo do nadaljnjega prekuhavati,” so sporočili z občine.

Domačin iz Most pri Komendi pravi, da se takšnih poplav ne spominja. Kot je dejal, je nazadnje hudo poplavljalo leta 2014, a tudi takrat voda ni bila tako visoka.

O poplavah poročajo tudi z različnih koncev Koroške. Oglasile so se sirene za splošno nevarnost, zaradi poplavljenih cest pa je oviran promet. Več o tem v prispevku: Na Koroškem sirene za splošno nevarnost, v Vuzenici iščejo prostovoljce za pomoč.

“Ne zapuščajte domov, če to ni nujno”

V Medvodah so zaradi velike količine padavin meteorne vode in vodotoki po vsej občini zalili več objektov in območij. “Sprožili so se tudi zemeljski plazovi. Aktivirani so štabi civilne zaščite in vse gasilske enote ter druge intervencijske službe. Na območju doline Ločnice poteka evakuacija občanov, zbirno mesto je Športna dvorana Medvode,” so sporočili na družbenem omrežju Facebook. Ob tem so vse občane prosili, naj ne zapuščajo domov, če to ni nujno potrebno, in se umaknejo v višja nadstropja. V Zbirnem centru Medvode so na voljo vreče s peskom, so še dodali.

Poplave po nalivih v okolici Medvod
Poplave po nalivih v okolici Medvod. (Foto: BOBO)
Poplave po nalivih v okolici Medvod.
Poplave po nalivih v okolici Medvod. (Foto: BOBO)

Žiri odrezane od sveta

Reki Račeva in Sora sta prestopili bregove, Žiri so zaradi sproženih zemeljskih plazov odrezane od sveta, so poročali v prvi jutranji kroniki na Valu 202. Poveljnik civilne zaščite in vodja posredovanja Janez Tratnik je pojasnil, da so vse tri dostopnice, ki prihajajo z Vrhnike, iz Škofje Loke ali Logatca, zalite ali pa so zasute z zemeljskimi plazovi.

V Žireh, kjer je voda poplavila več kot 100 objektov, se ob upadu voda se razkriva vse več posledic ujme. Ta je povzročila veliko škode na objektih in infrastrukturi. Kot ugotavlja Janez Tratnik, je šlo za dogodek večjih razsežnosti, posledice pa bodo terjale dolgotrajno sanacijo.

Velike težave imajo tudi v sosednji občini Gorenja vas – Poljane. Tamkajšnji župan Milan Čadež je denimo ujet v svoji hiši, za STA pa je pojasnil, da je ponoči ob močnem deževju hitro narasel potok Brebovščica. Medtem ko je v poplavah leta 2014 ta hitro padel, pa je bilo tokrat drugače, saj je zelo visok vodostaj vztrajal več ur. Voda je s seboj prinesla tudi drevje in veje, ki jih je polomilo neurje, ki je Poljansko dolino prizadelo pred dvema tednoma.

Na območju občine Gorenja vas – Poljane je voda ponoči tudi sicer zalila številne objekte, med drugim tudi športno dvorano in Hišo generacij. Zaprti so vrtci, pošta, trgovine in podjetja, ambulante v zdravstvenem domu v Gorenji vasi ne delujejo.

Kot sporočajo iz štaba Civilne zaščite Občine Gorenja vas – Poljane, razmere v občini ostajajo resne. Poljanska dolina še vedno ni dostopna. Sprožili so se številni plazovi, ki ogrožajo hiše in ceste. Poljanska Sora je sicer upadla, številni pritoki pa še vedno ne. Na terenu ostaja okoli 150 gasilcev iz vseh sedmih gasilskih društev v občini s pogodbenimi izvajalci z gradbeno mehanizacijo, ki pomagajo sanirati stanje na terenu.

Zaradi obilnega deževja, ki je prizadelo skoraj vso državo, je poplavljena tudi Psihiatrična bolnišnica v Begunjah

V Škofji Loki je stanje kritično

Zemeljski plazovi so se sprožili tudi drugod na Škofjeloškem, v regijskem centru za obveščanje v Kranju pa so od polnoči obravnavali več kot 250 dogodkov.

V Škofji Loki je na terenu še vedno okoli 120 gasilcev. Kot so sporočili iz občine, so nekatere vasi še vedno nedostopne in nekateri objekti še vedno pod vodo. Ljudi, ki so bili življenjsko ogroženi, so evakuirali, in sicer štiri osebe, med katerimi je bila tudi ena invalidna, s helikopterjem, ostale pa s čolni.

Sanacijska dela bodo potekala po končanju nujnih intervencij, umiritvi vremena in upadu vode, so sporočili in pojasnili, da dokler voda ne upade, prečrpavanje ni mogoče.

Motena je tudi oskrba z električno energijo in s pitno vodo. Kot so sporočili iz Komunale Škofja Loka, so eno od okvar uspeli sanirati, tako da je dostop do pitne vode omogočen čim večjemu številu občanov, kjer je oskrba še motena, pa se bo uredilo do večera. Izjema so kraji Visoko, Na Logu, Zminec in Bodovlje, kjer bodo pitno vodo zagotovili, ko bo to mogoče.

Narasla voda v Škofji Loki. Narasla voda v Škofji Loki.
Narasla voda v Škofji Loki. (Foto: Borut Podgoršek)
Narasla voda v Škofji Loki. Narasla voda v Škofji Loki.
Narasla voda v Škofji Loki. (Foto: Borut Podgoršek)
Narasla voda v Škofji Loki. Narasla voda v Škofji Loki.
Narasla voda v Škofji Loki. (Foto: Borut Podgoršek)
Narasla voda v Škofji Loki. Narasla voda v Škofji Loki.
Narasla voda v Škofji Loki. (Foto: Borut Podgoršek)
Narasla voda v Škofji Loki. Narasla voda v Škofji Loki.
Narasla voda v Škofji Loki. (Foto: Borut Podgoršek)
Narasla voda v Škofji Loki. Narasla voda v Škofji Loki.
Narasla voda v Škofji Loki. (Foto: Borut Podgoršek)
Narasla voda v Škofji Loki. Narasla voda v Škofji Loki.
Narasla voda v Škofji Loki. (Foto: Borut Podgoršek)
poplave na Koroškem poplave na Koroškem
Poplavljena Tomaska vas na Koroškem (foto: Aljaž Uršej/N1)
poplave na Koroškem poplave na Koroškem
Poplavljena Tomaska vas na Koroškem (foto: Aljaž Uršej/N1)
Poplavljena reka Sora. Poplavljena reka Sora.
Poplavljena reka Sora. (Žiga Živulović/BOBO)
Poplavljena reka Sora. Poplavljena reka Sora.
Poplavljena reka Sora. (Žiga Živulović/BOBO)
Poplavljena reka Sora. Poplavljena reka Sora.
Poplavljena reka Sora. (Žiga Živulović/BOBO)
Poplavljena reka Sora. Poplavljena reka Sora.
Poplavljena reka Sora. (Žiga Živulović/BOBO)
Poplavljena reka Sora. Poplavljena reka Sora.
Poplavljena reka Sora. (Žiga Živulović/BOBO)
Poplavljena reka Sora. Poplavljena reka Sora.
Poplavljena reka Sora. (Žiga Živulović/BOBO)
Poplavljena reka Sora. Poplavljena reka Sora.
Poplavljena reka Sora. (Žiga Živulović/BOBO)
Poplavljena reka Sora. Poplavljena reka Sora.
Poplavljena reka Sora. (Žiga Živulović/BOBO)
Poplavljena reka Sora. Poplavljena reka Sora.
Poplavljena reka Sora. (Žiga Živulović/BOBO)
Poplavljena Poljanska Sora Poplavljena Poljanska Sora
Poplavljena Poljanska Sora. (Foto: bralec N1)
Poplavljena Poljanska Sora Poplavljena Poljanska Sora
Poplavljena Poljanska Sora. (Foto: bralec N1)
Poplavljena Poljanska Sora Poplavljena Poljanska Sora
Poplavljena Poljanska Sora. (Foto: bralec N1)

Številni še vedno brez elektrike

Na Gorenjskem je trenutno brez električne energije približno 2.700 uporabnikov. Najbolj kritično je na Škofjeloškem, kjer sta zaprti dostopni cesti v Selško in Poljansko dolino. Voda je sprožila številne zemeljske plazove, poplavila transformatorske postaje, odnesla pa je tudi srednjenapetostni daljnovod v Poljanski dolini. Odprava posledic na distribucijskem omrežju bo dolgotrajna in zelo zahtevna, so sporočili iz Elektra Gorenjska.

“Vse terenske ekipe Elektra Gorenjska bodo skušale vzpostaviti rezervno napajanje po svojih najboljših močeh, vendar poudarjamo, da je njihova varnost na prvem mestu. Ko se bodo razmere toliko umirile, predvsem pa, ko bo omogočen dostop, bodo pristopili k sistematični odpravi posledic današnje ujme skupaj s podizvajalci,” so razložili.

Tudi na Idrijskem so se zaradi obilnega deževja sprožili plazovi, poplavljene so nekatere ceste. Občinska civilna zaščita prebivalce poziva, naj se od doma odpravijo le, če je nujno. Več o tem v prispevku: Težave tudi na območju Idrije: med drugim neprevozna cesta do Spodnje Idrije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje