Švarc Pipan ob prevzemu ministrstva: Vračam se domov

N1 video 03. Jun 202211:17 > 13:37 2 komentarja

Po sestavi nove vlade si danes posle predajajo še na zadnjih dveh ministrstvih. Dosedanji minister Marjan Dikaučič je pravosodno ministrstvo predal Dominiki Švarc Pipan, dosedanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch pa bo delo predala Mateju Arčonu.

Potem ko smo v sredo dobili novo vlado in sta si posle predala dosedanji premier Janez Janša in novi predsednik vlade Robert Golob, so se v četrtek zvrstile tudi primopredaje na posameznih ministrstvih. Danes si posle predajata še zadnja dva. Dosedanji minister Marjan Dikaučič je pravosodno ministrstvo predal Dominiki Švarc Pipan, dosedanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch pa bo delo predala Mateju Arčonu.

Ministrstvo za pravosodje

Dikaučič je po predaji poslov povedal, da so želeli v času mandata obvarovati pravosodni sistem in ga nekoliko nadgraditi. Izpostavil je zakon o zaščiti otrok v kazenskih postopkih in ustanovitev posebnega zavoda, ki skrbi za njihovo varnost. Poudaril je tudi digitalizacijo pravosodja. “Približali smo ga ljudem, naredili dostopnejšega in učinkovitejšega,” je dejal. Mandat je pomembno zaznamovala epidemija, je spomnil Dikaučič. “Dosegli smo, da lahko še nadalje opravlja svojo temeljno funkcijo, to je varovanje načel pravne države,” je rekel. Švarc Pipan je zaželel uspešno delo.

Nova ministrica Švarc Pipan je bila zadovoljna, da Dikaučič ni posegal v vodstvene strukture ministrstva. “Ocenjujem, da delujejo uspešno in učinkovito. Mislim, da tudi meni ne bo treba veliko spreminjati. Počutim se, kot da se vračam domov,” je rekla in se spomnila svojega dosedanjega dela na tem ministrstvu. Izpostavila je svoje delo pri zakonu o zaščiti otrok, pri katerem je sodelovala kot državna sekretarka. Napovedala je, da bo posebno pozornost namenila digitalizaciji. “Ključna zaveza ostaja spoštovanje in udejanjanje vladavine prave,” je poudarila. Prizadevala si bo za okrepitev dostopnosti in učinkovitost pravosodja. Sodelovala bo s stroko, pravosodnimi deležniki, civilno družbo in sindikati, je napovedala nova ministrica.

Ob imenovanju 13 državnih tožilcev je ministrica dejala, da gre za imenovanja, ki jih je pretekla vlada načrtno blokirala, “v nekaterih primerih celo več let”. “Na predstavitvi sem obljubila, da bo to moj prvi ukrep, včeraj, še preden sem dobro sedla na ministrski stolček v pisarni, sem podpisala teh 13 predlogov,” je rekla. Dodala je, da je bilo nekaj tožilstev izjemno kadrovsko podhranjenih.

O potezi notranjega ministrstva, ki je umaknilo soglasje za tožbe proti protestnikom, pa je Švarc Pipan povedala, da je tudi državno odvetništvo končalo postopke. H globam bo po njenih besedah treba pristopiti sistemsko. “Šlo je za sistemsko nepravično kaznovanje državljanov,” je dodala. Postopke, ki so še odprti, bo treba ustaviti. Pri končanih postopkih bo treba odpraviti njihove posledice, vključno z vpisom v kazenske in prekrškovne evidence. V primerih, kjer pa so bile globe že plačane, bo treba najti način, da se ta znesek povrne, je napovedala. “Ne bomo kar vsepovprek ustavljali postopkov in vračali glob. Treba bo pripraviti dober načrt. Gre za odpravo tistih glob, ki so bile izvedene na podlagi nesorazmernih, neustavnih in nepravičnih ukrepov,” je pojasnila.

O napovedanem pregledu kadrovanja pa je Švarc Pipan pojasnila, da želi nova vlada ugotoviti, ali so bile pri kadrovskih potezah uporabljene neustrezne, neprimerne ali celo nezakonite prakse.

Ker je tudi Švarc Pipan izpostavila zavezanost digitalizaciji, ji je Dikaučič posle predal kar na USB-ključku.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Sočasno s predajo poslov na pravosodnem ministrstvu si delo predajata tudi dosedanja ministrica Jacklitsch in minister Arčon.

Helena Jaklitsch je ob predaji poslov izrazila zadovoljstvo nad tem, da novo imenovani minister prihaja iz obmejnega območja ter izkazuje poznavanje področja odnosov s Slovenci zunaj meja. Verjame, da ga bo vodila želja delati v korist Slovencev zunaj matične domovine. Minister Arčon je ocenil, da Jaklitsch urad zapušča v zelo dobri kondiciji. Napovedal je, da se bo v svojem mandatu zavzel tudi za krepitev čezmejnega povezovanja in poudaril, da je urad izrednega pomena, saj prepleta različne aspekte življenja, kot so gospodarstvo, kultura in šport ter je tudi središče državnosti, identitete in vpetosti države v mednarodni prostor, so zapisali na uradu.

Dosedanja ministrica se je sodelavcem zahvalila za sodelovanje in dodala, da je v času mandata še bolj začutila, kako pomembna je krepka vez med domovino in rojaki, ki živijo zunaj njenih meja. “Trudili smo se, da bi naše vezi še okrepili, kar je bil poseben izziv zaradi pandemije,” se je spomnila koronavirusa in dodala, “vendar mislim, da nam je uspelo.” Jacklitsch je objavi dodala fotografije, s katerimi se je spomnila minulega dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje