Na KGZS si želijo razglasitev naravne nesreče

Slovenija 23. Avg 202315:34 0 komentarjev
poplave ob Muri
Poplave ob Muri (Foto: Slovenska vojska/zajem zaslona

Na Kmetijsko gozdarski zbornici (KGZS) si želijo, da bi vlada čim prej razglasila naravno nesrečo, da bodo lahko oškodovanci začeli z oddajo vlog za škodne zahtevke po uničujočih poplavah v začetku meseca, je v izjavi za medije poudaril direktor KGZS Janez Pirc. Med trenutnimi večjimi izzivi je omenil oskrbo s krmo za kmete s prizadetih območij.

KGZS dobra dva tedna po uničujočih poplavah in zemeljskih plazovih v okviru javne službe kmetijskega svetovanja izvaja prvo preliminarno oceno poškodovanosti po katastrskih občinah in po posameznih kulturah. To oceno bodo nato predali Upravi za zaščito in reševanje RS, je v izjavi za medije ob robu današnje novinarske konference Združenja kmečkih sirarjev Slovenije pojasnil Janez Pirc.

Na zbornici medtem čakajo in si želijo, da vlada razglasi naravno nesrečo, da bodo tudi kmetje lahko oddali vloge za škodne zahtevke na kmetijskih kulturah in pridelkih na občinske komisije, je poudaril. Kot je pojasnil, gre za postopek, kot ga predvideva zakon o odpravi posledic naravnih nesreč.

Na prizadetih območjih največjo težavo predstavlja pomanjkanje krme. Kmetom težave povzročajo tudi poplavljeni objekti, nezmožnost odvoza mleka, pomanjkanje pitne vode in elektrike ter nedostopnost kmetij.

Za naslavljanje težav s pomanjkanjem krme je bila vzpostavljena spletna aplikacija Nudim-potrebujem pomoč, preko katere lahko kmetje zaprosijo za krmo oziroma jo ponudijo. “Načrtujemo, da bodo imeli tisti kmetje, ki so izgubili krmo, skozi zimo in daljše obdobje tako imeli dovolj krme za preskrbo njihovih živali,” je pojasnil Pirc.

Poleg krme lahko kmetje preko te spletne aplikacije zaprosijo tudi za pomoč pri čiščenju in drugo pomoč na kmetijah.

Točne ocene, koliko kmetij nujno potrebuje krmo, še nimajo. Trenutno je v aplikaciji več kot 300 vnosov, okoli tretjina oziroma četrtina je takih, ki krmo potrebujejo, ostali pa jo ponujajo, je ocenil Pirc.

Ključno pri zagotavljanju krme bo po besedah direktorja KGZS to, da se med seboj poveže kmete, ki so si zemljepisno čim bližje, da bodo tudi transportne poti čim krajše.

Glede problematike onesnaženja tal je Agencija za okolje RS (Arso) nekaj vzorcev že analizirala. Na KGZS so se sicer ponudili, da bi pomagali pri načrtu vzorčenja tal, a na odločitev vlade še čakajo.

Obenem so podali zahtevo, da je treba tudi na kmetijskih zemljiščih primerno vzorčiti tla, da bodo kmetje in stroka vedeli, kako ukrepati, je še dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!