Na Rožniku bodo posekali še 21 dreves (VIDEO)

Slovenija 20. Feb 202412:43 2 komentarja

V Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib bodo do konca marca zaradi zagotavljanja varnosti obiskovalcev posekali še zadnjih 21 dreves.

Na območju Podrožniške poti v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib se v sredo začenja zadnja etapa sečnje dreves, ki prah dviguje vse od svojega začetka decembra 2022.

Po ponovnem terenskem ogledu sečišča so predstavniki zavoda za gozdove, zavoda za varstvo narave, javno podjetje Voka Snaga, podjetje Tisa in Mestna občina Ljubljana (Mol) soglasno sprejeli odločitev, da je treba zaradi zagotavljanja varnosti obiskovalcev z območja odstraniti še 21 dreves. Gre za oslabljena, nevarna, bolna in suha drevesa.

Prav tako bodo zaradi varnosti tudi obrezali in odstranili suhe veje nekaterih dreves.

Sprehajalce tako prosijo, naj ne hodijo na sečišče, še posebej ne s psi ali slušalkami v ušesih.

Dela bodo izvajali predvidoma od 21. februarja do začetka marca 2024, odvisno od vremenskih razmer, so sporočili z Mola.

“Če je treba posekati, bomo posekali”

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci podal tudi komentar za protestnike iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost, ki sečnji nasprotujejo že več kot eno leto. Župan jih sicer spoštuje, a odločitev, ker je bila ta sprejeta strokovno, neomajno zagovarja.

Na Rožniku je bilo za posek predvidenih 389 dreves. V prvi sečnji so jih posekali 340, 49 dreves pa je ostalo. Od teh 49 jih bodo zdaj odstranili še 21. Vsa ta drevesa bila že na prvotni odločbi, nanjo so naknadno dodali še tri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje