Na referendumu glasovalo več volilk kot volilcev in rekordno število mladih

Slovenija 23. Jul 202110:03 > 10:54 1 komentar
Referendum o vodah
Borut Živulović /BOBO

Državna volilna komisija (DVK) je sporočila posodobljene statistične podatke glede udeležbe na referendumu o noveli zakona o vodah. Kot smo predvidevali, se je referenduma udeležilo rekordno število mladih volilnih upravičencev.

Iz Državne volilne komisije (DVK) so sporočili posodobljene statistične podatke o udeležbi na referendumu o noveli zakona o vodah. Na podlagi podatkov o udeležbi po spolu tako ugotavljajo, da je na tem referendumu glasovalo več volilnih upravičenk kot volilnih upravičencev. Glasovanja se je tako udeležilo 47,39 odstotka vseh volilnih upravičenk, k skupni udeležbi pa so prispevale 53,12 odstotka vseh glasov.

Med moškimi volilci je svoj glas oddalo 44,85 odstotka vseh volilnih upravičencev, k skupni udeležbi pa so prispevali 46,86 odstotka vseh glasov.

Za primerjavo so na DVK navedli še statistične podatke zadnjega, torej drugega referenduma o drugem tiru, ko se je glasovanja udeležilo več volilcev kot volilk. Takrat je svoj glas oddalo 15,79 odstotka vseh volilnih upravičencev ter le 14,17 volilnih upravičenk.

dvk, referendum
N1

Mobilizacija mladih volilcev

Podatki o udeležbi po starostnih skupinah pa potrjujejo napovedi, da se je tokratnega referenduma udeležilo izjemno veliko število mladih volilnih upravičencev. Kot smo že pisali, je referendum o noveli zakona o vodah zaznamovala ne le večja volilna udeležba kot sicer, ampak tudi večja participacija najmlajših volilcev, tudi tistih, ki so prvič uveljavljali svojo volilno pravico. Po podatkih Državne volilne komisije je v starostni skupini od 18 do 30 let svoj glas oddalo 46,66 odstotka vseh volilnih upravičencev, k skupni udeležbi pa so mladi volilci prispevali rekorden delež glasov, in sicer 15,30 odstotka vseh glasov.

DVK za primerjajo še navaja predčasne državnozborske volitve leta 2018, ko je glasovalo 40,54 odstotka mladih volilcev, ki so k skupni udeležbi prispevali 12,57 odstotka glasov.

V starostni skupini od 31 do 45 let je glasovalo 42,57 odstotka vseh volilnih upravičencev, ki so k skupni udeležbi prispevali 23,05 odstotka vseh glasov. V starostni skupini od 46 do 60 let je glasovalo 47,42 odstotka vseh volilnih upravičencev, med starejšimi od 61 let pa se je na volišča odpravilo 47,41 odstotka vseh volilcev.

dvk, referendum
N1

Podatke so zajeli volilni odbori po voliščih na območju Republike Slovenije na dan glasovanja, 11. julija 2021, zato so možne manjše statistične napake oziroma manjša statistična odstopanja, so še sporočili z Državne volilne komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje