Na komisiji za nadzor javnih financ očitki o manku nadzora nad vodstvom RTVS

Slovenija 06. Apr 202317:59 0 komentarjev
RTV Slovenija
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Komisija za nadzor javnih financ je danes obravnavala poročilo o delovanju nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija v letu 2022. Ob tem so v koaliciji izrazili pomisleke, da je nadzorni svet dejansko opravil svojo nadzorno nalogo. Predsednik nadzornega sveta Borut Rončević pa je ocenil, da je bil njihov nadzor ustrezen.

Po besedah predsednika nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Boruta Rončevića so delovali strogo v okviru omejitev pristojnosti, ki jih nadzornemu svetu določata zakon in statut. Kot je poudaril, pa nadzorni svet ne vodi zavoda, niso poslovodstvo in tudi ne disciplinska komisija. Tako bi po njegovi oceni tudi vprašanja, ki so mu jih danes postavile poslanke, večinoma morale nasloviti na poslovodstvo, manjši del pa na programski svet. Predstavniki vodstva zavoda se sicer današnje seje niso udeležili.

Nataša Sukič (Levica) je dejala, da se resno postavlja vprašanje, ali je bil nadzor v posameznih segmentih resnično ustrezen in zadosten. Po njenih besedah iz poročila ni razvidno, da bi nadzorni svet vodstvo RTVS opozarjal na nepravilnosti ali zahteval kakšna dodana pojasnila, kaj šele, da bi mu naložil kakšne ukrepe iz svoje pristojnosti. “Iz vašega poročila izhaja predvsem, da ste se seznanjali z dokumenti in očitno nekritično potrjevali vse predloge generalnega direktorja,” je ugotavljala.

Tako Sukič kot Tamara Vonta (Svoboda) sta izpostavili nekatera konkretna dogajanja na RTVS, ki po njunih besedah vplivajo tudi na poslovanje zavoda. Kot sta opozorili, gledanost posameznih oddaj na TV Slovenija pada, kar se bo neizogibno odrazilo v manjših komercialnih prihodkih. Prav tako na finančna sredstva RTVS po besedah Sukič vpliva kadrovska politika, zaposlovanje novih kadrov, prisilno upokojevanje, odpravnine. “Kolikor sem seznanjena, je bilo več kot 170 odločb za odpoved delovnih razmerij iz poslovnih razlogov in tukaj se sprašujemo, ali je vse to skladno z zakonodajo,” je med drugim navedla.

Vonta pa je med drugim izpostavila, da na bi vodstvo decembra lani v osnutku letnega poročila izkazovalo skoraj 7,5 milijona evrov izgube iz poslovanja, dva meseca kasneje je bila slika povsem drugačna, pozitivna. Ugotavljala je, da lahko govorimo o “pravem malem poslovnem čudežu”, in bila kritična, da spremenjen pravilnik o računovodstvu velja retroaktivno za celo leto. Med drugim je še izpostavila, da si tako mala javna televizija ne more privoščiti dveh programov in dveh uredništev informativnega programa. Zanimalo jo je, kako na to gleda nadzorni svet ter kakšni so finančni učinki te odločitve, ob tem da je od informativnega programa na drugem programu TV “ostalo borih deset minut”.

Predsednik nadzornega sveta RTVS Borut Rončević
Predsednik nadzornega sveta RTVS Borut Rončević. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Rončević se je po razpravi zahvalil “za modre, četudi netočne misli”. Kot je pojasnil, del pripomb ne sodi v njihovo pristojnost, nekatere bodo tudi predmet poročila za leto 2023. Poročilo za lani pa je bilo po njegovih navedbah pripravljeno na enak način kot tudi poročili v predhodnih dveh letih.

Vonta, ki je ugotavljala, da na postavljena vprašanja danes odgovorov niso dobili, je v imenu koalicije podala predlog sklepa, ki ga je komisija izglasovala s petimi glasovi za in dvema proti. V njem na podlagi opravljene razprave komisija izpostavlja vprašanje dejanske neodvisnosti in nepristranskosti predsednika in posameznih članov nadzornega sveta RTVS do tistih političnih strank, ki so jih na to funkcijo imenovale, in do generalnega direktorja RTVS.

Komisija pristojnim organom predlaga, da ocenijo, ali so predsednik in člani nadzornega sveta svojo funkcijo opravljali neodvisno, nepristransko, s presojo vestnega in skrbnega gospodarstvenika, in da sprejmejo ukrepe iz svoje pristojnosti. Predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) je ocenil, da gre v delu sklepa za vrednostno politično sodbo in zato napovedal glasovanje proti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!