Na avtu v Ljubljani napis: “Sebično parkirano vozilo” (VIDEO)

Slovenija 07. Dec 202312:56 5 komentarjev

Ekipa N1 je pri poročanju s terena opazila sporočilo na avtomobilu, ki je nepravilno parkiran oviral mimoidoče.

Zagotovo ste že kdaj opazili vozilo, ki je bilo izven označenega parkirišča (ali pa celo na njem) parkirano tako, da je oviralo pot drugim udeležencem v prometu – običajno pešcem, kolesarjem, včasih tudi drugim voznikom.

Da invalidov v vozičkih, nosečnic in mamic z otroškim vozičkom sploh ne omenjamo.

Raztegljiva “samo minuta”

Običajen izgovor voznikov tako parkiranih avtomobilov je, da so vozilo tako pustili “samo za minuto”, čeprav se pogosto dogaja, da se ta minuta raztegne na precej daljše obdobje. Običajno na nepravilno parkirana vozila prežijo redarji ali druge pristojne službe, obstajajo pa tudi drugi, mehkejši načini, s katerimi voznike, ki vozilo parkirajo tako, kot da so sami na svetu, lahko opozorimo na njihovo početje.

Drugod po svetu so akcije z mehkim pristopom do sebičnih voznikov že dolgo znane. Včasih jih organizirajo lokalne oblasti, največkrat pa so delo aktivističnih skupin ali posameznikov. Leta 2016 je recimo takšno akcijo izvedlo novosadsko podjetje, ki skrbi za parkirišča v mestu. Uslužbenci podjetja in aktivisti so po nepravilno parkiranih avtomobilih lepili nalepke z napisom Ne parkiraj sebično – misli tudi na druge, je takrat poročal portal 021.rs.

Brezvestno parkiranje je razširjen problem

Podobno “akcijo” je v Ljubljani opazila tudi ekipa N1 pri poročanju s terena. Na avtomobilu, parkiranem tako, da je oviral pešce in kolesarje, je nekdo pustil sporočilo vozniku, da je njegovo vozilo parkirano sebično. Sporočilo, ki ga je opazila naša ekipa, je verjetno delo posameznika, ki ga je natisnil na domačem ali službenem tiskalniku. Idejo pa je verjetno dobil drugod.

sebično parkirano vozilo, avtomobil
Foto: N1

V eni od zagrebških knjigarn je namreč že petnajst let mogoče kupiti nalepke Sebično parkirano vozilo, ki so močno podobne sporočilu, ki ga je opazila naša ekipa. “Ideja ni naša, naš je samo dizajn,” so za hrvaški N1 lani povedali v knjigarni. “Takšne nalepke smo prvič opazili že pred več kot 20 leti, ko jih je natisnila organizacija Carbusters s sedežem v Veliki Britaniji, ki obravnava probleme kulture avtomobilizma in razvoj alternativnih prevozov. Ko so pošle njihove nalepke, smo začeli tiskati svoje.” Nalepke so brezplačne, zainteresiranim pa jih pošiljajo tudi po navadni pošti, digitalni format pa tudi po elektronski, tako da jih je mogoče natisniti.

Nad odzivom so zadovoljni. “Imamo veliko pozitivnih reakcij,” so povedali v knjigarni. “Mnogo pravijo, da je v njihovih mestih brezvestno parkiranje največja težava, to pa pomeni, da je ta problem razširjen in eden večjih v kakovosti mestnega življenja. Očitno ne obstajajo načrti ali zamisli, kako bi promet prilagodili ljudem in različnim oblikam premikanja, ampak je vse podrejeno avtomobilskemu prometu. To pa je večplasten problem, od onesnaženja do gneče,” so še povedali v knjigarni Što čitaš v središču Zagreba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje