Padavine zopet zajele dele države

Slovenija 23. Avg 202314:57 > 20:33
neurje
BOBO

Dele države so popoldne zajele padavine. Koroško je prešel večji nevihtni sistem. Zaradi nevarnosti poplav in plazov je županja Črne na Koroškem odredila vsem, ki delajo v vodi, naj težko mehanizacijo umaknejo.

Večji nevihtni sistem je popoldne od severa dosegel Koroško in se pomikal proti jugu. V pasu od Gorenjske prek Koroške do Prekmurja so nastajale še posamezne nevihte. Zvečer se je na jugozahodu države nato razvila še manjša nevihtna celica.

Pred tem so na upravi za zaščito in reševanje zaradi nevarnosti toče in nalivov opozorili na morebitno rast hudourniških vodotokov. To bi namreč lahko na prizadetih območjih, kjer je v rečnih strugah še vedno veliko naplavin, znova povzročilo poplave in prožilo plazove.

Na Arsu so prav zato za sever države izdali oranžno opozorilo. “Nočemo prehitro sejati panike, vendar ne vemo točno, kako bo padavinska voda na ranljivih območjih odtekla,” je za N1 pojasnil hidrolog Janez Polajnar, ki je ob tem prebivalcem kritičnih območij svetoval budno spremljanje in pripravo na morebiten hiter umik.

Naliv je zajel tudi Črno na Koroškem, kjer še vedno odstranjujejo posledice uničujočih poplav pred skoraj tremi tedni. Kot je za N1 povedala tamkajšnja županja Romana Lesjak, je že odredila vsem, ki delajo v vodi, naj težko mehanizacijo umaknejo, da se ne bi zgodila kakšna nesreča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.