Na Prevaljah voda še ni pitna: v njej so odkrili bakterije fekalnega izvora

Slovenija 19. Okt 202312:48
Predsednik vlade Robert Golob in župan Prevalj Matic Tašič
Predsednik vlade Robert Golob in župan Prevalj Matic Tašič (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Prebivalci občine Prevalje morajo vodo za uživanje še vedno prekuhavati. V njej so namreč ob zadnjem vzorčenju še odkrili prisotnost bakterij fekalnega izvora. Rezultati novega vzorčenja bodo znani v petek.

Prejšnji četrtek so ob navzočnosti predsednika vlade Roberta Goloba, ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek in številnih drugih gostov in občanov na Prevaljah pripravili slovesnost ob zaključku gradnje novega sedem kilometrov dolgega vodovoda Mežica-Prevalje, ki so ga zgradili v rekordnem času dobrih dveh mesecev, potem ko je narasla reka Meža avgusta uničila stari vodovod.

Vse od ujme so občanom na Prevaljah pitno vodo zagotavljali iz posebnih zalogovnikov, ki so bili nameščeni po občini, vodo za sanitarno domačo uporabo pa so zagotavljali iz začasnih virov, a je te zaradi suše prav tako marsikje primanjkovalo. Občani tako že težko čakajo na pitno vodo iz novega vodovoda.

Vse od priklopa novega vodovoda na omrežje poteka spiranje in čiščenje vodovodnega sistema in vzorčenje vode, je pojasnila Marjetica Tasič Bukovec, direktorica Javnega komunalnega podjetja (JKP) Log, ki v prevaljski občini upravlja vodovodni sistem.

Ker so v vodi še odkrili bakterije fekalnega izvora, do preklica velja ukrep prekuhavanja vode za uživanje. “Rezultati še niso dobri, niso pa tako slabi,” je še dejala Tasič Bukovec. Nove rezultate odvzetih vzorcev vode pričakuje v petek. Takrat bodo občane tudi obvestili, ali je voda ustrezna za pitje.

Z novim vodovodom Mežica-Prevalje so sicer zagotovili vodo tudi za manjši del občanov Mežice in del občanov Raven na Koroškem. Na Ravnah vode ni potrebno prekuhavati, je potrdil župan Tomaž Rožen. Tudi v Mežici ne, je neoporečna, je povedal direktor Komunale Mežica Ambrož Blatnik.

Je pa prav danes v delu mežiškega omrežja prekinjena oskrba s pitno vodo. Kot so sporočili iz komunale in občine, bo zaradi odprave okvare na javnem vodovodnem omrežju danes predvidoma od 8. do 16. ure prekinjena oskrba s pitno vodo na lokacijah Lenartova ulica, Šolska pot in Pod gmajno.