RTVS bo financiran po dvanajstinah, programski načrt za zdaj še brez potrditve

Slovenija 23. Dec 202215:47 2 komentarja
Žiga Živulović jr. /BOBO

Nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je v sredo sprejel sklep o financiranju javnega zavoda v letu 2023 po dvanajstinah. O predlogu finančnega načrta zavoda za leto 2023 pa ni odločal, saj programski svet v ponedeljek ni potrdil programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2023, so za STA navedli v zavodu.

Vodstvo zavoda po poročanju današnjega časnika Dnevnik še vedno upa, da bosta oba dokumenta sprejeta pred koncem leta. V okviru programskega sveta trenutno o teh dokumentih poteka dopisna seja, na kateri naj bi zbrali 15 glasov programskih svetnikov, potrebnih za potrditev načrtov. Seja bo po informacijah STA potekala do vključno 28. decembra.

Na Dnevniku so spomnili, da si velika skupina programskih svetnikov prizadeva za čimprejšnjo razrešitev generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, ta pa je že dlje odsoten in ni znano, kdaj se bo vrnil v službo. Stavkajoči novinarji in zaposleni na RTVS so prepričani, da zavlačuje postopke. Tik pred odhodom je namreč podpisal aneks h kolektivni pogodbi, po katerem bi zdajšnjim vodilnim na zavodu, ki bodo po spremembi zakonodaje odstavljeni, zagotovil visoke odpravnine. Pogoj za to pa je, da se generalni direktor obdrži na položaju do spremembe zakona o RTVS, so še zapisali.

Predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN) je predvidel vrnitev oddaje Globus na prvi program televizije, ne pa tudi vrnitve oddaj Studio City, Točka preloma in Politično s Tanjo Gobec.

Predstavniki sveta delavcev so na ponedeljkovi seji programskega sveta podali svoje mnenje, po katerem predloga PPN in finančnega načrta nista usklajena in ustrezno pripravljena. Kot posebej nedomišljenega so ocenili programski načrt Televizije Slovenija (TVS), ki beleži drastičen padec gledanosti, zlasti informativnih oddaj. V tem delu je PPN po njihovi oceni neambiciozen, brez načrta za nove prodorne programske vsebine, ki bi spet pritegnile gledalce.

Ob predlogu finančnega načrta pa so navedli, da ta že brez finančnih posledic zadnjega aneksa h kolektivni pogodbi zavoda, ki predvideva visoke odpravnine, napoveduje približno pet milijonov evrov primanjkljaja, kar ogroža stabilnost poslovanja RTVS.

RTVS
N1

Državni zbor je sicer na današnji izredni seji razglasil rezultate novembrskih referendumov o treh spremembah zakonov, tudi o noveli zakona o RTVS, katere namen je po besedah predlagateljev depolitizirati javni zavod. Po današnji razglasitvi bo novela objavljena v uradnem listu, naslednji dan pa bo stopila v veljavo.

Z dnem njene uveljavitve bo prenehal mandat članov programskega in nadzornega sveta zavoda ter mandat generalnega direktorja in direktorjev radia in televizije, a bosta programski in nadzorni svet nadaljevala delo do konstituiranja sveta zavoda v skladu z novelo.

Novi 17-članski svet zavoda, ki bo nasledil dozdajšnji 29-članski programski svet in 11-članski nadzorni svet, mora biti ustanovljen najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele. Svet bo konstituiran, ko bodo v Uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oziroma izvolitvi večine oziroma devetih članov sveta. Generalni direktor Andrej Grah Whatmough bo opravljal svojo funkcijo do imenovanja uprave zavoda v skladu z novelo kot vršilec dolžnosti.

Javni zavod bo v skladu z novelo vodila in upravljala štiričlanska uprava, v kateri bo en član delavski direktor. Svet bo moral najpozneje v 15 dneh po konstituiranju objaviti javni razpis za predsednika in člane uprave. Predsednika uprave bo svet imenoval na podlagi javnega razpisa, dva člana uprave pa na predlog predsednika uprave, medtem ko bodo delavskega direktorja izvolili zaposleni na zavodu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje