Na pravosodno ministrstvo več pripomb na zakona, ki naj bi razbremenila zapore

Slovenija 22. Jan 202418:54 0 komentarjev
zapor
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Pravosodno ministrstvo je v javni razpravi prejelo pripombe več državnih institucij glede predlogov dveh zakonov, ki naslavljata prostorsko stisko in pomanjkanje pravosodnih policistov v zaporih. V splošnem opozarjajo na nejasnost nekaterih določb, tožilstvo pa ima pomisleke glede krajšanja kazni zaradi prostorske stiske, so STA odgovorili na ministrstvu.

Gre za predlog novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, za katero se je javna razprava iztekla 5. decembra. Nanj je ministrstvo prejelo pripombe finančnega in ministrstva za javno upravo, uprave za probacije, varuha človekovih pravic in vrhovnega državnega tožilstva, vendar se do njih še ni opredelilo, saj so dali prednost pripravi predloga zakona o dodatnih ukrepih za zagotavljanje varnosti v zavodih za prestajanje kazni zapora zaradi prezasedenosti in pomanjkanja pravosodnih policistov, ki je bil v javni razpravi do 15. januarja.

Ministrstvi za finance in za javno upravo glede slednjega opozarjata, da je treba nekatere člene zapisati določneje, varuh človekovih pravic pa predlaga vključitev drugih ukrepov, kot so izrekanje neprostostnih kazni, so povzeli na pravosodnem ministrstvu.

Vrhovno državno tožilstvo po navedbah ministrstva izraža pomisleke nad možnostjo predčasnega odpusta šest mesecev pred koncem prestajanja kazni, pa tudi nad možnostjo prekinitve kazni zapora za tri mesece zaradi prezasedenosti zavoda.

Zakon sicer določa še začasne ukrepe za možnost opravljanja del in nalog pravosodne varnostne policije s povečanjem obsega njihovih ur in s ponovno zaposlitvijo nekdanjih pravosodno varnostnih policistov. Med začasnimi ukrepi za prezasedenost pa uvaja tudi pravno podlago za prekinitve kazni, če jim zavod zaradi prezasedenosti ne bi mogel omogočiti varnega in funkcionalnega bivanja v zavodu.

Kot so dodali na ministrstvu, služba vlade za zakonodajo ukrepe podpira, saj trenutne razmere v zavodih terjajo njihovo sprejetje. Njihov glavni pomislek pa je, da bi bilo ukrepe treba urediti v krovnem zakonu, to je zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij.

Kronično pomanjkanje pravosodnih policistov ministrstvo naslavlja v obeh zakonih, v predlogu zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij pa predlaga še izplačila posebnih nagrad pravosodnim policistom ob začetku njihove karierne poti in pomoč policistov pri spremstvu na sodišča.

Po nedavni oceni sindikata državnih organov v zaporih primanjkuje najmanj 10 odstotkov pravosodnih policistov in drugih strokovnih delavcev, kar uprava za izvrševanje kazenskih sankcij že dve desetletji rešuje z obveznim nadurnim delom in načrtnim zmanjšanjem posadk pravosodnih policistov pri rednem varovanju.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcije je v poročilu za leto 2022 sicer ocenila, da so bili zavodi za prestajanje kazni 110,1-odstotno zasedeni. Svet Evrope pa je v poročilu o stanju v zaporih v 46 državah članicah za leto 2021 ocenil, da je populacija zaprtih v Sloveniji v tem obdobju porasla za 23 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!