Na seznamu najbolj iskanih evropskih kriminalcev dva Slovenca, eden nevaren

Slovenija 01. Sep 202309:05
Seznam najbolj iskanih ubežnikov Eu Most Wanted
Europol

Preprodajalci droge, goljufi, roparji in mafijci prevladujejo med 46 ubežniki, ki so uvrščeni na Europolov seznam najbolj iskanih v Evropi. Med njimi sta trenutno tudi dva Slovenca, kar nekaj pa so jih slovenski policisti s pomočjo takšnega načina obveščanja že izsledili.

Na Europolovem seznamu najbolj iskanih ubežnikov sta med 46 kriminalci, ki jih iščejo zaradi umorov, trgovine z ljudmi, drogo ter sodelovanja v mafijskih organizacijah, še vedno dva Slovenca. Policija je Mladena Samardžijo in Radomirja Cvijanovića na evropski seznam EU Most Wanted uvrstila lani.

Samardžija je obdolžen kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami. Kot piše na spletni strani Europola, je sodeloval pri operacijah črnogorskega Kavaškega klana in zanje koordiniral prevoz droge in denarja. Poleg tega je tudi rekrutiral nove člane klana. Na Europolovem seznamu opozarjajo, da gre za nevarnega ubežnika.

Medtem Cvijanovića iščejo že vse od oktobra 2005, ko je s pajdaši vlomil v trezor banke SKB na Slovenski cesti v Ljubljani. Vlomili so v 428 sefov in poleg slabih 20 milijonov evrov gotovine odnesli tudi za 13 milijonov evrov dragocenih predmetov.

Mladen Samardžija Mladen Samardžija
Europol
Eu Most Wanted (zajem zaslona)

V preteklosti so bili na seznamu tudi nekateri drugi slovenski ubežniki. Skupaj s Samardžijo in Cvijanovićem je policija lani na seznam uvrstila tudi Aleša Pevca, ki je bežal pred zaporno kaznijo osmih let in pol zaradi zlorabe prostitucije in neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami. Kmalu po objavi njegovega imena se je Pevec policiji predal sam.

Na Europolovem seznamu je bil tudi Enis Kočan, ki je bil obtožen prepovedanega prometa z drogami. Leta 2018 naj bi organiziral prevoz 302,3 kilograma heroina v vrednosti pet milijonov evrov, ki je v koprsko pristanišče iz Irana prišel skrit med vrečkami lepila za keramiko. Kočana so februarja lani prijeli v okolici Barcelone, kjer se je skrival pod lažno identiteto.

S pomočjo evropskega seznama ubežnikov so leta 2021 po sedemnajstih letih prijeli tudi eno najbolj iskanih slovenskih zločink. Melanijo Stropnik, ki so jo preganjali zaradi prevar, so odkrili v glavnem mestu Gane, kjer je brez dokumentov bivala deset let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.