Na območju Primorske beležijo manj prebežnikov kot pred leti

Slovenija 06. Okt 202322:15 2 komentarja
Prehod meje
Državna meja. (Foto: PU Koper)

Območje južnoprimorskih občin predstavlja najkrajšo pot med Hrvaško in Italijo, zato preko tega območja vodijo številne migrantske poti. Domačini sicer opažajo, da se je število nezakonitih prebežnikov v letošnjem letu zmanjšalo, so izpostavili na današnji razpravi o migracijah, ki sta jo pripravili Univerza na Primorskem in Občina Hrpelje-Kozina.

To govorijo tudi številke o izsledenih prebežnikih, ki jih je predstavil vodja oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi (PU) Koper Viljem Toškan.

“Na območju Občine Hrpelje-Kozina ni tako izrazite problematike nedovoljenih migracij, kot je bila v preteklosti. V letih 2018, 2019 je bila tu aktivna migrantska pot, ki je vodila preko pobočij Snežnika in potem preko Ilirske Bistrice in Brkinov, kjer so prebežniki nadaljevali pot v smeri Italije. Že v lanskem letu se je ta pot spremenila, tako da jih večina prihaja do Buzeta na hrvaški strani in nato peš preko Rakitovca in Podgorja oziroma širšega območja Sočerge v smeri Italije,” je trenutno migracijsko pot opisal Toškan.

Na območju Občine Hrpelje-Kozina so aktivne le še tiste migracijske poti, kjer uporabljajo različna prevozna sredstva, od rednih avtobusnih linij, taksi prevozov do najetih vozil s strani vodnikov.

Septembra več kot trikrat manj prebežnikov kot v enakem obdobju lani

Na območju PU Koper v prvih desetih mesecih leta beležijo za okoli deset odstotkov manj ilegalnih prebežnikov kot v enakem obdobju lanskega leta. “S tem da smo lani septembra zaznali bistveno povečano to problematiko, saj smo imeli preko 2.800 nedovoljenih prebežnikov, v letošnjem septembru pa nekaj čez 900. Res pa je, da so se po vstopu Hrvaške v schengensko območje te poti bistveno spremenile,” je še poudaril Toškan.

Pritrdila mu je tudi županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek, ki je opozorila, da prebežniki tiho prihajajo in nato tudi odhajajo naprej proti Italiji, za njimi pa žal še vedno ostajajo stvari, ki se jih na poti znebijo – obleke, obutev, spalne vreče, nahrbtniki, ostanki hrane in drugo, kar morajo nato domači sami odstranjevati.

Drugače je na italijanski strani

Nekoliko drugače je na italijanski strani, kjer se območje Trsta in okoliških manjših občin še vedno srečuje s številnimi ilegalnimi prebežniki. Župan Občine Dolina pri Trstu Sandy Klun je povedal, da imajo največ težav z mladoletnimi ilegalnimi prebežniki, saj mora zanje po italijanski zakonodaji poskrbeti občina, v kateri so jih izsledili. Tako so v njihovi občini letos odkrili preko 400 mladoletnih ilegalnih prebežnikov, samo v mesecu avgustu pa 70. Na občini so imeli veliko težav, da so poskrbeli zanje, saj začasnih nastanitev zmanjkuje v celotni Italiji, je povedal.

Ob koncu nocojšnje razprave so maloštevilnim udeležencem razprave prikazali tudi film Igra – pred obzidjem Evrope avtorice Vanje Kovač.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje